Przesadzanie storczyka

ODPOWIEDZ
patipatik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2008, o 23:23

Post »

Postaram się coś wrzucić, ale myślę, że jest bardzo ciasno. Doniczka jest 12 a storczyk ma 6 liści plus nowy wyrasta, dwie gałęzie (jeśli tak to się nazywa :)) o długości około 40-50 cm. Myślę, że jak dla tak dużego kwiatka taka doniczka jest zbyt mała. Korzenie zajmują praktycznie całą doniczkę, podłoża jest w niej naprawdę mało, bo nie ma zbytnio miejsca.
Zależy mi na tym storczyku, bo dostałam go od mojego chłopaka a i jego cena była naprawdę wysoka, bo jest on po prostu duży.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Wg mnie możesz spokojnie przesadzać.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Phalaenopsisy jeśli są całkowicie zdrowe to najlepiej przesadzać je tak raz na 2 lata ze względu na:

- Rozkład podłoża
- Przerost masy korzeniowej w doniczce
- Nagromadzenie się soli mineralnych od nawozów oraz kamienia (jeśli nie używamy wody destylowanej)

Najlepiej przesadzac te stroczyki gdy korzenie im nie rosną czyli późnym latem lub wczesną wiosną z zastrzeżeniem by w tym okresie nie kwitły.

Inaczej się ma ta kwestia do egzemplarzy świeżo zakupionych których kwitnienie nie jest wywołane naturalnym cyklem wzrostu lecz zapewnieniem im takich warunków w szklarni by wydały kwiaty. Wtedy nie można się kierować powyzszymi kryteriami przy przesadzaniu rośliny.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczyki najlepiej przesadzać wiosną i latem, kiedy pojawiają się nowe korzenie lub starsze korzenie podjęły wzrost - wtedy roślina ukorzeni się w możliwie najkrótszym czasie. No chyba, że akurat kwitnie - wtedy zaraz po zakończeniu kwitnienia.
Przy podlewaniu wodą z kranu (najlepiej przegotowaną i odstaną) zalecana jest wymiana podłoża co roku ze względu na duże jego zasolenie.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Na wstępie witam serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post. :D
Krótko przedstawię historię moich kwiatków.
Do tej pory rosły nienagannie, cały czas wypuszczają nowe kwiaty lub całe pędy. Kilka dni temu zauważyłam małe białe robaczki najprawdopodobniej były to skoczogonki. Kupiłam specjalną ziemię do storczyków, środek zwalczający szkodniki w spreyu. Wydedukowałam że należy po prostu zmienić to podłoże (jaja szkodnika) i spryskać środkiem korzenie. Tak też zrobiłam. Jaki to przesadzanie będzie miało wpływ na kwitnienie? Wszystkie kwiatki opadną? Jejku jak się martwię o moje dzieci.Wydawało mi się że to jedyne wyjście żeby pozbyć się robactwa...
Czekam na odpowiedź.

Obrazek

Licząc od lewej do prawej
w szczególności jestem dumna z pierwszego, kupiłam niepozornego z 3kwiatami za 10zł A teraz jest bezcenny, ma tyle nowych pędów z pączkami że głowa boli. Wyjątkowo dobry traf.
2też jest piękny i również pałam do niego sympatią
3niedawno przekwitł i co z nim teraz, trzeba uciąć uschnięte łodygi?
4 to jedyny pachnący storczyk. Tylko po zrzuceniu kwiatków jakoś go znielubiłam i nawet nie zainteresowałam się jego pielęgnacją.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko po przesadzeniu czasami roślina zrzuca kwiaty a czasami pięknieje- nie ma na to reguły. Poobserwuj zobaczysz. Ja ostatnio przesadziłam i storczyk odżył , wypuszcza pędy kwiatowe. Spryskanym korzeniom nic nie powinno się stać. Nie rozumiem co znaczy - kupiłam ziemię do storczyków? Jeśli możesz napisz co to jest i jakiej firmy.
Jednego storczyka znielubiłaś, bo zrzucił kwiatki :?: Czy z innego powodu :?: Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

