Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
Pachypodium i dracenie odpadaja liscie
Sprawdzałam w szukajce, czy są podobne tematy, ale nie odnalazłam dlatego jeśli już taki temat był to przepraszam. Od 1,5 roku mam palmę dracenę, taką standardową. Zauważyłam, że od ok. miesiąca palma ta systematycznie traci liści, bo żółkną. Podlewam ją raz na tydzień, jest na stronie południowej 1 metr od okna, temp. ma ok. 20 C. Nie wiem, czy to normalne? Codziennie muszę jakiś jeden pożółkły liść jej oberwać. Z kolei pachypodium kupiłam niedawno. Jest jeszcze bujne, ale niepokoi mnie to, że dolne listki powolutku żółkną a potem odpadają. Nie wiem, czy akurat dla tej palmy madagaskarskiej jest to normalne zjawisko, czy też początki jakiejś niedyspozycji roślinnej? Warunki ma te same, co dracena. Proszę o jakąkolwiek poradę.
Dracena do przesadzenia w ziemię dla palm,juk,dracen, na dno doniczki drenaż z keramzytu, po przesadzeniu delikatnie podlej i wlej na wilgotną ziemię 200 ml czystego biohumusu bez rozrabiania go z wodą, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość 4 cm taką dawką wody by pojawiła się po podlaniu na podstawku i po 15 minutach należy odlać nadmiar jaki będzie jeszcze w podstawku. Co do pachypondium, do przesadzenia w ziemię dla kaktusów wymieszaną pół na pół z drobnoziarnistym żwirem, z drenażem na dnie doniczki i stanowisko południowe, woda co 10-12 dni w niewielkiej dawce.