Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Też obawiałam się, czy chipsy nie będą zbyt długo trzymać wilgoci, ale z drugiej strony znowu stresować storczyka przesadzaniem? ;:218 Chyba poobserwuję go jakiś czas, będę sprawdzać patyczkiem po jakim czasie podłoże przesycha, zrobiłam drenaż, więc liczyłam, że będzie ok. Czytałam, że mogą to być same chipsy :oops: ehh.. czy wspominałam już, że zawsze mam problem ze storczykiem po przesadzaniu? ;:306 heh.. Czy u D. phalaenopsis pseudobulwy też się marszczą tak jak u D. nobile kiedy zaczyna brakować wody? Bo w sumie D. nobile podlewam tym się właśnie kierując ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

mam oba i zachowuja sie podobnie.masz racje ,poobserwuj.potem zdecydujesz.teraz nie kwitnie wiec i stres mniejszy
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam podobny problem z Dendrobium phalaenopsis, będę go musiał przesadzić.

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stefanek życzę powodzenia w takim razie, daj znać jak poszło przesadzanie gdy będzie po wszystkim :wit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Piękna i bardzo ciekawa kolekcja storczyków-miltonia boska gratuluję ;:215
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadius dziękuję bardzo :) Niestety większość storczyków dopiero budzi się do życia, więc za bardzo nie ma się czym chwalić :)

Jeśli chodzi o Miltonię, okazuje się, ze to raczej Cambria, choć dla mnie nie ma to większego znaczenia :) Również nie mogę się napatrzeć na jej piękne duże kwiaty a do tego pachnie! Co prawda dla mnie zapach jest zbyt ciężki, ale okazuje się, że każdy odbiera go inaczej i innym osobom bardzo przypadł do gustu ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Raspberry
50p
50p
Od: 13 kwie 2012, o 19:41

Post »

Bardzo ładną masz tę miltonię:) Jest czym nacieszyc oczka:) Kurczę chyba sobie tez miltonię sprawię bo nie posiadam żadnej:(
:)Pozdrawiam Raspberry :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raspberry póki co nie sprawia problemu w pielęgnacji, wiec polecam ;) Aczkolwiek czeka mnie w tym tygodniu przesadzanie jej do nowego podłoża, bo widziałam tam dwa małe ślimaczki ;:202 Niestety teraz mam ferie i jestem poza Krk, mam nadzieję, że jednak coś mi ze storczyka zostanie, aczkolwiek boję się co jutro zastanę..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Dufin, mam nadzieję, że storczyk przetrzymał 'inwazję' ;:196
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ewelinko ;:168 coś więcej na ten temat będę mogła powiedzieć dopiero jutro :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie w Krk :)

Większość storczyków wciąć nie rozwinęła pączków, lecz niektóre już można popodglądać :) Fioletowy, którego pierwszy pączek pokazywałam na str.1 (bez warżki) dziś wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

kolejny który zaczął otwierać pączki, wcześniej był bardziej różowy, teraz kolory są delikatniejsze, co mi się chyba mniej podoba. Na zdjęciach wygląda jak biały, choć kolor jest ciężki do uchwycenia, kilka płatków delikatnie różowych, kilka delikatnie żółtawych z różowymi żyłkami:

Obrazek Obrazek Obrazek

Ten to kwitnienie sklepowe, kwitnie już ponad 3 miesiące i chyba nareszcie udało mi się uchwycić jego właściwy tęczowy kolor:

Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz Cambria choć jeszcze nie zaglądałam do doniczki. Ostatni kwiatek dziwnie zaczął zasuszać płatek, nie wiem czego to efekt, storczyk nie był podlewany 2 tygodnie, wiec może to to? A może po prostu przekwita? :) Na drugiej łodydze już zabarwiają się pączki i storczyk wypuścił jakby odgałęzienie a trzecia łodyga choć mizerna i myślałam, ze się zatrzyma to pnie się górę :) podpięłam ją by się troszkę naprostowała. Do tego młody przyrost :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Maluszek Phal. violacea var. sumatra wypuścił natomiast mały guziczek czyli czwarty mały korzonek, jak dobrze pójdzie ;)

Obrazek

Inne storczyki powinny niedługo otworzyć pierwsze pączki, więc mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić :)

Pozdrawiam :wit

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

ale cudo ten fioletowo-zielony.i cambria jaka piekna.masz dwa pedy ;:138 .tylko pozbadz sie tych slimakow jak najszybciej
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burn Nelly Isler już przesadzona ;) W sumie to znalazłam tylko jednego małego ślimaczka, może słabo się przyglądałam ;] w każdym razie wymoczyłam ja w jakiejś chemii, nie toleruję współlokatorów.. Co innego mnie zaskoczyło, wewnątrz doniczki było mnóstwo sphagnum ;:oj Ciężko było to dziadostwo pousuwać nie naruszając korzeni, takie było wplatane i ubite, ale starałam sie jak mogłam.. mam nadzieję, że Cambria nie zrzuci kwiatów :(

Zastanawiałam się tez jak ja posadzić, storczyki o sympodialnym typie wzrostu powinno się sadzić po obrzeżach doniczki młodymi przyrostami do środka.. starałam sie tak zrobić, ale coś mi się poprzesuwało i w ostateczności jest tak jak było i młody przyrost jest ze skraja :( Już nie chciałam nic kombinować bo przy tym upychaniu podłoża pewnie połamałam jej połowę korzeni ;] Mam w związku z tym pytanie, czy młode przyrosty zawsze wychodza z tej samej strony? Nie ma szansy, że przyrost pojawi się po drugiej stronie, tam gdzie jest więcej miejsca? ;:306 W końcu mam 5 pseudobulw, więc każda ma prawo wypuścić młoda pseudobulwę, prawda?

Myślałam tez, że pseudobulwy rozejdą mi się na kilka kupek w ręce a one były tak zwarte jakby to był jeden kwiatek, więc wszystko zostało tak jak było :) Nie wiem czy to normalne, na filmikach widziałam jak ludzie rozdzielają swoje pseudobulwy..

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”