Moje wędrówki po kraju i świecie...
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje wędrówki po kraju i świecie...
Możliwe,ale w Kowarach też jest http://www.park-miniatur.com/pl/
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak Dorotko zgadza się o czym napisała w swoim poście Wolusia ale w Kowarach jeszcze nie byłem
Pozdrawiam
P.S.Dzięki za przesłany link
Pozdrawiam
P.S.Dzięki za przesłany link
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
witaj Arku!
piękne zdjęcia - zaliczyłem kawałek Bośni i Hercegowiny jadąc przez Chorwację do Dubrownika - mają tylko kilkanaście kilometrów brzegu morskiego, wrzynając się w Chorwację
byłem też w Kowarach w parku miniatur - są tam miniatury budowli tylko Dolnego Śląska
a np Pobiedziskach (połowa drogi między Gnieznem a Poznaniem) znajdują się miniatury zabytków Wielkopolski i szlaku piastowskiego
piękne zdjęcia - zaliczyłem kawałek Bośni i Hercegowiny jadąc przez Chorwację do Dubrownika - mają tylko kilkanaście kilometrów brzegu morskiego, wrzynając się w Chorwację
byłem też w Kowarach w parku miniatur - są tam miniatury budowli tylko Dolnego Śląska
a np Pobiedziskach (połowa drogi między Gnieznem a Poznaniem) znajdują się miniatury zabytków Wielkopolski i szlaku piastowskiego
Super miejsca zwiedziłeś Areczku tylko pozazdrościć.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podczas pobytu w Bieszczadach trafiłem do Centrum Kultury Ekumenicznej w Myczkowcach.
Można tam zobaczyć ok 14o miniatur cerkwi z tych okolic, a także Ukrainy i Słowacji.
Można tam zobaczyć ok 14o miniatur cerkwi z tych okolic, a także Ukrainy i Słowacji.
- Arkadius121
Dorotko - Any - Haniu - Jurku
Bardzo się cieszę i tym razem z Waszych odwiedzin i bardzo dziękuję za miłe w treści posty zawierające równocześnie sugestie i ciekawe propozycje z których będę się starał skorzystać w miarę swoich możliwości
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Bardzo się cieszę i tym razem z Waszych odwiedzin i bardzo dziękuję za miłe w treści posty zawierające równocześnie sugestie i ciekawe propozycje z których będę się starał skorzystać w miarę swoich możliwości
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin
no właśnie![/quoteany57 pisze:TerDob pisze: Gdzie kolejny wyjazd ??? co będziemy zwiedzać i podziwiać ??
Arkadius121 pisze:
Borg50 - Tereniu - Any57 - Zazwyczaj nie lubię chwalić się wcześniej z zaplanowanych podróży a tylko dlatego by nie zapeszyć.Tym razem stało się tak,że mimo dokonanej jeszcze jesienią ub.r.zaliczki dzięki której impreza jest tańsza a konto tegorocznej wędrówki do.....i tu mogę zdradzić gdzie a mianowicie do Grecji,niestety nie zawiązała się grupa Z zaproponowanej zamiany również na Grecję ale tylko na wypoczynek zrezygnowałem,ponieważ bardzo lubię zwiedzać
Skorzystałem zatem z innej oferty może nawet nie mniej atrakcyjnej ale pozwólcie,że pochwalę się tym gdzie byłem i co zwiedziłem dopiero w trakcie albo już po moich wojażach.
A jednak marzenia się spełniają!Wyjazd do Grecji doszedł do skutku dzięki wymianie między biurami turystycznymi.Odpadł co prawda wylot i przylot samolotem do Grecji ale warto było pomęczyć się w autokarze przez 24 godziny w jedną i drugą stronę.Wrażeń moc a zdjęć jeszcze więcej dlatego proponuję pobyt w Grecji podzielić na przynajmniej dwie części,ponieważ poza wypoczynkiem odbyliśmy trzy bardzo atrakcyjne wycieczki a to do Meteorów do Aten i statkiem na Wyspę Skiathos.Pragnę nadmienić,że mimo starań z mojej strony zdjęcia nie oddają piękna i uroku oglądanych cudów natury jakie są one w rzeczywistości,aż trudno uwierzyć w ich istnienie.
Zapraszam do zwiedzania Grecji od wycieczki do Meteorów.
