Storczykowa Chatka III
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczykowa Chatka III
Lucynko,jakbyś czytała w moich myślach. ;:78 Właśnie miałem prosić o kilka słów na temat tego przeciętego storczyka.
Mój jeden też czeka na taki zabieg i zanim przekwitnie chętnie skorzystam z Twoich spostrzeżeń.Jeżeli można,jeszcze się /za jakis czas/ przypomnę.
A co z "dolną częścią?,czy żyje?
Kwitnienia piękne,ale /wiem,wiem za marudzenie/ te zimne kolory Nie masz jakiegoś słoneczka? Przecież jeszcze lato a właściwie złota jesień.
Mój jeden też czeka na taki zabieg i zanim przekwitnie chętnie skorzystam z Twoich spostrzeżeń.Jeżeli można,jeszcze się /za jakis czas/ przypomnę.
A co z "dolną częścią?,czy żyje?
Kwitnienia piękne,ale /wiem,wiem za marudzenie/ te zimne kolory Nie masz jakiegoś słoneczka? Przecież jeszcze lato a właściwie złota jesień.
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Aguś, pączki na Philadelphii pęcznieją
Justynko, Małgorzatko, dziękuję
Henrysiu, pewnie, że dolna część żyje
Tak wygląda całość
Sylwia, gdzie przeciąć to Ci nie podpowiem, musisz trochę na wyczucie działać.
U mnie wyglądało to tak po przecięciu
Zostawiłam na dole trzy liście i stare korzenie, a u góry było mniej korzeni, ale więcej liści.
Tak kwitł
No to jeszcze aktualne ciepłe kolory
Justynko, Małgorzatko, dziękuję
Henrysiu, pewnie, że dolna część żyje
Tak wygląda całość
Sylwia, gdzie przeciąć to Ci nie podpowiem, musisz trochę na wyczucie działać.
U mnie wyglądało to tak po przecięciu
Zostawiłam na dole trzy liście i stare korzenie, a u góry było mniej korzeni, ale więcej liści.
Tak kwitł
No to jeszcze aktualne ciepłe kolory
- lucynaf
- 1000p
Małgorzatko, Darku, Rysiu, Kasiu, Celinko, Henrysiu, Patrycjo, dziękuję
Agnieszko, tak, właśnie dzięki storczykom widzę świat inaczej i uśmiechu jest więcej
Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się ], że kwitną mi jeszcze: Brassada, miniaturka, Beallara i Phal. Xarxes, ciapek, jabłoneczka, waniliowy
Chyba wypełnia się jedna pochewka na Cattleyi
Agnieszko, tak, właśnie dzięki storczykom widzę świat inaczej i uśmiechu jest więcej
Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się ], że kwitną mi jeszcze: Brassada, miniaturka, Beallara i Phal. Xarxes, ciapek, jabłoneczka, waniliowy
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Lucynko jestem pod wrażeniem cięcia i odmłodzenia storczyka .A powiedz mi jeszcze jak odcięłaś to część tą z większą ilością liści ,co potem zasypałaś cynamonem ,przesuszyłaś przed wsadzeniem go do podłoża ?
Kwitnienie śliczne ,a dendrobium świetne
Kwitnienie śliczne ,a dendrobium świetne
- lucynaf
- 1000p
No i jak tu mało pisać, jak ciągle wywołujecie mnie do odpowiedzi
Gosiu
Katarzynko, Tomku, po przecięciu powinno się przesuszyć, ale ja tylko zasypałam cynamonem i wsadziłam do podłoża. Jednak rana, która znajdowała się w doniczce nie miała styczności z korą, bo starannie ją wyjęłam z tego miejsca, miejsce cięcia było '' w powietrzu ''. Dopiero gdzieś po miesiącu dosypałam korę.
Gosiu
Katarzynko, Tomku, po przecięciu powinno się przesuszyć, ale ja tylko zasypałam cynamonem i wsadziłam do podłoża. Jednak rana, która znajdowała się w doniczce nie miała styczności z korą, bo starannie ją wyjęłam z tego miejsca, miejsce cięcia było '' w powietrzu ''. Dopiero gdzieś po miesiącu dosypałam korę.
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czegoś to nie rozumiem Czyli że ta rana odciętej góry nie dotykała kory? A czy dół rośliny zostawiłaś?
