Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Mrówki to i u mnie sie pojawiły , nie wiem czy je czymś niszczyć czy zostawić ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj SUSZI- praktycznie nie da się wszystkich nasion przykryć ziemią,ale to niewiele ma do znaczenia, nawet te na wierzchu,mając dostęp do wilgoci kiedyś skiełkują.
Nie wiem czy istnieje potrzeba dwa razy dziennie podlewania posianego trawnika, nie ma co z ziemi robić błota, ziemia ma być ciągle wilgotna ( a nie mokra).
Mrówkami ,się na razie nie przejmuj, nic nie zrobią teraz wschodzącej trawie, ale w przyszłości potrafią budując w ziemi gniazda spowodować przesuszanie korzeni trawy, i w tych miejscach trawa potrafi żółknąc i wysychać, tak że jak już zaczniesz kosić trawę, to musisz zwracać uwagę na powstające kopczyki ziemi ( mrowiska) po deszczu, a podczas suszy w tych miejscach schodzą do "podziemia" i budując pod ziemią minimrowiska przesuszają korzenie trawy.
Dobrym środkiem ( a przy okazji ekologicznym) do zwalczania mrówek jest proszek ( nie pamiętam nazwy), jak puder, mrówki go roznoszą do mrowiska i ginie całe stado.
Mrówki masz, i będziesz miał ciągle, nawet je systematycznie zwalczając, do tego się musisz przyzwyczaić nie wiem czy to się uda Twojej żonie.
Nie wiem czy istnieje potrzeba dwa razy dziennie podlewania posianego trawnika, nie ma co z ziemi robić błota, ziemia ma być ciągle wilgotna ( a nie mokra).
Mrówkami ,się na razie nie przejmuj, nic nie zrobią teraz wschodzącej trawie, ale w przyszłości potrafią budując w ziemi gniazda spowodować przesuszanie korzeni trawy, i w tych miejscach trawa potrafi żółknąc i wysychać, tak że jak już zaczniesz kosić trawę, to musisz zwracać uwagę na powstające kopczyki ziemi ( mrowiska) po deszczu, a podczas suszy w tych miejscach schodzą do "podziemia" i budując pod ziemią minimrowiska przesuszają korzenie trawy.
Dobrym środkiem ( a przy okazji ekologicznym) do zwalczania mrówek jest proszek ( nie pamiętam nazwy), jak puder, mrówki go roznoszą do mrowiska i ginie całe stado.
Mrówki masz, i będziesz miał ciągle, nawet je systematycznie zwalczając, do tego się musisz przyzwyczaić nie wiem czy to się uda Twojej żonie.
Tadeusz, może przysypać ziemią tę cześć nasion, które są na wierzchu. Podlewałem je przed chwilką i po podaniu wody pływają wraz z nią??
-
Jak się uprzesz, to zawsze można, tylko praktycznie nie ma to znaczenia dla jakości trawnika.
widzę że natury się niestety nie przyspieszy - pozostaje tylko cierpliwe czekać i podlewać
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziś w końcu pada!! Radość, radość, radość! Pierwsza trawa powli budzi sie do życia ;)
Ministerstwo Książki
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Przepraszam że tak post pod postem, ale ważne pytanie do was:
Wysiałem wczoraj trawę a następnie spadł śnieg który utrzymywał ię przez jakieś 14h, czy ma to jakieś znaczenie na nasiona? Po wysianiu, trawę przegrabiłem i udeptałem a następnie spadł deszcz, który po pary godzianch zamienił się w śnieg :/
Wysiałem wczoraj trawę a następnie spadł śnieg który utrzymywał ię przez jakieś 14h, czy ma to jakieś znaczenie na nasiona? Po wysianiu, trawę przegrabiłem i udeptałem a następnie spadł deszcz, który po pary godzianch zamienił się w śnieg :/
Ministerstwo Książki
-
Nie masz co się niepotrzebnie martwić, nic złego się nie stanie, problem mógł by powstać, gdyby w tym czasie ( podczas przymrozków),następowały wschody trawy .
Śnieg, czy deszcz, nie ma znaczenia, ważne że nasiona dostały dawkę wilgoci, tak potrzebnej podczas kiełkowania nasion.
Śnieg, czy deszcz, nie ma znaczenia, ważne że nasiona dostały dawkę wilgoci, tak potrzebnej podczas kiełkowania nasion.
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
zeon pisze:Witam.
Bardzo proszę o pomoc i radę, otóż przygotowałem pięknie ziemię pod trawnik ... wszystko jak należy, i wysiałem trawę
No i pytanie, trawę wysiałem dwa tygodnie temu 3 kwietnia, dzisiaj mija dwa tygodnie i nic nie rośnie.
Czy wzejdzie mi ta trawa? czy może za wcześnie zasiałem? co prawda nie ma pogody ale boję się że może być katastrofa.
Proszę o opinie.
Ja (a raczej mój mąż) wysiał również trawę jakoś przed świętami wielkanocnymi i na razie nic, tylko , ze w naszym przypadku podlewamy ją jak nam się przypomni
Hej
Zastanawia mnie ile nasion wysiałeś na ten trawnik?
Pozdrawiam,
Przemek
Zastanawia mnie ile nasion wysiałeś na ten trawnik?
Pozdrawiam,
Przemek
A czemu Cię zastanawia ?
50% wiecej.
50% wiecej.
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
W zeszłym roku zakładałem trawnik przed domem i za domem ;))
Oba były siane ręcznie. Trawnik przed domem jest ogólnodostępny więc nasiona tańsze, ale na trawnik za domem kupiłem lepsze nasiona i sypnąłem dość mocno, chcąc by było naprawdę super. Okazało się że za dużo to bardzo źle i trawnik wyglądał fatalnie. Porobiły się kępy i niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale za dużo (sporo za dużo) nasion powoduje, że część z nich nie dostaje tyle pożywienia ile powinna, co daje efekt inny od zamierzanego. Trawnik z przodu na dzień dzisiejszy jest ładny, a ten z tyłu musiałem poprawiać ;)))
Teraz pytanie, ile więcej niż zalecane na opakowaniu można siać, i czy jest sens stosować nawóz do wzrostu ?
W zeszłym roku zakładałem trawnik przed domem i za domem ;))
Oba były siane ręcznie. Trawnik przed domem jest ogólnodostępny więc nasiona tańsze, ale na trawnik za domem kupiłem lepsze nasiona i sypnąłem dość mocno, chcąc by było naprawdę super. Okazało się że za dużo to bardzo źle i trawnik wyglądał fatalnie. Porobiły się kępy i niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale za dużo (sporo za dużo) nasion powoduje, że część z nich nie dostaje tyle pożywienia ile powinna, co daje efekt inny od zamierzanego. Trawnik z przodu na dzień dzisiejszy jest ładny, a ten z tyłu musiałem poprawiać ;)))
Teraz pytanie, ile więcej niż zalecane na opakowaniu można siać, i czy jest sens stosować nawóz do wzrostu ?
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.