Ogród to moje czwarte dziecko...
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród to moje czwarte dziecko...
_oleander_, widze że ścieszka będzie piękna a co do zakupów to chyba wszyscy tak mamy
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- OLUNIA
- 500p
- Od: 11 sty 2012, o 12:47
Tak Danusiu ,Renatko,chyba wszyscy
Ja mam największą chcicę właśnie wczesną wiosną,gdy zaczynają zwozić do ogrodniczych roślinki ,a mam je pod nosem
Ja mam największą chcicę właśnie wczesną wiosną,gdy zaczynają zwozić do ogrodniczych roślinki ,a mam je pod nosem
Pozdrawiam serdecznie Ola
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
Hej Oluniu! Trafiłam do Ciebie od Robaczka. Zaintrygowały mnie plany ścieżkowe, bo sama jestem tematem żywo zainteresowana. Masz bardzo ładny ogród, urocze oczko wodne i zwierzaki-słodziaki. A wracając do ścieżek, podobno z jednej tony łupka szarogłazowego wychodzi około 7-9 m2 (wszystko zależy od grubości kamienia; tzw. kamień ścieżkowy jest nieco cieńszy i więcej ilościowo wchodzi na tonę, łupek chodnikowy - grubszy, więc siłą rzeczy jest go mniej). Z 2 ton -teoretycznie oczywiście- wyjdzie max jakieś 18 m2. Zależy jeszcze jak szerokie "fugi" zamierzasz zastosować. Też jestem "szczęśliwą" posiadaczką dwóch ton łupka i właśnie zastanawiam się jaką technikę układania przyjąć. Podziel się proszę swoimi planami.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oluniu, witaj Super masz plany, ścieżka będzie pasować idealnie Ogród wielki i piękny, już wygląda jak marzenie..rabatki zadbane i uporządkowane, trawnik wzorcowy Nie widzę błędów amatora, o których pisałaś na początku wątku, widocznie wszystko już skorygowałaś Trzymam kciuki za powodzenie w dalszych pracach, grunt to dobry plan
Wracając do kamienia - ciężko przeliczyć tony na metry, bo masa kamienia bardzo różna. Tak jak pisałam, u mnie poszło 13 metrów kwadratowych (fugi są różnej grubości, miejscami ok. 10 cm, a szerokość ścieżki ok. 80 cm) ale na taras przy ławce poszło ponad 2 tony..ale tam położony jest inny kamień, znacznie grubszy i cięższy.
Pozdrowionka
Wracając do kamienia - ciężko przeliczyć tony na metry, bo masa kamienia bardzo różna. Tak jak pisałam, u mnie poszło 13 metrów kwadratowych (fugi są różnej grubości, miejscami ok. 10 cm, a szerokość ścieżki ok. 80 cm) ale na taras przy ławce poszło ponad 2 tony..ale tam położony jest inny kamień, znacznie grubszy i cięższy.
Pozdrowionka
- OLUNIA
- 500p
Cześć Asiu
Też tak myślę z tym kamieniem ,że czym cieńszy wiadomo i lżejszy.Miał mi Pan ,który go sprzedaje wybrać w miarę ciękie płyty,jeszcze go nie widziałam, jutro odbieram.Ja mam zamiar ułożyć go na włókninie bardzo gęsto ,a powstałe szpary,fugi zasypać drobnym żwirkiem.
ścieżki jeszcze nie ma ,a ja już kupiłam ponad 20 roślin
Kasiu Twój ogródek uroczy no i ta ścieżka już pisałam piękna.
Mój ogród ma juz pięć lat ,a tak naprawdę od dwóch lat zaczął mi się podobać ,ale jak widać wciąż coś zmieniam lecz staram się robić już z głową ,a nie jak na początku kupowałam i wsadzałam co mi w ręce wpadło.Mam trochę roślin do przesadzenia w tym roku ,bo właśnie przez nieprzemyślane ruchy i brak wiedzy jest teraz ciasno
Też tak myślę z tym kamieniem ,że czym cieńszy wiadomo i lżejszy.Miał mi Pan ,który go sprzedaje wybrać w miarę ciękie płyty,jeszcze go nie widziałam, jutro odbieram.Ja mam zamiar ułożyć go na włókninie bardzo gęsto ,a powstałe szpary,fugi zasypać drobnym żwirkiem.
ścieżki jeszcze nie ma ,a ja już kupiłam ponad 20 roślin
Kasiu Twój ogródek uroczy no i ta ścieżka już pisałam piękna.
Mój ogród ma juz pięć lat ,a tak naprawdę od dwóch lat zaczął mi się podobać ,ale jak widać wciąż coś zmieniam lecz staram się robić już z głową ,a nie jak na początku kupowałam i wsadzałam co mi w ręce wpadło.Mam trochę roślin do przesadzenia w tym roku ,bo właśnie przez nieprzemyślane ruchy i brak wiedzy jest teraz ciasno
- OLUNIA
- 500p
Jej moje magnolie Susan i Stellata już pękają ,boję się ,że mi w weekend zmarzną
Migdałek i bez lilak też już całkiem duże kwistostany mają.W zeszłym roku bez mi zmarzł i wcale nie kwitł,obawiam się ,że w tym roku będzie powtórka.W dziwnym klimacie mieszkamy.