Meteory (gr. ??????? (Meteora) z gr. metéoros ? wzniesiony w górę, będący wysoko w powietrzu) ? masyw skał z piaskowca w środkowej Grecji na północno-zachodnim krańcu równiny tesalskiej w okolicy miasta Kalampaka. Skały osiągają wysokość do 540 m n.p.m.
Na szczytach skał umiejscowiony jest zespół prawosławnych klasztorów (monastyrów). Początkowo wszelkie materiały potrzebne do budowy i życia mnichów wciągane były na linach, również odwiedzający mogli dostać się do monastyrów jedynie w taki sposób. Obecnie część z monastyrów udostępniona jest dla zwiedzających i dla ich wygody wybudowano schody i pomosty.
Pierwsze wspólnoty religijne pojawiły się w Meteorach pod koniec X w., mieszkając w jaskiniach i pustelniach.
Legenda głosi, że św. Atanazy, założyciel Wielkiego Meteora (Megalo Meteoro), najstarszego monastyru, wzniósł się na szczyt na skrzydłach orła. Tak czy inaczej, założył on pierwszy klasztor w 1336 r. Było to podczas wojen Bizancjum z Serbią i klasztory były dobrym, bo niedostępnym, schronieniem. Ukrywał się tu m.in. Jan Paleolog ? następca tronu serbskiego. Okres świetności klasztory przeżywały za panowania osmańskiego sułtana Sulejmana Wspaniałego (1520?1566).
Monastyry gromadziły wtedy ogromne skarby, czerpiąc zyski z posiadłości ziemskich w Tesalii, Wołoszczyźnie i Mołdawii.
Od XVIII w. klasztory zaczęły podupadać (głównie na skutek kłótni opatów oraz erozji nieumiejętnie budowanych i konserwowanych budynków). W sumie wybudowano 24 klasztory (każdy na innej skale). Współcześnie tylko sześć klasztorów jest zamieszkanych i toczy się w nich normalne życie monastyczne. Są to cztery klasztory męskie i dwa żeńskie:
Ajos Nikolaos (Świętego Mikołaja Odpoczywającego),Ajos Stefanos (Świętego Stefana),Ajias Triados (Świętej Trójcy),Megalo Meteoro (Wielki Meteor, Przemienienia Pańskiego),Rusanu (Rusanu, Świętej Barbary),Warlaam (Warłama)/źródło Wikipedia/
Nam przypadło w udziale zwiedzanie klasztoru (Warłama)-zdjęć wewnątrz klasztoru robić nie można!
Po drodze do Meteorów zwiedziliśmy wykuty w skale koścółek pod wezwaniem Św.Praskewii-zabytek klasy światowej zakaz robienia zdjęć wewnątrz!
Poniżej cudowne źródełko posiadające moc uzdrawiania chorych oczu.
Taras widokowy i punkt wyjścia w kierunku klasztoru(Warłama)
Skały widok z góry.
Widok klasztoru ze szlaku do niego prowadzącego.
Napis na tablicy głosi:"Aby zwiedzić klasztory, należy mieć odpowiedni strój: długie spodnie dla mężczyzn, spódnica zakrywająca kolana i zakryte ramiona dla kobiet".
Czaszki żyjących tu niegdyś mnichów i nie tylko.
Robiące duże wrażenie ikony ścienne w jednym z muzealnych pomieszczeń.
Wagoniki zawieszone na linach,którymi dostarczany jest prowiant i inne materiały do klasztorów.
Widok na sąsiednie klasztory na skałach z klasztoru (Warłam).
Charakterystyczna kapliczka-jedna z wielu na tego typu szlakach.
Most łączący dwie skały prowadzący do klasztoru żeńskiego pod wezw.Św.Barbary-wejście tylko na taras widokowy,zakaz zwiedzania klasztoru.
