Rośliny egzotyczne w naszych ogrodach

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2012, o 05:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny egzotyczne w naszych ogrodach

Post »

A powiedz mi arturh jak widzisz uprawę mieszaną z phoenixem ważącym ok 150-200kg i wysokości 3,5-4m?
Postawisz go na parapecie? ;:14 Jak go wytargasz z ziemi? A co z korzeniami? ;:185
Nie lepiej po prostu go osłonić przed wpływem mrozu? :idea:
arturh
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 21:35

Post »

No tak z feniksem to się nie da ale z cykasem tak. Dużo ostatnio czytałem na temat prowizorycznych zabezpieczeń roślin które szpecą ogrody i generują nie potrzebnie koszty :wit .
Pozdrowienia z Wrocławia
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No tak, faktycznie osłony nie upiększają ogrodu. Uniemożliwia to spędzanie czasu na leżaczku w okresie zimowym :lol: Uprawa mieszana to ździebełko przesadzona definicja. Na okres mrozów wprowadzamy po prostu rośliny w czas spoczynku. Ograniczone światło i podlewanie trudno nazwać uprawą.
Jeśli chodzi o cykasy, to ich wybudzanie w okresie zimowym może skutkować tylko nienaturalnie wydłużonymi niewybarwionymi liśćmi. :uszy
Każde hobby generuje jakieś koszty
arturh
100p
100p

Post »

Tak na leżaczek w zimie to trzeba ciepłą kurteczkę i czapeczkę :)
Ta pocztówka z Poznania to się zorientowałem Twój kącik ogrodowy. Chatka intrygująca na co dzień takiej nie uświadczysz . ;:63 Myślami już się przeniosłem na ciepłą wyspę gdzie skąpo ubrane niewiasty (z racji wysokiej temperatury ) serwują gaszące pragnienie drinki ale po dokładnym obejrzeniu czar prysł bo skąd na ciepłej wysepce srebrne świerki ;:131 ;:185 To stanowczo nie pasuje wręcz gryzie się Proponuje korektę w miejsce świerków np bambusy które są bliższe egzotyce a ostatnio coraz częściej uprawiane i to z sukcesami.
Pozdrowienia z Wrocławia
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Luty w Poznaniu :wit
Obrazek
arturh
100p
100p

Post »

Robert a co się stało z tym tymi egzotami które jeszcze były na jesieni ? Czy może wymarzły ? Czy aby nie miałeś wizyty nieproszonych gości bo widzę jakieś dziury w ziemi. A może zastosowałeś sprawdzoną od setek lat uprawę mieszaną prostą i nie generującą dodatkowe koszty :wink:
Pozdrowienia z Wrocławia
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robert,
Gratuluje inwencji! Mozesz pojsc za ciosem i tam gdzie konczy sie plaza i zaczyna trawa i kamienie zrobic basen. Ale taki o nieregularnych ksztaltach, ktory od strony altany bedzie mial lagodny spad i piasek jak na wybrzezu egzotycznej wyspy. Do tego kilka opalonych dziewczyn obwieszonych orchideami i mozna gosci zapraszac. ;-)

H.
piciex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2013, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prezentuje się pięknie.
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Arturh
Uprawę egzotów i budowę chatki, którą widać w tle, rozpocząłem na wiosnę zeszłego roku. Dlatego nie ryzykowałem zagruntowania wszystkich na raz. Teraz w gruncie są cztery palmy- trzy Trachycarpusy forunei i jeden Phoenix canariensis. W tym roku w grunt pójdą Washingtonia robusta, Brachea Armata, Chamaerops humilis cerifera oraz jukki rostraty.
Obecnie reszta roślin, po których widzisz dziury, przebywa w lekko ogrzewanym pomieszczeniu.
Jak na jeden rok to i tak duża zmiana w moim ogrodzie.
Hex2
Basen to trochę duża inwestycja i późniejsza pielęgnacja. Nie powiem, żebym o tym nie myślał, ale na ten rok planuję wypoczynek pod palmami i trochę nasadzeń.
arturh
100p
100p

Post »

Rober P jak na jeden sezon to dużo zrobiłeś. ;:63 Osobiście bliższe sercu dla mnie są palmy z liśćmi wachlarzowymi, więc będę bacznie obserwował jak Ci się sprawują. Szczególnie kapryśną washingtonię i rzadką na naszym rodzimym rynku Brachea Armatę. Kto wie może pójdę w Twoje ślady ale na znacznie skromniejszej płaszczyźnie ;:136
Pozdrowienia z Wrocławia
arturh
100p
100p

Post »

Nie osiadłem na laurach w tym roku posadziłem washingtonię i spodziewam się po niej ładnych przyrostów wbrew malkontentom którzy nie mogą się do tej palmy przekonać.
A to moja piękność
Obrazek
Obrazek
Pozdrowienia z Wrocławia
Robert P
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pomimo, że wątek wylądował w nieroślinnych tematach ;:134 , to pokażę aktualne zdjęcia roślin egzotycznych w moim ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
arturh
100p
100p

Post »

O Rober ładnie Ci rośnie. :) A już podejrzewałem że Ci zmarzło bo ponad pół roku Ciebie nie było w wątku. :wink:
Pozdrowienia z Wrocławia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”