AnnaL
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieje że nie zmarnieją bo wszystkie są naprawdę piękne i mają mnustwo kwiatów i nowych bocznych łodyg.
Znielubiłam Dendrobluma ale to chyba wynika z braku wiedzy o tym gatunku, jakoś nie wczytałam się w informacje o zmianach temperatur (wystawianie na dwór) i ogólnie wydało mi się to zbyt skomplikowane. Jeden z moich Phalaenopsisów bił właśnie wszystkie kwiatki i tego uważam za moje pierwsze wyzwanie w hodowli storczyka. Czekam aż pędy przestaną schnąć i wtedy je obetnę. Jeden prawie cały zrobił się zdrewniały, suchy w drugi tylko czubek ma taki. Muszę znaleźć jakieś zdjęcia żeby dobrze obciąć.
Podłoże do storczyków firmy zielona planeta. ''Jest to gotowe wysokogatunkowe podłoże organiczne sporządzone na bazie włókna kokosowego ph5,5-6,5'' 5l kosztuje ok6zł. Wyglądem przypomina bopki;) lekkie kuleczki i włókna te najpewniej kokosowe.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko proponuje kupić chipsy kokosowe i korę sosnową na przyszłość, są najlepsze dla storczyków. Jeśli chodzi o dendrobium, ja mam takie i wymaga zmiany temperatur ale nie jest kłopotliwe. Jeśli zechcesz mogę na pw. napisać jak się nim opiekować, by ponownie zakwitło. ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sie 2009, o 12:43
Kontakt:

Przesadzać czy nie przesadzać?

Post »

Witam...
jakie parę miesięcy temu stałam się posiadaczką pięknego białego storczyka. Jak na razie, udało mi się go nie zabić... ;-)
Całkiem ładnie kwitnie, wypuścił nawet dwa nowe liście, ostatnio przez nieuwagę za mocno go podlałam. I to skłoniło mnie do poczytania na forum o storczykach. Tego dnia wycięłam w doniczce dodatkowe otworki do wentylacji (no wiem nie są pięknie ale on i tak stoi w osłonce kamionkowej) i zaczęłam mu się bacznie przyglądać.
Poczytałam co nieco o przesadzaniu i zastanawiam się czy zostawić go tak jak jest czy jednak przesadzić?

hmm a może jednak kupić jakaś bardziej ażurową doniczkę pod storczyka zamiast tego plastiku i osłonki kamionkowej?

Załączam zdjęcia jak wyglądają korzenie w doniczce.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Furja !
Piszesz, że całkiem ładnie kwitnie - czy to znaczy, że aktualnie jeszcze kwitnie ???
Jeśli tak, to wstrzymaj sie z przesadzaniem aż przekwitnie, a póki co, ciesz się jego kwiatami :)
Korzenie wyglądają na zdrowe, ale robi się zbyt ciasno, bo bryła korzeniowa jest dość mocno przerośnięta.
Gdy więc przekwitnie, możesz wyjąć go ostroznie, wytnij martwe korzenie, cięcia zasyp sproszkowanym węglem
drzewnym (lub aptecznym), albo cynamonem. Włóż do nowego podłoża dla storczyków. Doniczka może być
ta sama, lub minimalnie większa, bo falenopsisy lubią "ciasnotę".
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Witaj Art :)
dziękuje za odpowiedź. Od czasu jak go dostałam, zrzucił dwa najstarsze kwiaty, rozwinęły mu się 3 pąki i kwiaty wyglądają na niezniszczalne ;) Pod wpływem informacji na forum o storczykach, zaczęłam się mojemu dokładniej przyglądać i stąd pytania.W takim razie poczekam aż zrzuci kwiaty.
To mój pierwszy storczyk, bardzo chciałabym następne, ale mam pewne obawy ;-) Powiedziałam sobie, że jak ten przeżyje zimę to kupię następnego :)

A kwitnie tak właśnie:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jest piękny, a doniczki zdecydowanie najlepsze są przezroczyste, bo korzenie mają dostęp światła i widać, w jakim są stanie.
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Tragedia sie jakas stala wlasnie. Wchodze rano dop pokoju gdzie stoi na oknie moj storczyk a on ma wszystkie kwiatki takie oklapniete!!!
Wczoraj wieczorem bylo dosc chlodne i ostre powietrze, drzwi balkonu (zaraz kolo okna storczyka) byly otwarte, czy to mozliwe ze za duza roznica tempratur mu zaszkodzila???
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”