Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 5 cz.

Post »

Można posadzić cebule koron cesarskich-zapach k.c. odstrasza gryzonie :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie niezawodne nadal są pułapki , w cztery dni upolowane dwie nornice ;:138
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Włosy, śledzie i inne :afrodyzjaki: może skutecznie odstraszają nowego lokatora. Zasiedziały osobnik ma w nosie pachnidła, karbid, świece dymne i inne dymno-zapachowe, w kilka sekund odcina śmierdzący tunel i kopie nowe kopce :wentylacyjne:. Odstraszacze elektroniczne :) -wykopują koce tuż pod nimi. 2 szt złapałem w rurki pułapki, ale :królowiec; był zbyt cwany, zawsze je omijał. Znalazłem miejcie gdzie łączyło się kilka kanałów, wykopałem dziure wsadziłem wiadro zrobiłem zapadkę, omijał je dosłownie na milimetry. Zawiodły prośby, groźby, humanitarne metody też o kant rozbić, to może dziada gazem potraktować :) 2 butle wpompowane w ziemię a kretowisk dalej przybywało.
Zakupiłem 2 rodzaje pułapek po 3 szt z każdego. Przez miesiąc ubiegłej jesieni udawało mu się je unieszkodliwiać albo omijać.
3 tyg. temu chyba się zapomniał i dał się unieszkodliwić :) Od tamtej pory żadnego nowego kretowiska :D Po trzech latach walka zakończona :D Jeżeli jednak okaże się,że to tylko przyczajka, albo pojawi się w przyszłości jakiś nowy kopidól na obecny trawnik powędruje siatka ziemia i nowe nasionka.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapobiegawczo w każdej napotkanej norze umiesciłam coś w rodzaju tabletki na mole
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

A co myślicie o takim sposobie?

Obrazek
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To najlepszy sposób ,tylko jak nakłonic do tego moje leniwce ;:185
Mój zielony raj.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Wymienić na mniej leniwe?
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

pull pisze:A co myślicie o takim sposobie?

Obrazek
Gryzonie to około 30% tego co koty zabijają. Metoda obarczona zbyt dużymi skutkami ubocznymi.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Najlepiej byłoby "zaprosić" łasicę. Tylko jak :roll:
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie też robią demolkę na ogrodzie krety i nornice. Największe szkody jednak robią w czasie zimy gdy jest gruba czapa śniegu a po roztopie jest na trawniku obraz ,,rozpaczy" i pytanie co w tym roku nie wzejdzie.Próbowałam już prawie wszystkiego. Z jednej strony za płotem mam ugór a z drugiej krzaki i lasek.Próbowałam już różne sposoby ale najtaniej wychodzi mi zalewanie tuneli gęstawą papką z czarnego bzu i kurzeńcem. Zawsze mam przygotowane w wiadrach 30 l i w razie pojawienia się otworu czy kopca od razu zalewam. Z biegiem lat widzę ,że tych kopców jest już mniej. Wiem tylko jedno - dlaczego krety tak uwielbiają mój trawnik. Codziennie rano wygląda on jak ,,sito" a na trawie porozciągane są na ,,metry" dżdżownice rosówki. Czytałam kiedyś artykuł o preparacie do podlewania trawników przeciwko kretom który powoduje ,że dżdżownice stają się nie apetyczne dla kreta i już nie robi pogoni za nimi przez nasz trawnik. Nie znalazłam tylko inf czy my ten zapach jesteśmy w stanie tolerować.
Ogr24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2013, o 13:13

Post »

Przeciwko Kretom najlepiej jest zastosować pirotechnikę firmy Target. Jest to zdecydowanie najskuteczniejszy sposób walki z nimi.
Polecam.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

W tym roku calkowicie pozbyłem się tego problemu dzięki sowom,które zagnieździły się w pobliżu działki :).Nie ma bardziej skutecznego tępiciela wszelkich gryzoni jak sowa.Para sów wychowujących młode potrafi przez jedną noc dorwać nawet 20 gryzoni.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Tylko jak zaprosić te sowy, aby tu osiadły ;:oj
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”