Punkt widokowy żeńskiego klasztoru-dziedziniec.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłych wrażeń
Wspaniały miałeś urlop:). Z przyjemnością obejrzałam zdjecia z Grecji , ponieważ za 3 tygodnie ponownie w te rejony się wybieram i zapewne wiele tych miejsc i innych odwiedzę
- Arkadius121
Pati - Swoją wizytą i miłym postem sprawiłaś mi dużo radości za co bardzo Ci dziękuję ,pozdrawiam i zapraszam Cię wraz z Forumowiczami i Gośćmi do kolejnych odwiedzin mego wątku i obejrzenia zdjęć z drugiej części pobytu w Grecji a to z wycieczki do Aten i na Akropol oraz kilku innych miejsc.Ze względu na sporą ilość materiału zdjęciowego - a było co oglądać i podziwiać - pobyt w Grecji musiałem podzielić na trzy części.W części trzeciej,którą postaram się zaprezentować niebawem zamieszczę zdjęcia z kolejnej wycieczki,tym razem na Wyspę Skiathos.
Kolejną atrakcją w czasie pobytu w Grecji w miejscowości Paralia-co po grecku znaczy plaża,gdyż położona jest nad samym Morzem Egejskim/300m od hotelu do plaży/,była wycieczka autokarowa do Aten a główną jej atrakcją było wejście na Akropol i zwiedzanie jego zabytków.Temperatura tego dnia sięgała do 41°C ale nie była ona w stanie przeszkodzić nam w zdobywaniu wzniesienia a sama myśl,że za chwilę ujrzymy na własne oczy i mieć będziemy na wyciągnięcie ręki Partenon,Erechtejon i ocalałe fragmenty tamtejszych starożytnych budowli dodawała nam sił i pozwalała znosić niemiłosierny upał.
Zatrzymaliśmy się na krótko w Pireusie by zwiedzić tamtejszy port a potem już udaliśmy się w kierunku Aten.
Port w Pireusie-w tle kościół w stylu Bizancjum.
Stadion w Atenach na którym odbyły się pierwsze igrzyska olimpijskie ery nowożytnej.
Widok na Akropol z okolic stadionu.
Odeon- Heroda Attyka, corocznie odbywają się tutaj spektakle i koncerty w ramach Festiwalu Ateńskiego, przyciągającego artystów z całego świata. Występowali tu m.in.: Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Maria Callas, a z polskich artystów ? Zbigniew Preisner z prapremierą Requiem dla mojego przyjaciela oraz Jan Garbarek z zespołem. Poza koncertami odeon jest zamknięty ? można obejrzeć go tylko z lotu ptaka.
Obserwatorium astronomiczne w Atenach.
Areopag-- "wzgórze Aresa") ? w starożytnych Atenach najwyższa rada złożona z byłych archontów. Nazwa rady pochodzi od miejsca obrad ? wzgórza Aresa, które poświęcone było bogu wojny i Eryniom,w skład Areopagu do czasów reform demokratycznych wchodzili wyłącznie przedstawiciele arystokracji. Areopagici mieli najwyższą władzę sądowniczą i polityczną w starożytnej Grecji.
Ze wzgórza Areopagu przemawiał również do wiernych Św.Paweł.
Jeden z wielu kościołów w stylu bizantyjskim.
Wyłaniające się w trakcie wchodzenia na Akropol elementy Partenonu.
Brama przez którą przechodzi się na Akropol.
Partenon-nazwa Partenon nawiązuje do Ateny Partenos (Ateny Dziewicy), której świątynia była poświęcona.
Jego budowę rozpoczęto w 447 p.n.e., a zakończono w roku 432 p.n.e.,przy wykonywaniu elementów rzeźbiarskich pracować miał sam Fidiasz.
Erechtejon ? czteropoziomowa świątynia zbudowana na ateńskim Akropolu, poświęcona Posejdonowi i Atenie.
Zadaszenie mniejszego, południowego portyku (Ganek Kor) oparto na sześciu kariatydach.
Kariatyda ? podpora architektoniczna w formie postaci kobiecej, dźwigającej na głowie (podtrzymującej) element architektoniczny budowli: belkowanie, gzyms, balkon lub nadwieszoną kondygnację budynku, spełniająca funkcję kolumny.
Jedna z tablic informująca o odbywających się aktualnie pracach rekonstrukcyjnych Partenonu,Erechtejonu i innych zabytków finansowanych z funduszy unijnych.
Wzgórze Akropolu od strony południowo-zachodniej-widok z Areopagu.
https://www.youtube.com/watch?v=fyksnlntLJ0
Narodowe Muzeum Archeologiczne w Atenach u podnóża Akropolu i niektóre wykopaliskowe eksponaty.
Kościółek w stylu bizantyjskim pod wezwaniem Św.Mikołaja tuż obok Narodowego Muzeum Archeologicznego-zachowane freski,witraż,kolumna z ozdobnym zwięczeniem.
