Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
sharing_ garden
50p
50p
Od: 30 sty 2013, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Permakultura

Post »

edysqa pisze:Sharing_garden, dziękuję za posty, przydadzą się.
Powiedz mi jak sialas/sadzilas tą gildie złożona z fasoli, kukurydzy (slonecznika) i dyni? chodzi mi o wysiew nasion, kolejność. Wszystkie od razu?
Wszystkie od razu, z nasion. Sprawdzę dokładnie w jakiej odległości od siebie i dam znać. Przepis był w "Działkowcu" w ubiegłym roku.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

sharing_ garden, jeśli znajdziesz ten nr Działkowca to daj znać :)
A mogłabyś pokazać zdjęcia swojego warzywnika? Ja cały czas myślę jak mam swój "zaprojektować" :)
izma
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

edysqa pisze:No nie, ale mozna ją zastosować lub spróbować.
Widziałam folię w gospodarstwach peramkultury w Niemczech ogromną z pomidorami w mulczu , pod Krakowem , pod Lublinem . Nie dajmy się zwariować , małymi krokami bliżej natury , najmniejszy ogródeczek zgodny z naturą to już osiągnięcie. Edysqa nie ustawaj w w bojach życzę powodzenia.
izma
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

izma, dziękuję za słowa otuchy :-) może wiesz coś więcej nt tych szklarni i uprawy w niej pomidorów :-)
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Zastanawiam się jak radzą sobie w tych szklarniach permakulturowych z wszelkimi chorobami,dotykającymi rośliny w ten sposób uprawiane
Awatar użytkownika
moniulka08
50p
50p
Od: 3 gru 2009, o 20:09

Post »

punkt 2. odpada ale reszta jak najbardziejmi pasuje:)mamy juz przede wszystkim za dużo chemii-we wszystkim!
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

moniulka08 pisze:punkt 2. odpada ale reszta jak najbardziejmi pasuje:)mamy już przede wszystkim za dużo chemii-we wszystkim!
Jaki punkt 2?
izma
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety nie mam żadnego doświadczenia z pomidorami w szklarni . Szklarnia jest moim wielkim marzeniem . Natomiast w tym roku postanowiłam sama zrobić rozsadę pomidorów i zmieniam sposób uprawy całego warzywa na uprawę w mulczu.
izma
Awatar użytkownika
moniulka08
50p
50p
Od: 3 gru 2009, o 20:09

Post »

punkt 2. z początku postu-przekopywanie ziemi
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Byl u mnie na jesień Łukasz Nowacki z fundacji Transformacja który sie zajmuje permakultura (warsztaty tez prowadzi) pokazywał mi w jaki sposób w permakulturze mozna "przekopywac" czy przenosić ziemię na grzadce a ja cholera zapomnialam jak to szło i nie mogę sobie przypomnieć :-/ To bylo jakos tak ze sie nie odwracalo ziemi ale wybierało ją i nie pamietam co dalej, skleroza okropna ;-)
Kojarze ze najpierw szpadlem wyciagamy ziemię i odkladamy ja na bok a chyba p?źniej następny (tak gdzie będzie grządka) sztych układamy chyba na tej pierwszej wykopanej dziurze. A na końcu pierwszy układamy w ostatniej. Chyba to tak szło, mialo spulchnic ziemię.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

moniulka08 pisze:punkt 2. z początku postu-przekopywanie ziemi
Ja od ub.roku nie przekopuję i widzę w tym sens,a ile mniej roboty ;:138
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Danutka66, bardzo podoba mi się ten pomysł. Napisz proszę, jak to wygląda w praktyce. Czy wyrywasz korzenie warzyw i kwiatów?
ola1985
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lut 2013, o 19:45
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się, że wiele osób zbyt poważnie podchodzi do teoretycznych zagadnień permakultury. Najważniejsze to OBSERWACJA natury, tzn. trzeba po prostu pobyć z naturą, zrozumieć ją, poczuć, zaobserwować jak rośliny i zwierzęta sobie w naturze radzą. Dla mnie to jest właśnie najważniejsze, ja nie zamykam się w ramach permakulturowych aż tak ściśle, trzeba zwyczajnie pomyśleć i wtedy wszystko wyjdzie. Przecież ci wszyscy wielcy założyciele i twórcy permakultury właśnie na tym bazowali, to są tacy sami ludzie jak my, tylko, że oni po prostu potrafili obserwować, myśleć, wysuwać wnioski i wprowadzać to w czyn. Ja w mojej folii drugi rok sadzę pomidory i inne warzywa, bo tam też ważna jest uprawa współrzędna, rośliny okrywowe np. rzeżucha. Zachęcam przede wszystkim do realizowania własnych pomysłów bo to co udaje się w pewnych warunkach u innych niekoniecznie musi się udać u nas. Człowiek uczy się na swoich błędach, ale wtedy wie jak dalej działać.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”