Kwiatuszki Filigranowej cz.IV
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.IV
Syngonium, czyli zroślicha, kwitnie choć niezwykle rzadko. Zdjęcie nie ustało mi się znaleźć
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Syngonium kwiat ma podobny do wszystkich roślinek z rodziny obrazkowatych.
W porównaniu z listkami jest raczej mało dekoracyjny. Zdjęcie widziałam raz w jakiejś książce wypozyczonej z biblioteki.
Niestety nie pamiętam tytułu ani autora.
A w jednej z moich książek napisano, że okres kwitnienia przypada na wczesne lato.
Może kiedyś jakiemuś Forumkowi zakwitnie. Choc myślę, że to musi byc już odpowiednio wiekowa roślinka, a je się
jednak w domu dośc często odmładza.
W porównaniu z listkami jest raczej mało dekoracyjny. Zdjęcie widziałam raz w jakiejś książce wypozyczonej z biblioteki.
Niestety nie pamiętam tytułu ani autora.
A w jednej z moich książek napisano, że okres kwitnienia przypada na wczesne lato.
Może kiedyś jakiemuś Forumkowi zakwitnie. Choc myślę, że to musi byc już odpowiednio wiekowa roślinka, a je się
jednak w domu dośc często odmładza.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Bardzo ładne filodendrony, sporo ich masz. Moimi faworytami są - srebrny i czerwony
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Pati...
Nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian filodendronów. Ten o srebrnych liściach i sercolistny - cudne
Żeby ukorzenić begonię z liścia trzeba mieć dużo cierpliwości. I co nieco wiedzy o roślinach. Ja może znów kiedyś spróbuję...
Nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian filodendronów. Ten o srebrnych liściach i sercolistny - cudne
Żeby ukorzenić begonię z liścia trzeba mieć dużo cierpliwości. I co nieco wiedzy o roślinach. Ja może znów kiedyś spróbuję...
Witajcie dziś już po p racy jestem i rozpoczęłam weekend. Teraz z kawusią siedzę i oglądam wasze cudowności.
Dzień zaczęłam od wizyty w ogrodnictwie.
Przywiozłam aglaonemę crete by zagęścić moją, ale połowę sprzedam, bo nie mam tyle miejsca aby taki duży kwiat trzymać.
Do kolekcji dołączył 1 przekwitnięty phalenopsis był 2pędowy kolorek nn.
Scidnapsus n`joy
A tu już ponownie rozkwitnięta multiflora z bordowym środeczkiem.
Begonia tamaya, odradza się po letnich ostrych cieciach, oby chciała kwitnąć w tym roku;)
Dzień zaczęłam od wizyty w ogrodnictwie.
Przywiozłam aglaonemę crete by zagęścić moją, ale połowę sprzedam, bo nie mam tyle miejsca aby taki duży kwiat trzymać.
Do kolekcji dołączył 1 przekwitnięty phalenopsis był 2pędowy kolorek nn.
Scidnapsus n`joy
A tu już ponownie rozkwitnięta multiflora z bordowym środeczkiem.
Begonia tamaya, odradza się po letnich ostrych cieciach, oby chciała kwitnąć w tym roku;)
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Pati swoim kolejnym nowym okazem aglaonema crete przyćmiłaś chyba wszystkie moje roślinki ale i tak są moim oczkiem w głowie a Tobie gratuluję nowego nabytku.
O begonię tamayę się nie martw,na pewno w tym roku zakwitnie ja Arek Ci to mówię.
Pozdrawiam.
Pati swoim kolejnym nowym okazem aglaonema crete przyćmiłaś chyba wszystkie moje roślinki ale i tak są moim oczkiem w głowie a Tobie gratuluję nowego nabytku.
O begonię tamayę się nie martw,na pewno w tym roku zakwitnie ja Arek Ci to mówię.
Pozdrawiam.
Dziękuję Arku za miłe słowa. Pierwszy raz u mnie w ogrodnictwie były te aglaonemy w tak pięknej formie i takie ogromne:).
- kasiuta74
- 500p
- Od: 1 sty 2012, o 21:21
Ja też bym go lubiła Kolor liści bardzo mi się spodobał .
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Pati, jeszcze całkiem sporo pączków na storczyku, więc i radości wiele .
A ta aglaonema taka gęsta, że przy dzieleniu na dobrych 7 doniczek starczy
A ta aglaonema taka gęsta, że przy dzieleniu na dobrych 7 doniczek starczy
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Pati...cudna ta kalatea
kasiuta74 ten kolor liści filodendrona jest wyjątkowy, teraz z ciekawych liści u roślin mam calatheę o lisciach w dotyku jak aksamit;)
oxalis tylko dlaczemu ten storczyk tak krótko trzyma swoje kwiaty, aj bym chciała aby wszystkie się rozkwitły i utrzymały ale u niego tni nie możliwe w jednym czasie...
Wypełnił ten kwiat pustą przestrzen na szafce w salonie, pięknie się wkomponował;)
syngonium auritum po bardzo długiej przerwie w rośnięciu daje drobne oznaki wzrostu:)
oxalis tylko dlaczemu ten storczyk tak krótko trzyma swoje kwiaty, aj bym chciała aby wszystkie się rozkwitły i utrzymały ale u niego tni nie możliwe w jednym czasie...
Wypełnił ten kwiat pustą przestrzen na szafce w salonie, pięknie się wkomponował;)
syngonium auritum po bardzo długiej przerwie w rośnięciu daje drobne oznaki wzrostu:)
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Pati, aglonema powalająca