Parlament Grecji-zmiana warty.
Termopile-pomnik poświęcony trzystu poległym Spartan-na cokole przywódca Spartan Leonidas.
Życząc miłych wrażeń pozdrawiam Wszystkich
Kolejną atrakcją w czasie pobytu w Grecji w miejscowości Paralia-co po grecku znaczy plaża,gdyż położona jest nad samym Morzem Egejskim/300m od hotelu do plaży/,była wycieczka autokarowa do Aten a główną jej atrakcją było wejście na Akropol i zwiedzanie jego zabytków.Temperatura tego dnia sięgała do 41°C ale nie była ona w stanie przeszkodzić nam w zdobywaniu wzniesienia a sama myśl,że za chwilę ujrzymy na własne oczy i mieć będziemy na wyciągnięcie ręki Partenon,Erechtejon i ocalałe fragmenty tamtejszych starożytnych budowli dodawała nam sił i pozwalała znosić niemiłosierny upał.
Zatrzymaliśmy się na krótko w Pireusie by zwiedzić tamtejszy port a potem już udaliśmy się w kierunku Aten.
Port w Pireusie-w tle kościół w stylu Bizancjum.
Stadion w Atenach na którym odbyły się pierwsze igrzyska olimpijskie ery nowożytnej.
Widok na Akropol z okolic stadionu.
Odeon- Heroda Attyka, corocznie odbywają się tutaj spektakle i koncerty w ramach Festiwalu Ateńskiego, przyciągającego artystów z całego świata. Występowali tu m.in.: Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Maria Callas, a z polskich artystów ? Zbigniew Preisner z prapremierą Requiem dla mojego przyjaciela oraz Jan Garbarek z zespołem. Poza koncertami odeon jest zamknięty ? można obejrzeć go tylko z lotu ptaka.
Obserwatorium astronomiczne w Atenach.
Areopag-- "wzgórze Aresa") ? w starożytnych Atenach najwyższa rada złożona z byłych archontów. Nazwa rady pochodzi od miejsca obrad ? wzgórza Aresa, które poświęcone było bogu wojny i Eryniom,w skład Areopagu do czasów reform demokratycznych wchodzili wyłącznie przedstawiciele arystokracji. Areopagici mieli najwyższą władzę sądowniczą i polityczną w starożytnej Grecji.
Ze wzgórza Areopagu przemawiał również do wiernych Św.Paweł.
Jeden z wielu kościołów w stylu bizantyjskim.
Wyłaniające się w trakcie wchodzenia na Akropol elementy Partenonu.
Brama przez którą przechodzi się na Akropol.
Partenon-nazwa Partenon nawiązuje do Ateny Partenos (Ateny Dziewicy), której świątynia była poświęcona.
Jego budowę rozpoczęto w 447 p.n.e., a zakończono w roku 432 p.n.e.,przy wykonywaniu elementów rzeźbiarskich pracować miał sam Fidiasz.
Erechtejon ? czteropoziomowa świątynia zbudowana na ateńskim Akropolu, poświęcona Posejdonowi i Atenie.
Zadaszenie mniejszego, południowego portyku (Ganek Kor) oparto na sześciu kariatydach.
Kariatyda ? podpora architektoniczna w formie postaci kobiecej, dźwigającej na głowie (podtrzymującej) element architektoniczny budowli: belkowanie, gzyms, balkon lub nadwieszoną kondygnację budynku, spełniająca funkcję kolumny.
Jedna z tablic informująca o odbywających się aktualnie pracach rekonstrukcyjnych Partenonu,Erechtejonu i innych zabytków finansowanych z funduszy unijnych.
Wzgórze Akropolu od strony południowo-zachodniej-widok z Areopagu.
https://www.youtube.com/watch?v=fyksnlntLJ0
Narodowe Muzeum Archeologiczne w Atenach u podnóża Akropolu i niektóre wykopaliskowe eksponaty.
Kościółek w stylu bizantyjskim pod wezwaniem Św.Mikołaja tuż obok Narodowego Muzeum Archeologicznego-zachowane freski,witraż,kolumna z ozdobnym zwięczeniem.
Parlament Grecji-zmiana warty.
Termopile-pomnik poświęcony trzystu poległym Spartan-na cokole przywódca Spartan Leonidas.
