IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie to jabłko - wydłużone, ciemnoczerwone
Właśnie , Bo-enka dobrze mówi, goryczka była wyczuwalna w dojrzałych, dużych i czerwonych owocach, małe były zwykle zielonkawe i wtedy smak był nie za bardzo (pewnie dlatego zrezygnowano z uprawy). Przejrzałe natomiast często dostawały smaku... hmmm, jakby fermentowały, pewnie również i to sprawiło, że ogrodnicy i handlarze przestali je lubić, jak tylko dorwali się do mniej kłopotliwych odmian.
Co do imponującej ilości odmian Starkinga - śmiem stwierdzić, że w latach '70, '80 i na samym początku '90 raczej byś nie spotkał Starkingów z importu w naszych warzywniakach. Myślę, że w handlu znajdowały się wtedy 1 - góra 2 odmiany tego jabłka, pochodzące z Polski i tego smaku próżno szukać dzisiaj, niestety. To sobie ne vrati...
Co do imponującej ilości odmian Starkinga - śmiem stwierdzić, że w latach '70, '80 i na samym początku '90 raczej byś nie spotkał Starkingów z importu w naszych warzywniakach. Myślę, że w handlu znajdowały się wtedy 1 - góra 2 odmiany tego jabłka, pochodzące z Polski i tego smaku próżno szukać dzisiaj, niestety. To sobie ne vrati...
Zielonym do góry!!!
Nawet mi tego nie mówBixxx pisze: tego smaku próżno szukać dzisiaj, niestety. To sobie ne vrati..
Ja wsadziłam te pestki po to że jak zaszczepię na siewce z prawdziwego Starkingu ( szczepy też będą z prawdziwego szczepionego).
No cóż, może kiedyś uda mi się poczuć w ustach ten PYSZNY, aromatyczny, jedyny SMAK
BOŻENA
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To musi byc ten właściwy starking!!!!Starkingi to są jabłka zimowe. Najlepszy smak mają one w miesiącach grudzień-styczeń (zawsze dostawałam je w paczce na Mikołaja ). Ale już w marcu to jabłko robi się niesmaczne i suche jak trociny.Mam Starkinga ale całkiem inna odmiana, dojrzewająca prawie przed samą zimą, a do tego jeszcze musi leżakować z miesiąc, dwa aby można było go jeść, bo po zerwaniu twarde i bez smaku. Skórka ciemno karminowa.
Muszę przyznać, że również poluję na tą odmianę, nawet namierzyłam ją na allegro, niestety ten kto sprzedaje tą jabłoń ma tak dużo negatywnych opinii, że aż strach tam kupować. Ale myślę, że jak się poszpera więcej w googlu to można znależć kogoś, kto ją sprzeda bez problemu.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jako dziecko zjadłem tak dużego Starkinga(ale był dobry!), że aż niestrawności dostałem...
A najlepsze były takie ze skórką niejednolicieczerwoną, tylko w prążki i więcej zielone. Właśnie jak by z cienia.
A najlepsze były takie ze skórką niejednolicieczerwoną, tylko w prążki i więcej zielone. Właśnie jak by z cienia.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Otóż to, te prążkowane ( no nie wiem jaki był smak jabłka które zjadłeś) czerwono-zielonkawe z wyraźnymi prążkami i tym smakiem słodko-goryczka.maryann pisze:A najlepsze były takie ze skórką niejednolicieczerwoną, tylko w prążki i więcej zielone.
Ale chyba nie od jabłek, tylko z przejedzenia ( no i tak właśnie, nie da się zjeść jednego bo jedno to na zachętę, a potem to trudno przestać pałaszować).maryann pisze:e aż niestrawności dostałem...
Te prążki to taki gatunek nie cień .
No właśnie, dobry-- ja powiedziałabym że PYSZNY, WYŚMIENITY.maryann pisze: dużego Starkinga(ale był dobry!),
Ale narobiliście mi smak na Starkingi, a skąd je wziąć
BOŻENA
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
kolekcjoner smaków
faniczekolady pisze:fotka
No to teraz jak jeść co innego jak takie widoki.
To chyba trafiłeś w 10!
To mogą być te prawdziwe, ale chyba jeszcze na zdjęciu nie w pełni dojrzałe.
A może to Twoje drzewa na tym zdjęciu?
BOŻENA
- faniczekolady
- 200p
Moje drzewo, moje zdjęcie, przypominam o prawach autorskich
Faktycznie niedojrzałe, jak widać po datowniku
Faktycznie niedojrzałe, jak widać po datowniku
kolekcjoner smaków
No widzisz, a ja już chciałam przesłać je koleżance i pochwalić się że nareszcie znalazłam mojego STARKINGA.faniczekolady pisze:Moje drzewo, moje zdjęcie, przypominam o prawach autorskich
Ja nie po datowniku tylko po kolorze poznałam, bo mam je zakodowane w umyśle tzn ich wygląd i kształt.faniczekolady pisze:Faktycznie niedojrzałe, jak widać po datowniku
BOŻENA
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Napisz proszę coś więcej o drzewie - jaka podkładka, jaki daje plon, po ilu latach zaczęło owocować...