Pozdrawiam Tomek
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pytanko a co Ci nie kwitnie Tobie to nawet patyk zakwita a nie pochwaliłam się MM ładnie puszcza nowe listeczkilucynaf pisze:Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się ], że kwitną mi jeszcze: Brassada, miniaturka, Beallara i Phal. Xarxes, ciapek, jabłoneczka, waniliowy
- lucynaf
- 1000p
Sylwia, dziękuję
Tomku, no widzisz czasem mam problemy z przekazem
Wsadziłam do jednej doniczki dwie części przeciętej rośliny, zasypane cynamonem. Z pod tej górnej części wybrałam korę, aby trzon nie dotykał podłoża, korzenie były zasypane. Rana była świeża i bałam się żeby nie zagniwała, wolałam żeby była w powietrzu, jak już byłam pewna, że się zagoiła podsypałam troszkę kory i już
Dół był normalnie wsadzony i bardzo szybko puścił basal keiki
Celinko, u mojego MM rośnie listeczek i dwa basal keiki
No wiesz, jeszcze parę storczyków u mnie nie zakwitło
Tomku, no widzisz czasem mam problemy z przekazem
Wsadziłam do jednej doniczki dwie części przeciętej rośliny, zasypane cynamonem. Z pod tej górnej części wybrałam korę, aby trzon nie dotykał podłoża, korzenie były zasypane. Rana była świeża i bałam się żeby nie zagniwała, wolałam żeby była w powietrzu, jak już byłam pewna, że się zagoiła podsypałam troszkę kory i już
Dół był normalnie wsadzony i bardzo szybko puścił basal keiki
Celinko, u mojego MM rośnie listeczek i dwa basal keiki
No wiesz, jeszcze parę storczyków u mnie nie zakwitło
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
Nie tylko Ty masz taki problem czasami jak czytam moje wypowiedzi to sam się zastanawiam o co mi chodziło
Teraz już rozumiem wszytko Dziękuję za wytłumaczenie
Teraz już rozumiem wszytko Dziękuję za wytłumaczenie
Pozdrawiam Tomek
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dziękuję i ja za odpowiedź Lucynko to jeszcze tylko powiedz po jakim czasie pierwszy raz go podlałaś po tej operacji i wsadzeniu do podłoża
Lucynko, fajnie, ze pokazałaś ten podział storczyka Mnie czeka to samo z pistacjowym, bo - jak to nazwałaś - dolna część czyli roślina matka
jakoś się postarzała, a górna, czyli basal keiki jest jędrna i młoda. Coś z tym muszę zrobić jak przekwitnie (a kwitnie już 6-ty miesiąc)
Śliczne kwitnienia pokazałaś na 17-tej str. Ach jak ja lubię żółte kwiaty (zaraz za czerwonymi ).
A jak tam liść z plamami ?
jakoś się postarzała, a górna, czyli basal keiki jest jędrna i młoda. Coś z tym muszę zrobić jak przekwitnie (a kwitnie już 6-ty miesiąc)
Śliczne kwitnienia pokazałaś na 17-tej str. Ach jak ja lubię żółte kwiaty (zaraz za czerwonymi ).
A jak tam liść z plamami ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Lucynko, zacznę od Twoich Dendrobiów. Ten fioletowy bardzo mi się spodobał, a szczególnie jego warżka.
Grzybek olbrzym. Ostatnio miałam ale małego i to na wierzchu w jednej doniczce. Rósł sobie jakby nigdy nic.
Roślince też to nie przeszkadzało. A w jednym Phalaenopsis to mam całą grzybnię. Pełno kuleczek.
Ostatnie fotki kwitnących bardzo pogodne. Będziemy ich bardzo potrzebować w te pochmurne dni.
Grzybek olbrzym. Ostatnio miałam ale małego i to na wierzchu w jednej doniczce. Rósł sobie jakby nigdy nic.
Roślince też to nie przeszkadzało. A w jednym Phalaenopsis to mam całą grzybnię. Pełno kuleczek.
Ostatnie fotki kwitnących bardzo pogodne. Będziemy ich bardzo potrzebować w te pochmurne dni.
- lucynaf
- 1000p
Tomku, to dobrze, że się rozumiemy
Katarzynko, z tego co pamiętam to pierwsze moczenie było po 10 dniach. Podłoże pryskałam codziennie, ale trzon zawsze był suchy
Asiu, no to masz problem z tym odmłodzeniem Pewnie storczyk przeczuwa twoje zamiary i ma zamiar kwitnąć przez okrągły rok Mój też wiedział o wszystkim, bo bardzo mu ostatni kwiatuszek wtedy zbladł ze strachu
Liść z plamami ciachnięty, nie chcę już na niego patrzeć, dostatecznie długo mnie martwił
Sylwia, a ja bym wsadziła ten trzon bez liści, a może inaczej, nie wyciągałabym go wcale z doniczki tylko odcięła górę, a dół niech puszcza basal keiki jak mój Feniks
Górę wg przepisu do drugiej doniczki i może z jednego będą dwa
Ja mam coś w rodzaju skalpela, ale jeśli ten Twój nożyk jest ostry to się nadaje
Pamiętaj tylko żeby go zdezynfekować
Joasiu, w naszych doniczkach jak w lesie, różne gatunki grzybów rosną
O pochmurnych dniach nie myślmy jeszcze, cieszmy się
Iwonko, cieszę się, że znalazłaś czas dla mnie
Przepraszam, że tak na szybko, ale lecę do pracki, zarabiać na storczyki
Miłego dnia
Katarzynko, z tego co pamiętam to pierwsze moczenie było po 10 dniach. Podłoże pryskałam codziennie, ale trzon zawsze był suchy
Asiu, no to masz problem z tym odmłodzeniem Pewnie storczyk przeczuwa twoje zamiary i ma zamiar kwitnąć przez okrągły rok Mój też wiedział o wszystkim, bo bardzo mu ostatni kwiatuszek wtedy zbladł ze strachu
Liść z plamami ciachnięty, nie chcę już na niego patrzeć, dostatecznie długo mnie martwił
Sylwia, a ja bym wsadziła ten trzon bez liści, a może inaczej, nie wyciągałabym go wcale z doniczki tylko odcięła górę, a dół niech puszcza basal keiki jak mój Feniks
Górę wg przepisu do drugiej doniczki i może z jednego będą dwa
Ja mam coś w rodzaju skalpela, ale jeśli ten Twój nożyk jest ostry to się nadaje
Pamiętaj tylko żeby go zdezynfekować
Joasiu, w naszych doniczkach jak w lesie, różne gatunki grzybów rosną
O pochmurnych dniach nie myślmy jeszcze, cieszmy się
Iwonko, cieszę się, że znalazłaś czas dla mnie
Przepraszam, że tak na szybko, ale lecę do pracki, zarabiać na storczyki
Miłego dnia