Życząc miłych wrażeń pozdrawiam Wszystkich
I znów me wspomnienia się obudziły, z tych miejsc:). Oj już niecałe 3 tygodnie do urlopu w Grecji
A udało ci się zwiedzić podczas urlopu zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę?
A udało ci się zwiedzić podczas urlopu zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę?
- Arkadius121
Hej Pati
Miło,że znowu jesteś
Dzięki za kolejne odwiedziny,sympatyczny pościk i zawarte w nim sugestie
Jak już nadmieniłem w poprzednim poście w czasie pobytu w Grecji zwiedziłem Meteory,Pireus-Ateny-Akropol-Termopile i Wyspę Skiathos.
W programie biura turystycznego,które organizowało pobyt w Grecji był Półwysep Peloponez ale ku naszemu niezadowoleniu impreza ta nie była w programie miejscowego biura Paralia-Katherini ze względu na stosunkowo duży koszt i byliśmy bardzo zawiedzeni.Swoją drogą te trzy zaliczone przez nas wycieczki niemało już nas kosztowały i chętnych na nie było zaledwie z nami kilka osób z turnusu,toteż aby był komplet,organizowano grupy łączone-międzynarodowe:Polacy,Rumuni,Czesi,Rosjanie i Serbowie.
Wypada zatem wybrać się co najmniej raz jeszcze do Grecji aby zwiedzić Peloponez oraz wymienione przez Ciebie zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę?
Jeżeli nie zdążysz już odwiedzić mego wątku poraz trzeci przed wyjazdem do Grecji życzę Ci spędzenia tam kolejnych wspaniałych wakacji i jeszcze więcej wrażeń.
Pozdrawiam.
Miło,że znowu jesteś
Dzięki za kolejne odwiedziny,sympatyczny pościk i zawarte w nim sugestie
Jak już nadmieniłem w poprzednim poście w czasie pobytu w Grecji zwiedziłem Meteory,Pireus-Ateny-Akropol-Termopile i Wyspę Skiathos.
W programie biura turystycznego,które organizowało pobyt w Grecji był Półwysep Peloponez ale ku naszemu niezadowoleniu impreza ta nie była w programie miejscowego biura Paralia-Katherini ze względu na stosunkowo duży koszt i byliśmy bardzo zawiedzeni.Swoją drogą te trzy zaliczone przez nas wycieczki niemało już nas kosztowały i chętnych na nie było zaledwie z nami kilka osób z turnusu,toteż aby był komplet,organizowano grupy łączone-międzynarodowe:Polacy,Rumuni,Czesi,Rosjanie i Serbowie.
Wypada zatem wybrać się co najmniej raz jeszcze do Grecji aby zwiedzić Peloponez oraz wymienione przez Ciebie zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę?
Jeżeli nie zdążysz już odwiedzić mego wątku poraz trzeci przed wyjazdem do Grecji życzę Ci spędzenia tam kolejnych wspaniałych wakacji i jeszcze więcej wrażeń.
Pozdrawiam.
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
wspaniale pokazałeś nam Grecję!
tam mnie jeszcze nie było, ale po obejrzeniu zdjęć ... kiedyś będę
na razie z powodów rodzinnych dłuższe i dalsze wycieczki wykluczone
będę zwiedzał wirtualnie - głównie przy Twojej pomocy
tam mnie jeszcze nie było, ale po obejrzeniu zdjęć ... kiedyś będę
na razie z powodów rodzinnych dłuższe i dalsze wycieczki wykluczone
będę zwiedzał wirtualnie - głównie przy Twojej pomocy
Dziękuję Arku, czy po powrocie pozwolisz wstawić parę zdjęć w twym wątku z Grecji?
- Arkadius121
Any - Miło Cię gościć w swoim wątku i czytać Twoje posty
Wpadaj kiedy tylko możesz-zapraszam
Pati - No pewnie,że tak bo miło nam będzie zobaczyć Grecję Twoimi oczami i miejsca,które tym razem zwiedzisz Ty
Pozdrawiam Was
Wpadaj kiedy tylko możesz-zapraszam
Pati - No pewnie,że tak bo miło nam będzie zobaczyć Grecję Twoimi oczami i miejsca,które tym razem zwiedzisz Ty
Pozdrawiam Was