Rośliny egzotyczne w naszych ogrodach
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2012, o 05:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny egzotyczne w naszych ogrodach
A powiedz mi arturh jak widzisz uprawę mieszaną z phoenixem ważącym ok 150-200kg i wysokości 3,5-4m?
Postawisz go na parapecie? Jak go wytargasz z ziemi? A co z korzeniami?
Nie lepiej po prostu go osłonić przed wpływem mrozu?
Postawisz go na parapecie? Jak go wytargasz z ziemi? A co z korzeniami?
Nie lepiej po prostu go osłonić przed wpływem mrozu?
No tak z feniksem to się nie da ale z cykasem tak. Dużo ostatnio czytałem na temat prowizorycznych zabezpieczeń roślin które szpecą ogrody i generują nie potrzebnie koszty .
Pozdrowienia z Wrocławia
-
No tak, faktycznie osłony nie upiększają ogrodu. Uniemożliwia to spędzanie czasu na leżaczku w okresie zimowym Uprawa mieszana to ździebełko przesadzona definicja. Na okres mrozów wprowadzamy po prostu rośliny w czas spoczynku. Ograniczone światło i podlewanie trudno nazwać uprawą.
Jeśli chodzi o cykasy, to ich wybudzanie w okresie zimowym może skutkować tylko nienaturalnie wydłużonymi niewybarwionymi liśćmi.
Każde hobby generuje jakieś koszty
Jeśli chodzi o cykasy, to ich wybudzanie w okresie zimowym może skutkować tylko nienaturalnie wydłużonymi niewybarwionymi liśćmi.
Każde hobby generuje jakieś koszty
Tak na leżaczek w zimie to trzeba ciepłą kurteczkę i czapeczkę
Ta pocztówka z Poznania to się zorientowałem Twój kącik ogrodowy. Chatka intrygująca na co dzień takiej nie uświadczysz . Myślami już się przeniosłem na ciepłą wyspę gdzie skąpo ubrane niewiasty (z racji wysokiej temperatury ) serwują gaszące pragnienie drinki ale po dokładnym obejrzeniu czar prysł bo skąd na ciepłej wysepce srebrne świerki To stanowczo nie pasuje wręcz gryzie się Proponuje korektę w miejsce świerków np bambusy które są bliższe egzotyce a ostatnio coraz częściej uprawiane i to z sukcesami.
Ta pocztówka z Poznania to się zorientowałem Twój kącik ogrodowy. Chatka intrygująca na co dzień takiej nie uświadczysz . Myślami już się przeniosłem na ciepłą wyspę gdzie skąpo ubrane niewiasty (z racji wysokiej temperatury ) serwują gaszące pragnienie drinki ale po dokładnym obejrzeniu czar prysł bo skąd na ciepłej wysepce srebrne świerki To stanowczo nie pasuje wręcz gryzie się Proponuje korektę w miejsce świerków np bambusy które są bliższe egzotyce a ostatnio coraz częściej uprawiane i to z sukcesami.
Pozdrowienia z Wrocławia
-
Luty w Poznaniu
Robert a co się stało z tym tymi egzotami które jeszcze były na jesieni ? Czy może wymarzły ? Czy aby nie miałeś wizyty nieproszonych gości bo widzę jakieś dziury w ziemi. A może zastosowałeś sprawdzoną od setek lat uprawę mieszaną prostą i nie generującą dodatkowe koszty
Pozdrowienia z Wrocławia
Robert,
Gratuluje inwencji! Mozesz pojsc za ciosem i tam gdzie konczy sie plaza i zaczyna trawa i kamienie zrobic basen. Ale taki o nieregularnych ksztaltach, ktory od strony altany bedzie mial lagodny spad i piasek jak na wybrzezu egzotycznej wyspy. Do tego kilka opalonych dziewczyn obwieszonych orchideami i mozna gosci zapraszac. ;-)
H.
Gratuluje inwencji! Mozesz pojsc za ciosem i tam gdzie konczy sie plaza i zaczyna trawa i kamienie zrobic basen. Ale taki o nieregularnych ksztaltach, ktory od strony altany bedzie mial lagodny spad i piasek jak na wybrzezu egzotycznej wyspy. Do tego kilka opalonych dziewczyn obwieszonych orchideami i mozna gosci zapraszac. ;-)
H.
-
- Od: 19 maja 2013, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prezentuje się pięknie.
-
Arturh
Uprawę egzotów i budowę chatki, którą widać w tle, rozpocząłem na wiosnę zeszłego roku. Dlatego nie ryzykowałem zagruntowania wszystkich na raz. Teraz w gruncie są cztery palmy- trzy Trachycarpusy forunei i jeden Phoenix canariensis. W tym roku w grunt pójdą Washingtonia robusta, Brachea Armata, Chamaerops humilis cerifera oraz jukki rostraty.
Obecnie reszta roślin, po których widzisz dziury, przebywa w lekko ogrzewanym pomieszczeniu.
Jak na jeden rok to i tak duża zmiana w moim ogrodzie.
Hex2
Basen to trochę duża inwestycja i późniejsza pielęgnacja. Nie powiem, żebym o tym nie myślał, ale na ten rok planuję wypoczynek pod palmami i trochę nasadzeń.
Uprawę egzotów i budowę chatki, którą widać w tle, rozpocząłem na wiosnę zeszłego roku. Dlatego nie ryzykowałem zagruntowania wszystkich na raz. Teraz w gruncie są cztery palmy- trzy Trachycarpusy forunei i jeden Phoenix canariensis. W tym roku w grunt pójdą Washingtonia robusta, Brachea Armata, Chamaerops humilis cerifera oraz jukki rostraty.
Obecnie reszta roślin, po których widzisz dziury, przebywa w lekko ogrzewanym pomieszczeniu.
Jak na jeden rok to i tak duża zmiana w moim ogrodzie.
Hex2
Basen to trochę duża inwestycja i późniejsza pielęgnacja. Nie powiem, żebym o tym nie myślał, ale na ten rok planuję wypoczynek pod palmami i trochę nasadzeń.
Rober P jak na jeden sezon to dużo zrobiłeś. Osobiście bliższe sercu dla mnie są palmy z liśćmi wachlarzowymi, więc będę bacznie obserwował jak Ci się sprawują. Szczególnie kapryśną washingtonię i rzadką na naszym rodzimym rynku Brachea Armatę. Kto wie może pójdę w Twoje ślady ale na znacznie skromniejszej płaszczyźnie
Pozdrowienia z Wrocławia
Nie osiadłem na laurach w tym roku posadziłem washingtonię i spodziewam się po niej ładnych przyrostów wbrew malkontentom którzy nie mogą się do tej palmy przekonać.
A to moja piękność
A to moja piękność
Pozdrowienia z Wrocławia
-
Pomimo, że wątek wylądował w nieroślinnych tematach , to pokażę aktualne zdjęcia roślin egzotycznych w moim ogrodzie
O Rober ładnie Ci rośnie. A już podejrzewałem że Ci zmarzło bo ponad pół roku Ciebie nie było w wątku.
Pozdrowienia z Wrocławia