Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
Na tą chwilę wiele nie widać.
Ale... ułożone są gustownie.
Ale... ułożone są gustownie.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Leć Beatko i szubko się uporaj z z sadzeniem ,bo ja już czekam na foty
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
to zamówiłaś faktycznie kolosy! przecież to już korekcyjne rośliny - SUPER
Na pewno będą ekstra ozdobą twojej kolekcji
....(te "aloesy" taki żarcik na czasie)
Na pewno będą ekstra ozdobą twojej kolekcji
....(te "aloesy" taki żarcik na czasie)
Pozdrawiam Krzysiek
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
bebos pisze:Janku - ta największa kępa to moja najstarsza Haworthia attenuata (ponad 15 lat) o pięknym, pawie kolumnowym pokroju - na pewno dostaniesz od niej odrościk, ale poczekać na taki efekt to musisz dłuuugo....
Słoneczko z nich śliczne ułożyłaśbebos pisze:Dotarły z Pragi, po tygodniowej tułaczce, trochę poturbowane, ale większość jest dla mnie zachwycająca i upragniona...same rasowe!!!
Późniejszych to ja rozumiem, że najpóźniej dzisiaj przed wyjściem do pracy będzie mi dane je zobaczyćbebos pisze:Lecę je sadzić i "upiększać" do późniejszych zdjęć
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobnie, jak długo poszukiwałam prawdziwej Haworthia fasciata, bardzo chciałam też zdobyć prawdziwą Haworthia minima!!! Jest ona często mylona z H. maxima (syn. H. pumila) w formie o białych guzkach.
Sugerując się nazwą Haworthia minima można by sądzić, że jest mniejsza od H. maxima, wolniej rośnie itp...ale te które zdobyłam z najlepszego źródła to dosyc masywne rośliny!!!
Zacznę od tej, o której najbardziej marzyłam - jest traktowana jako odmiana geograficzna, czasem jako forma, ma jaśniejszą, seledynową lub pistacjową barwę i gęstsze guzki na liściach:
Haworthia minima var. poellnitziana, near Drew
Haworthia minima var. minima, 19 km SW of Bredasdorp
Haworthia minima var. minima, Heidelberg - N of Nature Reserve
Pozwoliłam sobie także na dwie kolejne, rasowe Haworthia fasciata - tym razem z takich, które są już bardziej pozornie podobne do pospolitej Haworthia attenuata - ale oczywiście gładkie na górnej stronie liści!!!!. Po raz kolejny stwierdzam, że są także bardziej "mięsiste" od H. attenuata
Haworthia fasciata, 3 km E of Patensie
Haworthia fasciata, E of Hankey
Mam zatem 3 rasowe H. minima i 3 rasowe H. fasciata, a przed chwilą nie miałam żadnej...chyba już wystarczy
Sugerując się nazwą Haworthia minima można by sądzić, że jest mniejsza od H. maxima, wolniej rośnie itp...ale te które zdobyłam z najlepszego źródła to dosyc masywne rośliny!!!
Zacznę od tej, o której najbardziej marzyłam - jest traktowana jako odmiana geograficzna, czasem jako forma, ma jaśniejszą, seledynową lub pistacjową barwę i gęstsze guzki na liściach:
Haworthia minima var. poellnitziana, near Drew
Haworthia minima var. minima, 19 km SW of Bredasdorp
Haworthia minima var. minima, Heidelberg - N of Nature Reserve
Pozwoliłam sobie także na dwie kolejne, rasowe Haworthia fasciata - tym razem z takich, które są już bardziej pozornie podobne do pospolitej Haworthia attenuata - ale oczywiście gładkie na górnej stronie liści!!!!. Po raz kolejny stwierdzam, że są także bardziej "mięsiste" od H. attenuata
Haworthia fasciata, 3 km E of Patensie
Haworthia fasciata, E of Hankey
Mam zatem 3 rasowe H. minima i 3 rasowe H. fasciata, a przed chwilą nie miałam żadnej...chyba już wystarczy
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Gratuluje!
