Sezon 2007 i 2008

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tetawu
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 10:24

Post »

Bardzo lubię powojniki i w tym roku kupiłam sobie Clematis " Mrs N. Thompson".Trzymam ją na balkonie w ogromnej donicy. Chciałabym,żeby tu została i ładnie rosła. Ale czy tak będzie? Zobaczymy. Obrazek
Być kobietą, być kobietą....
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jurek pisze: Następne z fotosika:
Jurku masz piękne powojniki, ale dorzucaj do zdjęć nazwy, abyśmy nie tylko cieszyli oczy ale zwiększyć wiedzę :wink: Jeśli masz jeszcze inne zdjęcia powojników to pochwal się - bo jest czym :lol:
Żona kazała mi dopisać, że czeka z niecierpliwością :!:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Po obejrzeniu zdjęć myślę ,że nie ma piekniejszych kwiatów niż róże ,powojniki i rododendrony ,ale pewnie sie myle ,oj na pewno ,wystarczy tylko wejsć do ogrodu Neli ,Dorki ,Anyi Eweliny, Chate, Lili KaRo Amlos, a za dużo wymieniania każdy z Was ma coś pięknego ,niepowtarzalnego :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dziś kupiłam i posadziłam : "JERZY POPIEŁUSZKO"- kwitnie ! i "DOCTOR RUPPEL" - nie kwitnie :(ale mam nadzieję... Narobiliście mi apetytu tymi pięknymi zdjęciami...Tylko,że jak dotąd clematisy średnio u mnie rosną. Cóż , na piachach to chyba tylko kaktusy...

Obrazek Obrazek

" JERZY POPIEŁUSZKO"
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

A ja moge pokazać na razie takie:
Blue Bird
Obrazek Obrazek
Frankie Obrazek
Nelly Moser (już wyblakła) Obrazek
Blue Light Obrazek Obrazek Obrazek
Ville de Lyon Obrazek
Asao Obrazek
i Jerzy Popiełuszko (którego jednak coś mi powoli ale systematycznie zżera) Obrazek.
A na swoją kolej czeka jeszcze 9 innych odmian :lol: . Areał mam wyjątkowo mały ale za to dużego bzika na punkcie clematisów :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

myszek pisze:
A na swoją kolej czeka jeszcze 9 innych odmian :lol: . Areał mam wyjątkowo mały ale za to dużego bzika na punkcie clematisów :D
Witamy następnego miłośnika Clematisów - bardzo ładne rośliny.
Jeśli mały areał to może sadzić piętrowo jak pokazała "Ada" - w koszykach :P
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

paco pisze: Jeśli mały areał to może sadzić piętrowo jak pokazała "Ada" - w koszykach :P
Pomysł z piętrami wykorzystam, jeśli się przestaną mieścić :roll: . Na razie mam obsadzone patio, młodziutkimi roślinami. Jak mi się przyjmą, rzetrwają i rozkrzaczą, to będę dumać co dalej. A przed oczyma mam wizję duuużego ogródka z mnóstwem pnączy :shock: ale to pewnie na emeryturze dopiero 8) .
Nawiasem mówiąc Paco, Wasz ogród jest wspaniały, ciągle wracam do niego myślami i podziwiam.
Pozdr., Mysza
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:ma ktoś większego? :D
Jurku - w ramach dobrze pojętej rywalizacji - nie dużo mu brakuje :lol: :wink:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:Ciekawa alternatywa dla białych powojników,tegoroczny nabytek-Omoshiro:
Pytanie już nie w ramach rywalizacji, ale chęci poznania nowych powojników - jakie duże ma kwiaty ten powojnik i jakie przybiera kolory w pełni kwitnienia i pod koniec kwitnienia?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

paco pisze:
Jurek pisze:Ciekawa alternatywa dla białych powojników,tegoroczny nabytek-Omoshiro:
Pytanie już nie w ramach rywalizacji, ale chęci poznania nowych powojników - jakie duże ma kwiaty ten powojnik i jakie przybiera kolory w pełni kwitnienia i pod koniec kwitnienia?
Wg opisu powinny być duże.Roślinę kupiłem w tym roku,wiec trudno mi mówić,czego finalnie mogę sie spodziewać.Pierwszy kwiat,który zakwitł miał 16 cm,następne dwa były juz sporo mniejsze-około 12-13 cm.W przyszłym roku bedę mógł na ten temat powiedzieć więcejTrudno mi opisać,jaki kolor przybiera pod koniec kwitnienia-postaram się zrobić fotkę.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Dopiero po przyjeździe do domu kapnęłam się, że mogłam pomierzyć wszystkie kwiaty i wybrać największy okaz, a nie rzucić się na pierwszego lepszego :;230 :;230 No ale co tam :D

Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jurek pisze: Wg opisu powinny być duże.Roślinę kupiłem w tym roku,wiec trudno mi mówić,czego finalnie mogę sie spodziewać.Pierwszy kwiat,który zakwitł miał 16 cm,następne dwa były juz sporo mniejsze-około 12-13 cm.W przyszłym roku bedę mógł na ten temat powiedzieć więcejTrudno mi opisać,jaki kolor przybiera pod koniec kwitnienia-postaram się zrobić fotkę.
Dzięki takim informacją (jak również zdjęciom i pomiarom kwiatów) - forum będzie ciekawym zbiorem informacji o powojnikach - szkoda tylko, że te informacje są porozrzucane po całym forum, (nawet w tym temacie) a nie zgromadzone w jednym miejscu. Myślę, że za rok trudno będzie znaleźć tą informację od Jurka. A szkoda, gdyż informacje takie są nieocenione przy podejmowaniu decyzji o nabyciu danej odmiany. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aurynka pisze:Dopiero po przyjeździe do domu kapnęłam się, że mogłam pomierzyć wszystkie kwiaty i wybrać największy okaz, a nie rzucić się na pierwszego lepszego :;230 :;230
Aniu,chyba się krygujesz,18 cm to przecież powód do dumy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”