Kocham Ogród - Gencjana cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2
Adrianno, piękny ten clematis! Pergola nie dość, że ładna, to wygląda bardzo solidnie.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Pozdrawiam Cię serdecznie
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adrianno,lubię góry,ale tą ścieżką,to bym się nie odważyła przejść. Ty szłaś !??
W kwestii obsadzenia pergoli trudno coś radzić ,bo każdy widzi piękno w czymś innym .Poza tym trzeba wziąć pod uwagę pielęgnację tego nasadzenia.Róże są piękne ,ale nieraz kłopotliwe chociażby z powodu kolców.Atakują je również choroby,a te ciągle opadające żółte listki to żadna ozdoba.Chyba,że pryskać chemią,ale co z ekologią ?
Nie zniechęcam Cię, ale wszystko trzeba wziąć pod uwagę , aby cieszyć się pięknem nie dodając sobie zbytnio roboty.Powojniki ,zwłaszcza te nie łapiące uwiądu,np z grupy Viticella kwitną b obficie i długo, ilością kwiatów rekompensując ich nieduży rozmiar.
To tyle
W kwestii obsadzenia pergoli trudno coś radzić ,bo każdy widzi piękno w czymś innym .Poza tym trzeba wziąć pod uwagę pielęgnację tego nasadzenia.Róże są piękne ,ale nieraz kłopotliwe chociażby z powodu kolców.Atakują je również choroby,a te ciągle opadające żółte listki to żadna ozdoba.Chyba,że pryskać chemią,ale co z ekologią ?
Nie zniechęcam Cię, ale wszystko trzeba wziąć pod uwagę , aby cieszyć się pięknem nie dodając sobie zbytnio roboty.Powojniki ,zwłaszcza te nie łapiące uwiądu,np z grupy Viticella kwitną b obficie i długo, ilością kwiatów rekompensując ich nieduży rozmiar.
To tyle
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu,dziś potop śniegowy, ale pięknie jest.
Isiu,dzięki za radę. Wiciokrzew dobry jest, ale już miałam i jednak za bardzo się rozrastał.Co do róży też mam wątpliwości.
Można się będzie podrapać (dzieci), tamtędy ciągle się przechodzi.
Moniu, masz na myśli obrazek? Ale też chyba lubisz niebieski. Co sądzisz o braku naprawdę błękitnych RH?
Małgosiu,inaczej nie zrobiłabym fotki. Ta ścieżka nie była jeszcze tą najtrudniejszą.
Też mam wątpliwości, jeśli chodzi o róże. Napisałam wyżej, do Isi.Dziękuję za informację o Viticella. Poszukam.Roboty powinnam
i chciałabym mieć mniej. Troszeczkę. Bo lubię.
Dziewczynki,w tym zimowym dniu letnia, alpejska łąka dla Was. M. chciałby mieć kawałek łąki w ogrodzie, ale ja, choć
lubię, jakoś tego nie widzę. Podobno jest nawet mieszanka nasion.
Isiu,dzięki za radę. Wiciokrzew dobry jest, ale już miałam i jednak za bardzo się rozrastał.Co do róży też mam wątpliwości.
Można się będzie podrapać (dzieci), tamtędy ciągle się przechodzi.
Moniu, masz na myśli obrazek? Ale też chyba lubisz niebieski. Co sądzisz o braku naprawdę błękitnych RH?
Małgosiu,inaczej nie zrobiłabym fotki. Ta ścieżka nie była jeszcze tą najtrudniejszą.
Też mam wątpliwości, jeśli chodzi o róże. Napisałam wyżej, do Isi.Dziękuję za informację o Viticella. Poszukam.Roboty powinnam
i chciałabym mieć mniej. Troszeczkę. Bo lubię.
Dziewczynki,w tym zimowym dniu letnia, alpejska łąka dla Was. M. chciałby mieć kawałek łąki w ogrodzie, ale ja, choć
lubię, jakoś tego nie widzę. Podobno jest nawet mieszanka nasion.
Adrianko, też kiedyś zamarzyła mi się łąka kwietna w ogrodzie i wysiałam specjalną mieszankę traw z kwiatami łąkowymi, ale założenie wyglądało pięknie tylko w pierwszym roku :P Potem już było coraz gorzej, bo delikatniejsze kwiaty przegrały z trawami i chwastami No i to koszenie...wprawdzie tylko raz, albo dwa razy w sezonie, ale trzeba to robić ręczną kosą. Suma sumarum, po dwóch sezonach dałam sobie spokój z łąką kwietną w ogrodzie; wolę tę prawdziwą, za płotem
We Wrocławiu też tak sypie?
We Wrocławiu też tak sypie?
- Gencjana
Dalu, sypie i podobno jeszcze będzie jutro. A co do łąki to właśnie tego się obawiałam. W naturze chyba najładniejszą
widziałam w Gorcach, ale wiele lat temu.
widziałam w Gorcach, ale wiele lat temu.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Też kiedyś chciałam taką łączkę ale na czas zrezygnowałam, na szczęście! Nie te gabaryty.
Macie rację, że najlepsze są i tak te naturalne!
Macie rację, że najlepsze są i tak te naturalne!
- Gencjana
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Podobno na południu strasznie sypie. U Ciebie też?
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
U nas tak sypie i tak wieje, że Dawidek, jak wyszedł z przedszkola, to się popłakał
Nie chciał iść do domu, zimno i tak wietrznie, że głowę chce urwać
Jutro go nawet nie puszczam do przedszkola, bo ma być tak samo.
Nie chciał iść do domu, zimno i tak wietrznie, że głowę chce urwać
Jutro go nawet nie puszczam do przedszkola, bo ma być tak samo.
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Jak biało i cicho...przyroda śpi.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- Gencjana
Gosiu, teraz trochę tylko dosypało. Onet zapowiada w przyszłym tygodniu dodatnie temperatury. Nie zdziwię się.
Aniu DS ,nasz Pawełek szaleje na sankach. Też wieje. Udało mi się nie jechać do miasta.Masz w pobliżu jakąś górkę
dla Dawidka?
Małgosiu, myślę, że to tylko drzemka.
Aniu DS ,nasz Pawełek szaleje na sankach. Też wieje. Udało mi się nie jechać do miasta.Masz w pobliżu jakąś górkę
dla Dawidka?
Małgosiu, myślę, że to tylko drzemka.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Mam i to sporo górek .
Ale u nas tak wieje, że nawet mnie o mały włos nie przewróciło w dodatku w dzień było prawie -10st.
Ale u nas tak wieje, że nawet mnie o mały włos nie przewróciło w dodatku w dzień było prawie -10st.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U nas też wieje niemiłosiernie. W dzień było -15.