Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naczytałam się o tym jak się zajmujecie swoimi bazylkami i nie myślałam,że można to robić na tyle sposobów......
Co roku sieję bazylię ale koło kwietnia jak już dzień jest dłuższy.Zimą nasionka mi nie wschodzą , nawet na południowym oknie. 2 razy tak wysiałam i dopiero wiosną ruszyły
Doniczek nie przykrywam folią a jak wzejdą wyrywam część i tyle Krzaczki zawsze są bardzo dorodne-myślę,że to zasługa częstego skubania
Ale wody potrzebują dużo - nawet przy lekkim przesuszeniu listki więdną. Niby jedna roślinka a każdy ma inne doświadczenia
A najłatwiejsze danie bazylkowe w mojej kuchni to prawdziwe,letnie pomidory,bazylia,sól i oliwa z oliwek - pychota ;:8
Pozdrawiam
Co roku sieję bazylię ale koło kwietnia jak już dzień jest dłuższy.Zimą nasionka mi nie wschodzą , nawet na południowym oknie. 2 razy tak wysiałam i dopiero wiosną ruszyły
Doniczek nie przykrywam folią a jak wzejdą wyrywam część i tyle Krzaczki zawsze są bardzo dorodne-myślę,że to zasługa częstego skubania
Ale wody potrzebują dużo - nawet przy lekkim przesuszeniu listki więdną. Niby jedna roślinka a każdy ma inne doświadczenia
A najłatwiejsze danie bazylkowe w mojej kuchni to prawdziwe,letnie pomidory,bazylia,sól i oliwa z oliwek - pychota ;:8
Pozdrawiam
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
Moja mała bazylia, tu ma 2 tygodnie od wysiania , a teraz już ma miesiąc więc wygląda duuużo lepiej
Mam jeszcze nowo zakupioną i do wysiania bazylię cytrynową oraz szczypiorek czosnkowy (jego wysieje odrobinkę do użytku domowego a resztę wg. zaleceń do gruntu w maju, bo lepiej plonuje/ wieloletni ) bardzo jestem ciekawa jej/jego smaku.
Dziś wysiałam w podręczną kuchenną doniczkę mała własną kompozycję szczypiorek-pietruszk-bazylia ;:13
Kiedy wysadzacie swoje bazylię, tymianek, estragon, częber do ogrodu i czy wcześniej je pikujecie?
Fenkuł czyli koper włoski - czy ktoś z Was ma doświadczenie w uprawie tej ;) " witaminki"
Pozdrawiam
p.s. Pokażcie proszę swoje witaminki
Mam jeszcze nowo zakupioną i do wysiania bazylię cytrynową oraz szczypiorek czosnkowy (jego wysieje odrobinkę do użytku domowego a resztę wg. zaleceń do gruntu w maju, bo lepiej plonuje/ wieloletni ) bardzo jestem ciekawa jej/jego smaku.
Dziś wysiałam w podręczną kuchenną doniczkę mała własną kompozycję szczypiorek-pietruszk-bazylia ;:13
Kiedy wysadzacie swoje bazylię, tymianek, estragon, częber do ogrodu i czy wcześniej je pikujecie?
Fenkuł czyli koper włoski - czy ktoś z Was ma doświadczenie w uprawie tej ;) " witaminki"
Pozdrawiam
p.s. Pokażcie proszę swoje witaminki
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bazylia kupiona zima w supermarkecie długo nie pociągnie.Rozsadę do posadzenia na dworzu lub w skrzynce wysiewam k.03-04. na dwór w05-06. Myślę ,że zioło to lepiej rośnie na zewnątrz. W tym roku posadzę ją w skrzynce okiennej [ślimaki jej nie dopadną,deszcz nie zaleje i będzie miała ciepło]. Pozdrawiam. Pelagia. :P
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kiedyś zrobiłem mix trzech ziół. Bazylia zagłuszyła pozostałebasga pisze:To jak tylko się ciut ociepli to ja też sieję;mam szczypiorek czosnkowy,czerwoną bazylkę,pietruszkę i szałwię.Ciekawe co się stanie,jak zrobię mix w skrzynce?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja kupowałam zawsze pod koniec maja, i sadziłam do gruntu. Rosła jak głupia Niestety sama zapowiedź przymrozku na jesieni załatwia ją na amenpelagia72 pisze:Bazylia kupiona zima w supermarkecie długo nie pociągnie.Rozsadę do posadzenia na dworzu lub w skrzynce wysiewam k.03-04. na dwór w05-06. Myślę ,że zioło to lepiej rośnie na zewnątrz. W tym roku posadzę ją w skrzynce okiennej [ślimaki jej nie dopadną,deszcz nie zaleje i będzie miała ciepło]. Pozdrawiam. Pelagia. :P