Bez czarny( Sambucus )
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czarny bez
Witam,
Osobiście jestem miłośniczkączarnego bzu, choć w domu patrzą na mnie przez to dziwnie, bo jako jedyna lubie jego zapach i w czasie kwitnienia specjalnie chodzę go wąchać
Co dziwniejsze mam w ogródku tylko formę całkowicie i do cna dziką (nawet nigdy żadnego nie przesadzałam), zauważyłam ponadto że krzew ten jeśli nie jest przycinany co jakiś czas po około 10 latach sam zamiera - starsze gałęzie zasychają, kwiatostany robią się coraz mniejsze, aż w końcu krzew usycha , zawsze lekarstwem na to jest mocne cięcie - praktycznie zcięcie całej korony wczesną wiosną ponad jakimś starym "węzłem" (zostawiając około półmetrowy kikut), po takim zabiegu potrafi w ciągu roku wypuścić nawet 3 metrowe pędy (przynajmniej u mnie) a rok później obsypać się kwiatami. Wysiewa się sam (z duużą pomocą ptaków) i wyrasta gdzie popadnie - to prawda, ale młode siewki są bardzo wrażliwe więc łatwo nad nimi zapanować jeśłi się ich nie chce (a tu gdzie mi nie przeszkadzają zostawiam - niech sobie rosną
Ostatnio zainspirowały mnie kolorowe odmiany bzu i naprawdę pałam żądzą wzbogacenia się (jak tylko wybiorę na to jakieś stosowne miejsce) o "aureę" i "black beauty". W związku z czym mam pytanie: Jak bardzo odmiany różnią się siłą wzrostu i żywotnością od dzikiego bzu (takiego z którym już mam doświadczenie), oraz czy zapach takiego "rasowego" czarnego bzu różni się jakoś od formy wyjściowej?
"Rasowe" odmiany chcę posadzić na działce gdzie jest bardzo słaba gleba i dlatego chciałabym wiedzieć jak bardzo różnią się od dzikich (dzikie sobie radzą - z pomocą ptaszków zaczynają na działce wyrastać już sobie same )
Osobiście jestem miłośniczkączarnego bzu, choć w domu patrzą na mnie przez to dziwnie, bo jako jedyna lubie jego zapach i w czasie kwitnienia specjalnie chodzę go wąchać
Co dziwniejsze mam w ogródku tylko formę całkowicie i do cna dziką (nawet nigdy żadnego nie przesadzałam), zauważyłam ponadto że krzew ten jeśli nie jest przycinany co jakiś czas po około 10 latach sam zamiera - starsze gałęzie zasychają, kwiatostany robią się coraz mniejsze, aż w końcu krzew usycha , zawsze lekarstwem na to jest mocne cięcie - praktycznie zcięcie całej korony wczesną wiosną ponad jakimś starym "węzłem" (zostawiając około półmetrowy kikut), po takim zabiegu potrafi w ciągu roku wypuścić nawet 3 metrowe pędy (przynajmniej u mnie) a rok później obsypać się kwiatami. Wysiewa się sam (z duużą pomocą ptaków) i wyrasta gdzie popadnie - to prawda, ale młode siewki są bardzo wrażliwe więc łatwo nad nimi zapanować jeśłi się ich nie chce (a tu gdzie mi nie przeszkadzają zostawiam - niech sobie rosną
Ostatnio zainspirowały mnie kolorowe odmiany bzu i naprawdę pałam żądzą wzbogacenia się (jak tylko wybiorę na to jakieś stosowne miejsce) o "aureę" i "black beauty". W związku z czym mam pytanie: Jak bardzo odmiany różnią się siłą wzrostu i żywotnością od dzikiego bzu (takiego z którym już mam doświadczenie), oraz czy zapach takiego "rasowego" czarnego bzu różni się jakoś od formy wyjściowej?
"Rasowe" odmiany chcę posadzić na działce gdzie jest bardzo słaba gleba i dlatego chciałabym wiedzieć jak bardzo różnią się od dzikich (dzikie sobie radzą - z pomocą ptaszków zaczynają na działce wyrastać już sobie same )
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czarny bez
Też jestem miłośniczką czarnego bzu. Mam jego 4 rodzaje w ogrodzie, wszystkie to młode sadzonki. Eva najszybciej rośnie i nawet kwitła, podzielam zdanie że Madonna rośnie najwolniej. Jeśli chodzi o zapach to raczej nie kojarzę żeby wydzielał go niedotykany więc rosnący sobie spokojnie nie powinien przeszkadzać nawet najwrażliwszym osobom ...
