Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta

Post »

Można ,a wczesną to nawet trzeba.

POzdrawiam
feniks83
100p
100p
Od: 22 lut 2011, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety z mojej rosady kapusty w tym nic niemam wczoraj kupiłam sobie troche.
ESMERALDA - masz kapuste w tunelu ale jak widze to flizelina a czy mogę doć ją do tunelu ale pod folie?
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osobiście nigdy nie sadziłam kapustnych pod folią, ale tak można, tzn. mowa o sporych tunelach, tu przykład: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2876
Zawsze możesz spróbować wsadzić kilka i poczekać na efekt, albo może ktoś bardziej doświadczony Ci doradzi, np. Rafik.

U siebie włókninę dałam tylko na początek, na wypadek długotrwałych chłodów/przymrozków, już zdjęłam i wygląda to tak:
Obrazek
luluś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 18:40

Post »

geeeg, starcza Ci miejsca w tunelu na 100 tys. rozsady czy mało ? Ilu komorowe masz paletki ?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Na śmietkę nic nie stosuję , tylko staram sadzić głęboko i jeszcze jak najszybciej podsypać, to mucha ma utrudniony dostęp do zniesienia jaja , może kalafior jest trudniejszy ,a może smaczniejszy dla śmietki .
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja mam pytanie odnośnie kapustowatych :)

W tym roku kupiłam sobie przeróżne nasiona, w tym takich kapustowatych:

-kapusta biała zwykła
-kapusta pekińska
-kapusta brukselka
-kalafior
-brokuł
-kalarepa

Brokuła wysieję na zbiór jesienny za jakiś czas, z brukselką się spóźniłam, więc nasiona zostawiam na następny rok. Do tej pory wysiewałam kapustę zwykłą, kalafiora, pekinkę i kalarepę. No i niestety nie umiem wyhodować ładnej rozsady :( I nie wiem w czym tkwi problem :( Ogólnie do wysiewów używam małej szklarenki 56 komórek, no taka popularna, chyba wiecie jaka ;) No i niestety, ale te kapustowate, które do tej pory mi powschodziły (i prawie wszystkie poumierały) brzydkie były, powyciągane, na długich cienkich łodyżkach, bardzo wolno rosły. I ja nie wiem w czym tkwi problem. Na pewno nie wysiałam za wcześnie, może nawet niektóre ciut późno, nie siałam ani płytko, ani za głęboko, starałam się ustawić szklarenkę w jasnym miejscu (nieraz był to parapet południowy).

Jak trzeba to robić by doczekać się takich ładnych rozsad jak Wy macie? :) Co robię nie tak :( ?
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Witajcie,
ja posadziłam kapustę czerwoną stożkowa Kalibos oraz włoską Langendijker ( czy jakoś tak). Fajnie się przyjęły, teraz tylko muszę podsypać węglem drzewnym przeciw pchełkom. Zależy mi na tym żeby nie używać środków chemicznych albo bardzo zminimalizować. Macie jakieś pomysły jak ustrzec kapustę przed bielinkiem kapustnikiem? Czy można okrywać roślinki włókniną i czekać aż przestaną latać?
Pozdrawiam
Lika
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie wszystkie kapustne rosną w tunelach o wysokości 50cm ( folia dziurkowana kupiona w komplecie z pałąkami ) i sprawdza się. Uprawiam już tak 3 rok. W zeszłym roku dwie kapusty nie zmieściły się pod folię i spotkał je marny los, nie dość że bielinek, ślimaki ale i śmietka pastwiły się nad nimi.

Polecam taki rodzaj uprawy, folia jest przewiewna, rośliny nie "gotują" się pod nią a powiedziałabym że maja lepsze warunki uprawy niż w gruncie bez okrycia, robactwo nie atakuje - ograniczony dostęp.
pozdrawiam
Edyta
likamati
50p
50p

Post »

Esony a gdzie takie coś nabyłaś? I ile mniej więcej kosztuje?
A nie wiesz jak jest z okrywaniem włókniną, słyszałam ze też można ale nie wiem do końca jak to jest.
Pozdrawiam,
Lika
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

poluję na takie tunele w Lidlu - są zazwyczaj na wiosnę, ale jest to konstrukcja dość prosta i można samemu coś takiego zrobić. Folię można kupić w ogrodniczym. Cena w Lidlu ... hmmm... nie więcej niż 20 złotych.
wstawiam zdjęcia tego tunelu ( jeżeli zostanie uznana za reklamę - proszę usunąć )

Obrazek

kawałek tunelu na polu :-)

Obrazek

i opis konstrukcyjny

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Podobne są też w OBI i właściwie przez cały rok.
likamati
50p
50p

Post »

Fajnyyyy:) Dziękuję za fotki, no ale jak w Lidlu bywają na wiosnę to chyba już przegapiłam:(
Comcia a w OBI to ile coś takiego kosztuje? Nie wiem czy się wybierać bo fundusze mam skromne:)
Pzdr
Lika
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie pamiętam ale coś około 40 zeta....
Folia wytrzymuja kilka sezonów ( moja nadal dziarska a to już trzeci rok ), jest zielona a Lidlowa przezroczysta.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”