Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Witam, ja mam pytanie odnośnie tych tuneli foliowych produkowanych przez butimex czy ktoś spotkał się z takimi złączkami rur PCV, bo coś mi się wydaje że ta konstrukcja słabo wygląda i nie wróże jej długiego życia, zwłaszcza przy ostatnich wiatrach.
Chciałbym złożyć coś podobnego tylko że gęściej rury i parę innych rozwiązań.
O ile o rury to nie problem to jeśli chodzi o te złączki to nie mogę znaleźć, znalazłem złączki do łączenia kawałków rur ale myślę że lepiej będzie jeśli będą w całości.
Chciałbym złożyć coś podobnego tylko że gęściej rury i parę innych rozwiązań.
O ile o rury to nie problem to jeśli chodzi o te złączki to nie mogę znaleźć, znalazłem złączki do łączenia kawałków rur ale myślę że lepiej będzie jeśli będą w całości.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Budowa tunelu foliowego
W tym roku postawiłem swój pierwszy tunel foliowy ale wydaje mi się że za dużo w nim wilgoci się zbiera.
Tunel ma okno z tyłu i wejście z przodu (oczywiście ) Otwierany jest na dzień.
Planuje dodać jakieś wywietrzniki szczytowe, tylko jak to ma wyglądać?
Jeżeli możecie udostępnić fotki profesjonalnych szklarni to bardzo prosze.
Oto moja obecna produkcja:
Tunel ma okno z tyłu i wejście z przodu (oczywiście ) Otwierany jest na dzień.
Planuje dodać jakieś wywietrzniki szczytowe, tylko jak to ma wyglądać?
Jeżeli możecie udostępnić fotki profesjonalnych szklarni to bardzo prosze.
Oto moja obecna produkcja:
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Porady dotyczące zgrzewania folii PE (polietylenowej):
- temperatura płynięcia PE (folii) wynosi ok. 130 st.C
- temperatura elektrody ok. 180 st. C
- między elektrodę a folię przełożyć taśmę teflonową (specjalistyczny materiał) ewentualnie kalkę kreślarską
- przydatne są zgrzewarki do folii typu żelazkowego.
Inne informacje:
- folie ze stabilizatorami UV mogą wytrzymać kilka sezonów (z reguły są barwione na różne odcienie)
- folie degraduje UV (słońce)
- folie bez stabilizatorów UV wytrzymują kilka m-cy, a dzieło zniszczenia uczyni mróz.
- temperatura płynięcia PE (folii) wynosi ok. 130 st.C
- temperatura elektrody ok. 180 st. C
- między elektrodę a folię przełożyć taśmę teflonową (specjalistyczny materiał) ewentualnie kalkę kreślarską
- przydatne są zgrzewarki do folii typu żelazkowego.
Inne informacje:
- folie ze stabilizatorami UV mogą wytrzymać kilka sezonów (z reguły są barwione na różne odcienie)
- folie degraduje UV (słońce)
- folie bez stabilizatorów UV wytrzymują kilka m-cy, a dzieło zniszczenia uczyni mróz.
Kiedy najlepiej założyć tunel foliowy
Witam.
Mam już wszystkie elementy potrzebne do budowy tunelu foliowego. Tylko mam takie pytanie - kiedy najlepiej założyć tunel - czy teraz w jesieni, czy poczekać do wiosny?
Pozdrawiam.
Marila
Mam już wszystkie elementy potrzebne do budowy tunelu foliowego. Tylko mam takie pytanie - kiedy najlepiej założyć tunel - czy teraz w jesieni, czy poczekać do wiosny?
Pozdrawiam.
Marila
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze takie pytanie.
Dostałam od znajomej stelaże (rurki PCV) pod konstrukcję tunelu, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Bardzo proszę o radę jak zbudować taki tunel. Czy wysokość i szerokość tunelu jest dowolna? Jak się mocuje takie rurki i jak zakłada się folię, no i w ogóle jak się to robi?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Początkująca ogrodniczka
Mam jeszcze takie pytanie.
Dostałam od znajomej stelaże (rurki PCV) pod konstrukcję tunelu, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Bardzo proszę o radę jak zbudować taki tunel. Czy wysokość i szerokość tunelu jest dowolna? Jak się mocuje takie rurki i jak zakłada się folię, no i w ogóle jak się to robi?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Początkująca ogrodniczka
- Space99
- Kontakt:
Wszystko zależy co to za stelaż. Niestety nikt nie odpowie jak nie zobaczy.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tunel foliowy ...
Witam chce zrobić tunel foliowy z kątownika dołem a górą rurka PCV i niewinem jak mam być długość rurki u góry PCV . Długość tunelu 6m szerokość 3m wysokość 1,8m
- Space99
- Kontakt:
Lukasz masz problem z prostymi konstrukcjami...
więc narysuj sobie to w odpowiedniej skali na papierze w kratke (np. 10cm=1m itp.) i wtedy każdy wymiar będziesz mógł zmierzyć i dokładnie rozplanować wszystko. A jak tutaj ktoś Ci pomoże to za chwilke coś zmienisz i znów będziesz miał problem.
więc narysuj sobie to w odpowiedniej skali na papierze w kratke (np. 10cm=1m itp.) i wtedy każdy wymiar będziesz mógł zmierzyć i dokładnie rozplanować wszystko. A jak tutaj ktoś Ci pomoże to za chwilke coś zmienisz i znów będziesz miał problem.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Problemu nie mam ale myślałem ze ktoś mam taki tunel i podpowie mi ile ma długości ten pałąk wygięty ale ? dzięki