Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty ;)

Post »

Nino ale ja już byłam wszędzie. W dwóch Obi, w LeroyMerlin, w kilku kwiaciarniach... Niektórzy sprzedawcy nawet nie wiedzieli co to ziemiórka a w książeczkach, gdzie są wypisane róźne robale i preparaty też ich nie było :? bez sensu. O internecie nie pomyślałam. Dzięki ;)
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:;230 Edyta aż mi się paszcza uśmiechnęła od ucha do ucha jak przeczytałam jak to kubek i okno łapało ziemiórki...to przekleństwo i u mnie się pojawia w rożnym natężeniu, ja sobie dałam spokój, chemicznie zwalczyć możesz larwy(Nomolt(Namolt) - coś mi pamięć szwankuje, i Actellic) a do łapania muszek to nadal musisz polegać na wilgotnym oknie, kubku ew. lepcach :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
tomkoc

Post »

Ja na ziemiórki używam tablic lepowych i sobie chwalę, jest ich zdecydowanie mniej.
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Natalko kupujesz duże storczyki na allegrooo? W sensie - takie z liśmi i kwitnące, czy bez kwiatów? a może same maluszki? w jakim stanie docieraję?

Edyto tak kupuję storczyki na allegro i maluszki i duże kwitnące:) Jak na razie nie zawiodłam się na przesyłkach i poczcie polskiej jest ok:)
Polecam tez http://www.orchidgarden.pl
Choc teraz zaczyna byc chlodno i minusowe temp. więc nie wiem czy odwazyła bym sobie zamówic jakiegoś storczyka...
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p

Post »

Migotka dzięki za podsunięcie nazwy. Może po prostu zamówie sobie to u mnie w kwiaciarni

Natalko poszperałam trochę w sieci i muszę przyznać, że z jednej strony to ekscytujące mieć takiego storczyka 'od dzieciństwa', a z drugiej... chyba jestem zbyt niecierpliwa i nie mogłabym się doczekać ;:65

Tomku a co robisz z larwami? w końcu to one zjadają korzenie...

Ponawiam pytanie o CYMBIDIUM - czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić z białym nalotem na korzeniach? Czy to nadmiar podlewania i pleśnieją czy może jakas choroba? Jak zlikwidować to, co już powstało?

PS właśnie odkryłam, że mój śliwkowy falek, to najprawdopodobniej Elegant Jane. Czy ktoś umie to zdiagnozować i potwierdzić lub zaprzeczyć i wyprowadzić mnie z błędu?

Obrazek

Na zdjęciach tego nie widać, bo nie są najlepsze :( ale z bliska ma takie welurowe płatki i mienią się w świetle
tomkoc

Post »

Larw nie poszukiwałem, nie mam aż takiego nasilenia ziemiórek aby wkraczać z chemią. Jak czytałem tablice lepowe nie dość, że je eliminują to zniechęcają do składania jaj.
Awatar użytkownika
wanda_23
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:22

Post »

vito157 pisze:
wanda_23 pisze:Edytko - cudo :!: Jak już się w końcu przeprowadzę, to zamierzam sobie zrobić prezent na nowy dom w postaci właśnie takiego storczyka :)

P.S. Strasznie mi się podobają zdjęcia na tle kuchni, bardzo fajny pałąk z przyprawami - powiesz gdzie kupiłaś :?:
No widzisz? Ktoś to jednak docenił.... ;:224

No ba, bo bardzo fajny kolorek ścian i wydaje mi się że cała kuchnia też by mi się bardzo spodobała :D
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza_i_Tygrysek pisze:
PS właśnie odkryłam, że mój śliwkowy falek, to najprawdopodobniej Elegant Jane. Czy ktoś umie to zdiagnozować i potwierdzić lub zaprzeczyć i wyprowadzić mnie z błędu?

Obrazek

Na zdjęciach tego nie widać, bo nie są najlepsze :( ale z bliska ma takie welurowe płatki i mienią się w świetle
ja bym została przy tym że jest to Phalaenopsis hybryda. Te sklepowe nazwy są czasami bardzo mylące :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
wanda_23
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:22

Post »

Edytko, Vito - ale się uśmiałam z Waszej ciekawej konwersacji na temat dzieci, wazeliny i storczyków :D
No niektórzy mają i dzieci i storczyki i jeszcze kota grubego, który dwa storczyki mi złamał przewracając, w momencie szybkiego skoku na parapet.
Całe szczęście storczyki rosną dalej.

P.S. Jutro idę po wazelinę orzechową :D
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Bardzo oryginalny kolor ma ten ostatni falek, po prostu cudo :P
Cymbidium ma śliczne kwiatuszki, ja też mam jedno ale się pogniewało i nie chce kwitnąć :evil:
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Witam serdecznie,
piękna kolekcja - dopiero teraz dotarłam do Twojego wątku.
Piękne roślinki :uszy
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p

Post »

Tomku a ja miałam ich baaaardzo dużo. Zaplęgły się w boinsai męża, którego ja nie ruszałam, więc nie mogłam zauważyć. A jak już zauważyłam to myślałam, że to meszki, bo to akurat sezon czereśniowo-malinowy był, więc owoców było w domu sporo. Ostatnio jednak jakoś mniej ich jest. Chyba moim dzielni rycerze - wilgotne okno i olej zrobili swoje :;230

Wando dziękuję ślicznie za miłe słowe. A kiedy się przeprowadzasz? Urządzasz sobie nowe mieszkanko? Ja właśnie wykańczam :heja Brakuje mi tylko kota (na dzieci poczekam). Ochhhhhhh tak bardzo chce kotka ;:98 ale mamy skórzane meble i codziennie mój mąż przedstawia mi wizję jak to kotek wskakuje na oparcie i wbijając pazurki leniwie się przeciąga

Nino odbierasz mi radość życia ;:199 W moich oczach i tak pozostanie Jane :tan W końcu muszą się jakoś nazywać, bo podobno jak się rozmawia z kwiatami to lepiej rosną. Nie mogę się przecież do wszystkich zwracać tak samo :;230

Evo cieszę się, że i tobie sie podoboją moi podopieczni. Mi twoi też :)

Goskle miło cię gościć. Zapraszam częściej :)

Chętnie wstawiłabym jakieś nowe foteczki, ale na razie walczę z moim telefonem bo nie wiem jak zgrać fotki na kompa za pomocą bluetootha. Powiem za to, co zrobiłam - na moim różowym falku, ne pędzie kwiatowym zbiera się taka... rosa. Te przezroczyste kropelki o wyraźnie gęstej i lepkiej konsystencji wyglądają jak jakiś nektar. Korciło mi już tak od dłuższego czasu, żeby spróbowac czy to jest słodkie (poniosła mnie fantazja ułańska, że niby pszczółki to jedzą i wszystko jest piękne jak w bajkach). I wiecie co? NIGDY nie róbcie tego błędu ;:223 Bleeeeee
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Edytko tak ja też jestem niecierpliwa i myslę kiedy one urosną kiedy zakwitną ;:65 ;:65 ale jakoś daję radę :)
Cudowne jest to,gdy widzisz jak dorastają a potem kwitną więc może i warto :?:

Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”