Podkaszarka,jaką kupić?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hmm zależy ile będzie miała pracy.

Miałem takiego "bzyka" za 50 zł o mocy 250 watt no i to był prymityw, była bardzo słaba i mocno zagrzewał się silnik już po paru minutach.. spaliła się po roku użytkowania, ale miała trochę pracy. Myślę że taka wystarczy jeśli będzie używana tylko do wykończenia obrzeża trawnika, przy drzewkach i krzewach itp mało wymagających zadaniach.

Natomiast proponuję trochę dołożyć i kupić większą podkaszarkę o mocy 500 - 600 W. Cena takiej waha się zwykle w granicach 100 - 150 pln. Mam taki sprzęt już trzeci rok no i można nią zrobić znacznie więcej i jest o wiele wytrzymalsza.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W mojej co chwila urywa się żyłka. Mąż dłużej majstruje przy niej, niż przy koszeniu. I to nie wielkich chwaściorów :evil:
Amroz
50p
50p
Od: 1 paź 2007, o 22:35

Post »

My mamy kose spalinowa EINHELLa i powiem tak.
Służy do podcinania trawniczka przy kamyczkach jak i chaszczy w rowie.
Jak trzeba przerzedzić lasek (małe drzewka) to zakładam tarcze i jazda. Aż miło :twisted:
Obowiązkowo ochrona twarzy.
Najlepiej przykrycie twarzy maską plastikową oraz obowiązkowo zatyczki do uszu (wole zatyczki od nauszników bo tak czaszka się nie poc jak w muszelkach :) )
Co do pracy kosą jest nawet wygodnie wisi sobie na szeleczkach i prowadzimy za pomocą "kierownicy" jak w rowerze.
Ja osobiście wole nadwyżkę mocy niż niedobór.
Czasami warto troszeczkę dołożyć niż później żałować że kupiłem słabszą.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Jeśli to jest jeszcze fabryczna to nie dziwię się - też tak miałem :x na grubszej trawie pękała... zalecam zakup nowej żyłki o średnicy 1,4 - 1,6 mm i wymianę [jeśli to możliwe oczywiście] - będzie jak ręką odjął :)
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

damian93- proszę nie pisać na forum wyłącznie drukowanymi literami.
Zapraszam również do zapoznania się z naszym regulaminem.
KaRo
:idea:
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2008, o 12:20

Post »

ja osobiście byłem bardzo nie zadowolony z podkaszarki za 60zł , więcej się męczyłem z żyłką niż kosiłem i zrezygnowałem z używania tego sprzętu , wole podcinać ręcznie nożycami do trawy do czasu aż nie sprawie sobie spalinowej kosy
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam, Ja również kupiłem podkaszarkę chyba za 55zł o mocy 250W. Żyłka często się urywała i ciężko się ją wyciągało. Podkaszarkę kupiłem w zeszłym roku w połowie czerwca i w tym samym roku we wrześniu spaliła się. Po prostu podczas któregoś koszenia z silnik poszedł dym i już więcej się nie włączyła. Po rozebraniu zwojnice z koloru miedzianego były czarne ( osmolone). Jedyny z tego pozytyw, że miałem parę deko miedzi więc 10% ceny mi się zwróciło :D
ZULA
100p
100p
Od: 8 sie 2007, o 21:39

Post »

i ja nie polecam takich najtańszych , też miałam dwie (takiew cenie do 80zł.) i niestety nawet sezonu nie przetrzymały...spaliły się silniki...więc używałam nożyc do trawy Fiskars , ale jak długo się używa - robią się bąble i wyrabia się śruba (a więc rozpadają się) - ale przy bardzo intensywnym używaniu !!!
Teraz też szukam niedrogiej, lekkiej ale wytrzymałej podkaszarki .
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zamierzam kupić kosę AL-KO 1,7KM BC 4535 czy może ktoś ma taką , chcę poznać opinie na temat tej kosy .
damian93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2009, o 15:05

Post »

Dzięki wszyskim za odpowiedzi jeśli będę czegos jeszcze potrzebowal to napisze pomozecie?? :lol:
DarekR
50p
50p
Od: 30 mar 2009, o 20:17

Post »

Witam. Jestem posiadaczem tego modelu BC 4535 firmy Al-ko choć od niedawna. Pierwsze wrażenia z użytkowania są jak najbardziej pozytywne. Trudno mi porównywać tą kosę do innych bo to moja pierwsza kosa. Sądzę że jest to dobry wybór jeśli chodzi o jakość do ceny. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

Ja używam kosy spalinowej i jestem bardzo zadowolony, kilka minut pracy i po sprawie, hałaś wcale nie jest taki nie do wytrzymana - dźwięk wydaje jak na gokartach. pzdr
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Już zakupiłem tą kosę i po pierwszych testach jest bardzo zadowolony , jak dla mnie to moc 1.7km jest w pełni wystarczająca , więcej będę mógł napisać po cały sezonie , jednak biorąc pod uwagę że już posiadam kosiarkę alko to nie sądzę abym był rozczarowany
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”