Pięknie się prezentują, warto było na nie tyle czekać
Ja będę wiedzieć jakie to uczucie jak mi Adenium zakwitnie....
też przyjdzie mi na to poczekać
Pięknie się prezentują, warto było na nie tyle czekać
Ja będę wiedzieć jakie to uczucie jak mi Adenium zakwitnie....
też przyjdzie mi na to poczekać
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne rośliny. I ładnie posadzone w ładne doniczki... Ach, kobiety...
Mam i ja te rośliny, przynajmniej kilka ale... jakoś nie za bardzo są w centrum mojej uwagi. Raczej jako reprezentacja tego typu haworcji. Ty jak widzę jesteś na nie szczególnie nastawiona. Doskonale - nie możemy przecież mieć wszyscy tych samych roślin!
Mam i ja te rośliny, przynajmniej kilka ale... jakoś nie za bardzo są w centrum mojej uwagi. Raczej jako reprezentacja tego typu haworcji. Ty jak widzę jesteś na nie szczególnie nastawiona. Doskonale - nie możemy przecież mieć wszyscy tych samych roślin!
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Roślinki fantastyczne Ciekawie wygląda Haworthia fasciata, E of Hankey
Pozdrawiam, Zuza
Śliczności pokazałaś gratuluję zakupów
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Przepiękne roślinki
Również jak i Zuza zwróciłem uwagę na Haworthia fasciata, E of Hankey
Wygląda jakby do miejsca w którym rosła zaglądało tylko od jednej strony albo wiał wiatr tylko w jednym kierunku...
Również jak i Zuza zwróciłem uwagę na Haworthia fasciata, E of Hankey
Wygląda jakby do miejsca w którym rosła zaglądało tylko od jednej strony albo wiał wiatr tylko w jednym kierunku...
Pozdrawiam, Jan
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Od Kuby Jilemicky'ego kupiłam jeszcze kilka kolejnych haworcji, a za rok będę pilnować, żeby wiosną nie przegapić nowej oferty, bo w tym roku wybór był już ograniczony...mimo, że okazy nie są w doskonałym stanie, jak to z dużej kolekcji, to trudno o pewniejsze oznaczenia i lokalizacje
Haworthia attenuata var. radula, 3 km NE of Hankey (tej się mocno dostało w transporcie ) i H. attenuata var. radula, Halleluja, N of Hankey
Haworthia glabrata, Bashee River i Haworthia longiana, Draagteklof, 8 km sobie of Patensie (ta zaskoczyła mnie, że może mieć tak krótkie liście)
No i w końcu wystawiłam na balkon tyle, ile się tylko dało upchać...eee, jakoś więcej zostało w domu, niż w zeszłym roku, pół na pół
Haworthia attenuata var. radula, 3 km NE of Hankey (tej się mocno dostało w transporcie ) i H. attenuata var. radula, Halleluja, N of Hankey
Haworthia glabrata, Bashee River i Haworthia longiana, Draagteklof, 8 km sobie of Patensie (ta zaskoczyła mnie, że może mieć tak krótkie liście)
No i w końcu wystawiłam na balkon tyle, ile się tylko dało upchać...eee, jakoś więcej zostało w domu, niż w zeszłym roku, pół na pół
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Rewelacyjna kolekcja.
Pięknie pomyślany i estetycznie zrobiony regalik.
Płytki na nim i kamionkowe doniczki wyglądają , dzięki temu podkreślone zostało piękno Twoich roślin.
Tak prowadzona kolekcja, musi być powodem do dumy.
My możemy podpatrywać i się uczyć.
Pięknie pomyślany i estetycznie zrobiony regalik.
Płytki na nim i kamionkowe doniczki wyglądają , dzięki temu podkreślone zostało piękno Twoich roślin.
Tak prowadzona kolekcja, musi być powodem do dumy.
My możemy podpatrywać i się uczyć.