Pomidory 2 na 1 :)
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2013, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Nie ,nie Magda .Dwa dołki jeden palik . Pozdrawiam. Jola .
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Betalux jest bardzo niski, a Marmande wysoki. Posadź dwa krzaki takie same "rozmiarowo" przy jednym paliku
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję . Moje pytania na pewno często będą infantylne, ale ja na prawdę się dopiero uczę. Moje pytania nie biorą się z lenistwa, tylko chciałabym wszystko zrobić dobrze. I do tego stopnia sobie nie ufam, że nawet jak coś doczytam, to i tak wolę się upewnić. Proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam. Magda
Skoro się Magdziu uczysz to obejrzyj sobie to zdjęcie.
Między dwoma widocznymi rzędami pomidorów/ po lewej Sława Nadrenii, po prawej Japanese BT/ jest 80 cm odstępu. Pomidory są sadzone w systemie rzędowo-pasowym tj 2 rzędy w odległości 60 cm , potem 80 cm przejście i następne 2 rzędy w odległości 60 cm. Taki system jest po to, by do każdego rzędu było swobodne dojście i odpowiednia wentylacja krzaków . W rzędzie odległość palików 50 cm.
Między dwoma widocznymi rzędami pomidorów/ po lewej Sława Nadrenii, po prawej Japanese BT/ jest 80 cm odstępu. Pomidory są sadzone w systemie rzędowo-pasowym tj 2 rzędy w odległości 60 cm , potem 80 cm przejście i następne 2 rzędy w odległości 60 cm. Taki system jest po to, by do każdego rzędu było swobodne dojście i odpowiednia wentylacja krzaków . W rzędzie odległość palików 50 cm.
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
No i super, już rozumiem. I na pewno tak zrobię. Gdybym gdzieś jeszcze doczytała, czy Harzfeuer też tak można sadzić. Na jakiejś angielskojęzycznej stronie wyczytałam, że sadzi się je co 30cm, ale to chyba jakaś bzdura, tym bardziej, że krzaki mają mieć ok. 150cm. Poza tym ma Stupice, Sławę Nadrenii, Faworyta, Zółty Ożarowski i Malinowy Ożarowski - i one na pewno pójdą 2/1.
Pozdrawiam. Magda
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też zastosuję tą metodę do Faworyta i Bawolego serca i może jeszcze do malinówki i czrnego ksiecia .Mam nadzieję na powodzenie w tej uprawie .
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swojego posadzę dwa w jednym, ale trzeba przy nim uważać, bo bardzo szybko rosną mu wilki i ciężko upilnować. W zeszłym roku mi uciekł i miałam na trzy pędy. Ma tendęcję do wegetatywnego wzrostu.magdalenka147 pisze:Gdybym gdzieś jeszcze doczytała, czy Harzfeuer też tak można sadzić. Na jakiejś angielskojęzycznej stronie wyczytałam, że sadzi się je co 30cm, ale to chyba jakaś bzdura, tym bardziej, że krzaki mają mieć ok. 150cm.
Normalnie powinno się je sadzić w roztępie 60x80. Jest bardzo wczesny. w zeszłym roku miałam pierwsze pomidory w drugiej połowie lipca. Uprawa w donicy pod chmurką.
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Proszę o opinię które z poniższych odmian mogę w szklarni sadzić a'la forumowicz:
1.Kalman
2.Nicholaevna pink
3.Opalka
4.Japanes Black Trifle
5.Reise tomatao
6.Russian orange
7.Texas star
8.White
9.Amana orange
10.Aussie
11.Big Zebra
12.Blackbrandywine
13Cherokee purple
14.Cherry ildi
15.Coustralle
16.Green giant
17.San marzano
18Truskawkowy
19.Faworyt
20.Bawole serce
Zaznaczam oczywiście ,że pierwszy raz w życiu będę mieć z uprawą warzyw do czynienia a wszystko co do tej pory się o uprawie pomidorów dowiedziałam to tylko dzięki temu forum .
Rozsady mam ponad 100 sadzonek a szklarnia 3x6 w całości przeznaczona pod pomidory , ale przy tej ilości to i tak za mała , może więc sadząc 2 przy jednym paliku czy 2 sznurkach będę mogła wykorzystać więcej sadzonek a rosną dzięki wam pięknie i zdrowo ,szkoda byłoby zmarnować te cuda. Z góry dziękuję za rady.
1.Kalman
2.Nicholaevna pink
3.Opalka
4.Japanes Black Trifle
5.Reise tomatao
6.Russian orange
7.Texas star
8.White
9.Amana orange
10.Aussie
11.Big Zebra
12.Blackbrandywine
13Cherokee purple
14.Cherry ildi
15.Coustralle
16.Green giant
17.San marzano
18Truskawkowy
19.Faworyt
20.Bawole serce
Zaznaczam oczywiście ,że pierwszy raz w życiu będę mieć z uprawą warzyw do czynienia a wszystko co do tej pory się o uprawie pomidorów dowiedziałam to tylko dzięki temu forum .
Rozsady mam ponad 100 sadzonek a szklarnia 3x6 w całości przeznaczona pod pomidory , ale przy tej ilości to i tak za mała , może więc sadząc 2 przy jednym paliku czy 2 sznurkach będę mogła wykorzystać więcej sadzonek a rosną dzięki wam pięknie i zdrowo ,szkoda byłoby zmarnować te cuda. Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam ,Beata
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Ja bym się jednak dobrze zastanowiła czy sadzić podwójnie pomidory w szklarni. W gruncie jak najbardziej, ale przynajmniej u mnie w szklarni miałam straszny gąszcz, krzaki były co najmniej dwa razy wyższe i szersze niż te same odmiany w gruncie. A prowadzone były wszystkie na jeden pęd. W szklarence o wymiarach 3,2 x 4 metry miałam 42 krzaczki, okazało się że to sporo za dużo, w tym roku będzie mniej.
Pozdrawiam Joanna
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Yvona na 2 stronie tego wątku napisała że tak uprawiała w szklarni więc wyszłam z założenia ,że tak można. Nie wiem tylko czy oprócz Bawolego Serca i Black Japanese Trifele mogę jeszcze z jakąś odmianą próbować . I jeszcze jedno jak duże odległości zachować w rzędzie pomiędzy tymi uprawianymi " a'la forumowicz " . Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam ,Beata
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Mi to wyszło i z całą pewnością w tym roku to powtórzę Trzeba tylko prowadzić na jeden pęd.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...