Porosty na drzewach i krzewach
Re: Winorośl - choroby
I nic wiecej?
Re: Drzewa owocowe - choroby, porady
Witam. Dopiero zaczynam przygodę z drzewkami owocowymi. Posiadam zaniedbany sad ze śliwą, czereśnią, gruszą. Jednak mam pewne obawy czy nie będę musiała wyciąć wszystkich drzewek. Niestety drzewka wyglądają jakby na nich rosła jakaś pleśń czy coś w tym rodzaju. Na każdym drzewie jest coś takiego na korze i później na całym drzewku. Przesyłam zdjęcia kilku drzewek. Bardzo proszę o pomoc czy coś mogę jeszcze z tym zrobić czy jedyne co mi zostało to całkowita wycinka.
Zdjęcia obrócono/ER
Zdjęcia obrócono/ER
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Porosty na drzewach i krzewach
Porosty nie są szkodliwe, mimo że wyglądają ... czasem malowniczo czasem okropnie.
Występują na starszych pniach i pędach drzew i krzewów, głównie tam gdzie występuje chropowata kora i jest więcej wilgoci i głównie tam gdzie gdzie nie stosuje się chemii lub stosuje się ją b. rzadko.
Można uprawiać takie drzewa bez obaw,można też czynić zabiegi ograniczające rozrost porostów np. poprzez jesienne zabiegi bielenia wapnem pni i grubych konarów drzew .
Jeśli zależy nam szczególnie na jakiejś odmianie drzewa owocowego można również czyścić korę wodą z szarym mydłem.
Występują na starszych pniach i pędach drzew i krzewów, głównie tam gdzie występuje chropowata kora i jest więcej wilgoci i głównie tam gdzie gdzie nie stosuje się chemii lub stosuje się ją b. rzadko.
Można uprawiać takie drzewa bez obaw,można też czynić zabiegi ograniczające rozrost porostów np. poprzez jesienne zabiegi bielenia wapnem pni i grubych konarów drzew .
Jeśli zależy nam szczególnie na jakiejś odmianie drzewa owocowego można również czyścić korę wodą z szarym mydłem.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Będę próbować wykonać jakieś zabiegi
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zielone porosty znikają po pobieleniu je wapnem . Sama bieliłam jabłonki i to wcale nie były stare drzewa . Ale najwięcej porostów mam na klonie jesionolistnym Flamingo , ale miałam i na azalii pontyjskiej , na wierzbie czy klonie pospolitym Royal Red . Na wszystkich pomogło z bardzo dobrym skutkiem .
Beata
Beata
Porosty - z gatunku wątrobowców
U mnie w ogrodzie w części warzywnej pojawiły się porostnice wielokształtne MARCHANTIA, której nie wiem jak się pozbyć.
Wyczytałem, że może środek Agrosteril 110SL do odkażania szklarni i dezynfekcji gleby oraz folii - na mchy i wątrobowce,,
lub może herbicyd Mogeton 25WP. Problem w tym że nie wiem czy mogę to stosować gdy już rośliny rosną, żeby ich nie zniszczyć lub się nie podtruć.
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat ? będę wdzięczny.
Wyczytałem, że może środek Agrosteril 110SL do odkażania szklarni i dezynfekcji gleby oraz folii - na mchy i wątrobowce,,
lub może herbicyd Mogeton 25WP. Problem w tym że nie wiem czy mogę to stosować gdy już rośliny rosną, żeby ich nie zniszczyć lub się nie podtruć.
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat ? będę wdzięczny.
Dlaczego moje świerki usychają gałązki tam gdzie porosty skoro są niegroźne?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lip 2020, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jabłoń zaatakowana przez chorobę lub jakiegoś grzyba. Czy ktoś pozna co to jest?
Witam
Mam pytanie czy ktoś będzie mógł mi podpowiedzieć co to jest? Zielony nalot na jabłoni, myślę że zdjęcie dokładnie pokazuje problem.
Będzie wdzięczny za każdą podpowiedz
Pozdrawiam Hubert
https://i.ibb.co/Y84xGGn/IMG-20200726-114027375.jpg
Mam pytanie czy ktoś będzie mógł mi podpowiedzieć co to jest? Zielony nalot na jabłoni, myślę że zdjęcie dokładnie pokazuje problem.
Będzie wdzięczny za każdą podpowiedz
Pozdrawiam Hubert
https://i.ibb.co/Y84xGGn/IMG-20200726-114027375.jpg
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Jabłoń zaatakowana przez chorobę lub jakiegoś grzyba. Czy ktoś pozna co to jest?
Jeśli pytasz o to coś popielatego na gałązkach - są to zupełnie nieszkodliwe porosty, a świadczą o czystym powietrzu w Twojej okolicy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: Jabłoń,choroby pnia,konarów
Czy ktoś wie czym zwalczać porosty? O ile na starszych drzewach z grubą warstwą korka na korze są nieszkodliwe, to na młodych drzewkach z cieniutką korą są zabójcze. Same w sobie nic nie robią, ale utrzymują zwiększoną wilgotność kory i rychło pojawia się zgnilizna, kora odpada i drzewko ginie. W ten sposób straciłem już trzy wiśnie.