Troszkę wiosny
Magnolia Gwieżdzista
bez Lilak
Magnolia Susan
tulipan papuzi
A to moje wczorajsze zakupy
Migdałek i bez lilak też już całkiem duże kwistostany mają.W zeszłym roku bez mi zmarzł i wcale nie kwitł,obawiam się ,że w tym roku będzie powtórka.W dziwnym klimacie mieszkamy.
Troszkę wiosny
Magnolia Gwieżdzista
bez Lilak
Magnolia Susan
tulipan papuzi
A to moje wczorajsze zakupy
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oluniu, u Ciebie wiosna jeszcze bardziej zaawansowana niż u mnie Ja też mam Stellatę i Susan, ale pąki jeszcze nie pękają. Migdałek ma mnóstwo pąków, ale chyba ciut mniejsze niż u Ciebie..na bzy też czekam z niecierpliwością, jeszcze u mnie nie kwitły, bo w ubiegłym roku zmarzły..
Super zakypy zrobiłaś Widzę rodusia, azalie, hortensję, piennego żywotnika..? i co jeszcze?
Ja chyba też muszę sobie jutro coś kupić..na podbudowanie nastroju..
Super zakypy zrobiłaś Widzę rodusia, azalie, hortensję, piennego żywotnika..? i co jeszcze?
Ja chyba też muszę sobie jutro coś kupić..na podbudowanie nastroju..
- OLUNIA
- 500p
Żóraweczki Kochana żóraweczki
Kasiu mieszkasz niedaleko mnie ,bo Kamionki są jakieś 10km od Swarzędza ,a ja właśnie tam się znajduję
nie wiem czy jeszcze chcesz coś fajnego przed dom ,z tego co wyczytałam straciłaś chyba conicę jeśli dobrze pamiętam.W Szczepankowie na ul.Porzeczkowej jest bardzo fajna szkółka,ja dostałąm za urodzenie trzeciej córeczki od M świerk Hopsi ,jak go dostałam prawie pięć lat temu miał ok.2 m, a teraz koło 5m jest piękny i naprawdę bardzo okazały i zdobiący dom.
Kasiu mieszkasz niedaleko mnie ,bo Kamionki są jakieś 10km od Swarzędza ,a ja właśnie tam się znajduję
nie wiem czy jeszcze chcesz coś fajnego przed dom ,z tego co wyczytałam straciłaś chyba conicę jeśli dobrze pamiętam.W Szczepankowie na ul.Porzeczkowej jest bardzo fajna szkółka,ja dostałąm za urodzenie trzeciej córeczki od M świerk Hopsi ,jak go dostałam prawie pięć lat temu miał ok.2 m, a teraz koło 5m jest piękny i naprawdę bardzo okazały i zdobiący dom.
Oluniu, Robaczku ! Dziewczyny, jak patrzę na Wasze ogrody to naprawdę zastanawiam się czy mieszkamy w tym samym Poznaniu (i okolicy).
U Was wiosna w pełnym rozkwicie, a u mnie prawie nic...
Oluniu, a w tej szkółce w Szczepankowie ceny takie bardziej ludzkie mają czy drożyzna?
U Was wiosna w pełnym rozkwicie, a u mnie prawie nic...
Oluniu, a w tej szkółce w Szczepankowie ceny takie bardziej ludzkie mają czy drożyzna?
- OLUNIA
- 500p
Asiu ceny w miarę,ale zależy, kupiłam tam parę iglaczków w dobrej cenie.
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Olu piękna ta Twoja wiosna
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
_oleander_, super zakupy i wiosne masz piękną u siebie
Miłego!
Miłego!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- OLUNIA
- 500p
Witam ponownie
renatko,agatko dziękuję bardzo.Wiosna już jest tylko martwię się o moją magnolię ,bo jest na tyle duża,że ciężko mi będzie ją okryć na te przymrozki ,które mają być
Moja ścieżka zakończona.Wczoraj do późna walczyliśmy ,wykorzystałam jeszcze moją pomoc do przesadzenia jednej tuji złotej na nową rabatę,a dziś mam zamiar wsadzić resztę roślinek,które już kupiłam.
Oceńcie sami jak wyszło
renatko,agatko dziękuję bardzo.Wiosna już jest tylko martwię się o moją magnolię ,bo jest na tyle duża,że ciężko mi będzie ją okryć na te przymrozki ,które mają być
Moja ścieżka zakończona.Wczoraj do późna walczyliśmy ,wykorzystałam jeszcze moją pomoc do przesadzenia jednej tuji złotej na nową rabatę,a dziś mam zamiar wsadzić resztę roślinek,które już kupiłam.
Oceńcie sami jak wyszło