Imbir - uprawa w doniczce

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Ja korzeń imbiru jakiś czas temu wkopałem do ogródka. Jak na razie, to rośnie i chyba nawet szybko :) Jak wsadzałem jakiś miesiąc temu to miał 2 małe kiełki, teraz ma cztery :D Załączam zdjęcie sprzed tygodnia (teraz imbir jest już trochę większy).
Obrazek
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swój wywaliłam bo cierpliwości wystarczylo mi tylko na rok!
trydian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2008, o 10:58

Post »

mój imbir posadziłam z bulwy w marcu - szkoda mi się go zrobiło, bo jadłam i jadłam, a on chciał rosnąć, więc go posadziłam. miałam tylko trochę ziemi ogrodowej - starczyło na pół doniczki i i tak błyskawicznie wyrósł - były dwie wielkie łodygi na metr wysokie, ale potem musiałam się przeprowadzić i w czerwcu zmieniłam mieszkanie i podczas przeprowadzki ułamałam te dwa pędy :oops: w transporcie. na nowym mieszkaniu imbir wypuścił ze trzy nowe pędy :D w zamian za te dwa ułamane, a dwa kikuty zostawiłam, skoro zielone, niech rosną. ale listki żółkną miejscami. Teraz od września - nowe mieszkanie - imbir ma mniej światła - parter - dwa kikuty schną od góry, a ja zastanawiam się, co zrobić, żeby tak nie żółkły liście.

dokarmiam odżywką - "bujna zieleń" wzięłam od mamy z domu, nie wiem dokładnie co to za odżywka, tak mi mama powiedziała, że tak się nazywa. Wiem że muszę przesadzić, żeby więcej ziemi miał gdzie rosnąć, ale na razie nie starcza czasu żeby dokonać przesadzenia, ale ma ktoś jakieś konkretne rady na to żółknięcie?

Czy bulwy istniejące już w doniczce - rozrosła się bardzo ta bulwa w doniczce bardzo rozcinać? czytałam gdzieś, że tak trzeba robić.

Jak roślinkę przygotować do zimy?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moje powtykane w doniczki wiosną maja juz chyba ze 40 cm, ale nie wszystkie ładnie rosną. Niektóre żółkną, a niektóre ładnie idą w górę. Teraz od zakupionych kłączy, ktore zużywam na nalewki - odcinam te kawalki z oczkami i wtykam w doniczki. Posiedzą trochę i wyrastaja co raz nowe badylki.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Imbir z bulwy

Post »

Kupiłam dzisiaj w markecie super świeże kłącze imbiru :) podzielone na 2 części już siedzi w doniczce. No to czekam...
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mój imbir wyrósł już kilka tygodni temu ale nie wiem dlaczego jego wierzchołki zaczęły żółknąć wraz z górnymi liśćmi, nie jest to przechodzenie w stan spoczynku bo roślina dopiero co rozpoczęła wegetacje.
Awatar użytkownika
ewelina8005
1000p
1000p
Od: 24 lip 2009, o 12:50

Post »

Tak wygląda mój imbir :D
Obrazek
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam widze, że wątek nieco zapomniany :roll: może by tak odwieżyć :)
ja jakies 3 tygodnie temu posadziłam imbir w dwóch doniczkach i w jednej wypuscił jednego pędzika a w drugiej 2 pędy ciekawa jestem co dalej a z drugiej strony dopiero dzis zobaczyłam jak wygląda ta rolina wyobrażałam sobie ja inaczej a ona dosc wysoka rosnie.
Może napiszecie do czego szczególnie stosujecie imbir i czy tylko korzeń czy listki też, bo mi teciowa powiedziała,że liscie spokojnie mozna dodawać do herbaty co Wy na to??
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liście teoretycznie , tak słyszałam można używam jak kłącza a to poza naszymi herbatkami jest głównym składnikiem dań Bliskiego Wschodu i Chin. Jak ktoś ciągle stosuje tzw przyprawy bez glutaminianu z cyklu złoty kurczak to może być zdziwiony smakiem imbiru. Ja robiłam kiedyś kurczaka w marynacie z imbiru, pomarańczy, miodu, czosnku. Całkiem dobry ale taki inny :wink:
A imbir też mam wsadzony a jak. Potraktowałam go jako ciekawostkę przyrodniczą
nowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2010, o 13:41

Re: Czy ktoś sadził może imbir?

Post »

ja przez kilkanaście dni trzymałem w ciemnej szafce, nie puścił kiełka wiec zakopałem go w doniczce gdzieś przełom listopada grudnia, (3 kawałki), gdzieś po 3 tygodniach jeden kawałek zaczął kiełkować teraz ma ok 25cm, a kilka dni temu zaczął kiełkować drugi kawałek
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

:) fajnie ale czy można taki imbir ze sklepu użyć ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
fizol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2011, o 13:41

Post »

Jeżeli będziesz w sklepie radzę dokładnie przejrzeć kłącza. Ja za każdym razem znajduję takie, które już puszczają kiełki - jaśniejsze przebarwienia na końcach bulw, jakby trochę wyciągnięte. 2 lata temu hodowałem taki imbir. Początkowo trzymałem go w doniczce, później w szklarni. Traktowałem, go bardziej jak ciekawostkę niż konsumpcyjnie, jednak i tak udało mi się wychować dużą bulwę. Co miłe - imbir kwitnie. Trochę tak "irysowo" Można szokować rodzinę i znajomych pytaniem, ?co to jest?" Cała roślina miło, imbirowo pachnie, słabiej niż kłącze, ale zawsze. Pozdrawiam, życzę dużych okazów
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

Właśnie oglądałam zdjęcia kwiatów w google. imbir ma piękne kwiaty :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”