- faniczekolady
- 200p
Przesłać koleżance możesz, ale link , zdjęcia nie można wykożystywać do celów komercyjnych(np. do opisu aukcji na alleeee), swoich prac naukowych itp- bez mojej wiedzy czy zgody .
Drzewo z fotki jest najprawdopodobniej zaszczepione na antonówce lub A2, plon około 60-160kg owoców ( różnej jakości, łącznie ze spadami, niejadalnymi jak i w klasie extra )- zależy od roku i od mojego zapału do wykonywania zabiegów agrotechnicznych.Około 45 - 50 lat , rozpiętość korony +- 4-5 m, wysokość około 3m , forma na staromodny parasol.Nie pamiętam ile po posadzeniu było trzeba czekać na pierwsze owoce.W tamtym roku wziąłem zrazy i zaszczepiłem na M26 i P60 , spodziewam się pojedyńczych jabłek za 2 lata , może 3 , a może 4.Nie no za 4 lata już powinno mieć każde minimum po jednym jabłku
Drzewo z fotki jest najprawdopodobniej zaszczepione na antonówce lub A2, plon około 60-160kg owoców ( różnej jakości, łącznie ze spadami, niejadalnymi jak i w klasie extra )- zależy od roku i od mojego zapału do wykonywania zabiegów agrotechnicznych.Około 45 - 50 lat , rozpiętość korony +- 4-5 m, wysokość około 3m , forma na staromodny parasol.Nie pamiętam ile po posadzeniu było trzeba czekać na pierwsze owoce.W tamtym roku wziąłem zrazy i zaszczepiłem na M26 i P60 , spodziewam się pojedyńczych jabłek za 2 lata , może 3 , a może 4.Nie no za 4 lata już powinno mieć każde minimum po jednym jabłku
kolekcjoner smaków
faniczekolady pisze:zaszczepione na antonówce lub A2,
Jestem laikiem co do podkładek do szczepień.faniczekolady pisze: wziąłem zrazy i zaszczepiłem na M26 i P60
Co to znaczy jak zaszczepimy na każdej z osobna ten STARKING?
Jak wpływa to na pokrój drzewa, wzrost, owoce.
Pytam bo widzę że się na tym znasz, poświęcisz kilka minut na króciutki opis tych zależności od podkładek.
BOŻENA
- faniczekolady
- 200p
Podładka to część drzewa owocowego - korzenie i fragent pnia.Na podkładce szczepi się odmianę szlachetną. Pokrój drzewa zależy przede wszystkim od sposobu formowania.Siła wzrostu zależy od podkładki ( slinie rosnąca antonówka, trochę słabiej A2,MM106,M7, P14,M26, P60,P2,M9,P22,M27-skrajnie karłowa- przyjmuje się że paliki-podpory są niezbędne dla drzew szczep. na podkł. słabszych od M7 przynajmniej w pierwszych latach po posadzeniu ) , od siły wzrostu odmiany szlachetnej ( odmiany o b,silnym wzroście : Mutsu, Boskoop,Jonagoldy; średnio silny Ligol,Cortland ; słaby Idared) ,od wysokości szczepienia ( ligol zaszczepiony 5cm nad ziemią na M9 będzie rósł dużo dużo silniej niż gdybyśmy go zaszczepili 30 cm nad ziemią) oraz od warunków glebowych( klasa gleby, zasobność w minerały, mikroorganizmy, wodę). I tak np. drzewko mutsu na M9 będzie miało podobą siłę wzrostu na tej samej glebie w tym samym miejscu co np idared na P14.
@Co to znaczy jak zaszczepimy na każdej z osobna ten STARKING?
część drzewek zrobiłem na podkładce M26 , a cześć na P60 - ( jedno drzewko -jedno podkładka )
Nie jestem pewnien co do siły wzrostu starkinga, w jednych publikacjach czytałem że grupa red deliciusza ma wzrost średnio silny , znowu szkółkarz który produkuje red chieffa twierdzi że wzrost jest bardzo słaby i aby osiągnąć drzewo wielkośći ligola szczepionego na M9 na glebie klasy IV z nawodnieniem to poleca red chieffa na M7( 2,5-3,5m wysokości , forma wrzeciono,1,2-1,5m rozpiętości.
@Co to znaczy jak zaszczepimy na każdej z osobna ten STARKING?
część drzewek zrobiłem na podkładce M26 , a cześć na P60 - ( jedno drzewko -jedno podkładka )
Nie jestem pewnien co do siły wzrostu starkinga, w jednych publikacjach czytałem że grupa red deliciusza ma wzrost średnio silny , znowu szkółkarz który produkuje red chieffa twierdzi że wzrost jest bardzo słaby i aby osiągnąć drzewo wielkośći ligola szczepionego na M9 na glebie klasy IV z nawodnieniem to poleca red chieffa na M7( 2,5-3,5m wysokości , forma wrzeciono,1,2-1,5m rozpiętości.
kolekcjoner smaków