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilaki
Kiedy można przesadzić bez?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czarny bez można przesadzać tak jak większość krzewów liściastych wiosną lub jesienią.
Lilaki szczepiłem na podkładce Ligustr pospolity i na siewkach Lilak prestony lub L. ottawski.
Lilaki szczepiłem na podkładce Ligustr pospolity i na siewkach Lilak prestony lub L. ottawski.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Bez czarny
Czarny bez (hebd) zwykle rośnie z siewu/samosiejek, i to byle gdzie. Najczęściej jest uważany za chwast, a można robić sok/syrop z owoców i kwiatów. W obu przypadkach produkt ma właściwości lecznicze i działa m.in. przeciw przeziębieniu i grypie. Chyba nie ma żadnych odmian, a w szkółkach (przynajmniej duńskich) można kupić "wielkoowocowe" rośliny, które są wegetatywnie rozmnażane (z sadzonek albo nawet szczepione). Kiedy mieszkałem w Pradze 5-6 lat, zbierałem owocki z krzaków rosnących między akademikiem, sadem przyklasztornym i stadionem żużlowym "Marketa". Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów. Czarny bez jest często atakowany przez mszyce, a ja je zwalczałem tylko mechanicznie. Na działce w ROD nie mam czarnego bzu, a rośnie w osiedlowym parku i pobliskim lasku. Z tego drugiego mogę wziąć sadzonki, najlepiej zielne z młodych pędów, bo dojrzałe/zdrewniałe robią się puste i suche w środku.
pozdrawiam, Gunnar
Re: Czarny Bez
Hebd to coś innego.
- GunnarSK
Faktycznie wygląda na to, że hebd jest byliną z tego samego gatunku. Ja go nigdy nie zauważyłem, chociaż w Danii też występuje jak chwast. Po raz pierwszy spotkałem się z tym słowem w języku czeskim w 1979 albo 1980 w Pradze jako nauczyciel języka duńskiego, kiedy zadałem tłumaczenie tekstu z "Cesta na Sever (Podróż na Północ)" Karla Čapka zawierającego owo słowo na duński. Okazało się, że żadna studentka tego słowa nie znała, a tylko w słowniku polskim go znalazłem, ewidentnie występowało w tekscie w znaczeniu "czarny bez".mirzan pisze:Hebd to coś innego.
pozdrawiam, Gunnar
Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?GunnarSK pisze: Z tych owocków i kawałków jabłek ugotowałem słodką zupę, którą zagęściłem mączką ziemniaczaną. Później we własnym ogrodzie miałem jeden krzak, a robiłem tylko syrop, a to przede wszystkim z dziko rosnących krzewów.
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
A można wsadzić bez do doniczki?
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Mój jest jeszcze bardzo mały i nie mam dla niego na razie odpowiedniego miejsca. Właściwie to miejsce mam już przygotowane, ale bez musi trochę podrosnąć, bo w innym razie zostanie zagłuszony przez wyższe rośliny.
Ogród w lasku
- GunnarSK
To tylko ja namieszałem i myliłem te dwa, a w rzeczywistości jadłem i przetwarzałem tylko "pospolity" czarny bez. Nie mogę się wypowiadać o ew. trujących włastiwości hebdu.perdii pisze:Jak widać informacje na temat Bez hebd podane w Wikipedii nie są prawdziwe skoro jadłeś zupę i robiłeś sok i nie wystąpiły objawy zatrucia. Czy sok smakiem przypomina ten ze znanego i pospolitego bzu czarnego?
pozdrawiam, Gunnar
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Bez rośnie jak chwast, u mnie wszędzie i nic nie jest w stanie go zagłuszyć.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Każdemu się zdarza 'namieszać Sok i dżemy z kwiatów i owoców bzu czarnego pospolitego robię od lat. W czasie trwania przeziębień jak znalazł sok z bzu z dodatkiem malin i cytryny. Jest bardzo smaczny a i bardzo zdrowy.