Podkaszarka,jaką kupić?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm zależy ile będzie miała pracy.
Miałem takiego "bzyka" za 50 zł o mocy 250 watt no i to był prymityw, była bardzo słaba i mocno zagrzewał się silnik już po paru minutach.. spaliła się po roku użytkowania, ale miała trochę pracy. Myślę że taka wystarczy jeśli będzie używana tylko do wykończenia obrzeża trawnika, przy drzewkach i krzewach itp mało wymagających zadaniach.
Natomiast proponuję trochę dołożyć i kupić większą podkaszarkę o mocy 500 - 600 W. Cena takiej waha się zwykle w granicach 100 - 150 pln. Mam taki sprzęt już trzeci rok no i można nią zrobić znacznie więcej i jest o wiele wytrzymalsza.
Miałem takiego "bzyka" za 50 zł o mocy 250 watt no i to był prymityw, była bardzo słaba i mocno zagrzewał się silnik już po paru minutach.. spaliła się po roku użytkowania, ale miała trochę pracy. Myślę że taka wystarczy jeśli będzie używana tylko do wykończenia obrzeża trawnika, przy drzewkach i krzewach itp mało wymagających zadaniach.
Natomiast proponuję trochę dołożyć i kupić większą podkaszarkę o mocy 500 - 600 W. Cena takiej waha się zwykle w granicach 100 - 150 pln. Mam taki sprzęt już trzeci rok no i można nią zrobić znacznie więcej i jest o wiele wytrzymalsza.
Pozdrawiam, Maciek.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
My mamy kose spalinowa EINHELLa i powiem tak.
Służy do podcinania trawniczka przy kamyczkach jak i chaszczy w rowie.
Jak trzeba przerzedzić lasek (małe drzewka) to zakładam tarcze i jazda. Aż miło
Obowiązkowo ochrona twarzy.
Najlepiej przykrycie twarzy maską plastikową oraz obowiązkowo zatyczki do uszu (wole zatyczki od nauszników bo tak czaszka się nie poc jak w muszelkach )
Co do pracy kosą jest nawet wygodnie wisi sobie na szeleczkach i prowadzimy za pomocą "kierownicy" jak w rowerze.
Ja osobiście wole nadwyżkę mocy niż niedobór.
Czasami warto troszeczkę dołożyć niż później żałować że kupiłem słabszą.
Służy do podcinania trawniczka przy kamyczkach jak i chaszczy w rowie.
Jak trzeba przerzedzić lasek (małe drzewka) to zakładam tarcze i jazda. Aż miło
Obowiązkowo ochrona twarzy.
Najlepiej przykrycie twarzy maską plastikową oraz obowiązkowo zatyczki do uszu (wole zatyczki od nauszników bo tak czaszka się nie poc jak w muszelkach )
Co do pracy kosą jest nawet wygodnie wisi sobie na szeleczkach i prowadzimy za pomocą "kierownicy" jak w rowerze.
Ja osobiście wole nadwyżkę mocy niż niedobór.
Czasami warto troszeczkę dołożyć niż później żałować że kupiłem słabszą.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam, Ja również kupiłem podkaszarkę chyba za 55zł o mocy 250W. Żyłka często się urywała i ciężko się ją wyciągało. Podkaszarkę kupiłem w zeszłym roku w połowie czerwca i w tym samym roku we wrześniu spaliła się. Po prostu podczas któregoś koszenia z silnik poszedł dym i już więcej się nie włączyła. Po rozebraniu zwojnice z koloru miedzianego były czarne ( osmolone). Jedyny z tego pozytyw, że miałem parę deko miedzi więc 10% ceny mi się zwróciło
i ja nie polecam takich najtańszych , też miałam dwie (takiew cenie do 80zł.) i niestety nawet sezonu nie przetrzymały...spaliły się silniki...więc używałam nożyc do trawy Fiskars , ale jak długo się używa - robią się bąble i wyrabia się śruba (a więc rozpadają się) - ale przy bardzo intensywnym używaniu !!!
Teraz też szukam niedrogiej, lekkiej ale wytrzymałej podkaszarki .
Teraz też szukam niedrogiej, lekkiej ale wytrzymałej podkaszarki .