Moja różanka - moje marzenie 2013
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja różanka - moje marzenie 2013
Uroczy Vesalius, kolor ma taki delikatny. On wpada w lekki fiolet? Nie znam tej róży, pewnie pachnie nieziemsko?
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawie rugosowy żywopłot bardzo mi się podoba No cóż, ja uwielbiam takie róże... Rosa alba Semiplena to chyba na forum rzadkość, z ciekawością będę się jej przyglądać. czy Gefylt rzeczywiście jest terminatorką, jak zimuje?
Prawie wszystkie odmiany w moim typie, zwłaszcza te na początku
Prawie wszystkie odmiany w moim typie, zwłaszcza te na początku
- Alutka102
- Od: 29 sie 2011, o 09:06
Gosiu, ziemia u mnie jest taka, że jak kopiesz, to przykleja się do łopaty. Roślinki rosną raczej dobrze, tylko magnolia nie bardzo chce. Trzy razy sadziłam i za każdym razem po jakimś czasie padała. Więcej nie będę.
Co do opisów róż, to może....Muszę najpierw dobrze je poobserwować, żeby nie napisać jakichś głupot.
Monimg, ten róż u Vesaliusa wpada w leciutki wrzos. Zapach jest taki rześki, lekko cytrusowy - trudny do określenia. Szkoda, że nie można go przekazać.
Asiu, ja też uwielbiam rugosy, te ich listki są śliczne a zapach......
Gefylt jest całkowicie bezobsługowa. Jest u mnie już trzeci rok, bez żadnego kopca i niczym nie okrywana. Jeszcze nie wycięłam jej ani jednej gałązki. Kwitnie całe lato. Wyczytałam, że może wytrzymać -40 st. Jeżeli ktoś lubi czerwone róże to bardzo polecam.
To zdjęcie zrobiłam dzisiaj rano i jest to początek jej kwitnienia, ma mnóstwo nie rozwiniętych pąków.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zachwycił mnie ten rugosowy żywopłot, ile ma lat?
- Alutka102
Aniu, róże od strony siatki sadzone były trzy lata temu. Te po zewnętrznej (to nie są już same rugosy) sadzone były różnie - niektóre nawet wiosną tego roku. Znajdują się tam historyczne, dwie parkowe i dwie angielki.
Ten żywopłot to także raj dla pszczół. W niektórych różach po prostu tarzają się . Lubię ich obserwować.
Zakwitła moja najmniejsza różyczka od Petrovica. Uwielbiam te oczka dla ciebie
Kwiat podobny do Alisar, ale różnią się kolorem.
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu , póżno juz więc powiem krótko cuuuuudnie , a ten żywopłot za kilka lat to będzie jeden wielki kolorowy bzykkkkkkk
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alu dziś już się zawzięłam i odszukałam Twój nowy wątek. Ze stopki nie mogłam do niego trafić bo wszystkie linki prowadzą (przynajmniej na moim komputerze) do zamkniętego wątku z 2011 roku. Ale udało się.
Róże bardzo Ci porosły od zeszłego roku i pięknie kwitną. Z belgijkami miałam tę samą sytuację co Ty. Też wsadziłam do donic i przeczekiwały na widnym strychu. Zakwitły wcześniej od innych. Z tych sadzonek jestem baaardzo zadowolona.
Czekam na pokaz kolejnych Twoich austinek. Masz ich tyle a ja je
Róże bardzo Ci porosły od zeszłego roku i pięknie kwitną. Z belgijkami miałam tę samą sytuację co Ty. Też wsadziłam do donic i przeczekiwały na widnym strychu. Zakwitły wcześniej od innych. Z tych sadzonek jestem baaardzo zadowolona.
Czekam na pokaz kolejnych Twoich austinek. Masz ich tyle a ja je
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Alutka
pięknie i piękne róże , a o Vesalius podpytam pod koniec sezonu o opinię jak
się sprawowała
Czekam na angieleczki.
pięknie i piękne róże , a o Vesalius podpytam pod koniec sezonu o opinię jak
się sprawowała
Czekam na angieleczki.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Alutko masz Oczunia i już kwitnie
Pięknie Ci już kwitną, żywopłot rugosowy ładnie się rozrósł, też taki mam ale moje to mikrusy.
Gefylt wielgaśny mój dopiero się zbiera a pączki ściął kwieciak
Pięknie Ci już kwitną, żywopłot rugosowy ładnie się rozrósł, też taki mam ale moje to mikrusy.
Gefylt wielgaśny mój dopiero się zbiera a pączki ściął kwieciak
- Alutka102
Deszcz przestał padać, więc wczoraj i dzisiaj trochę ich uwieczniłam. Ogólnie trochę za dużo było tego deszczu i już zauważyłam mumie na krzakach. Szczególnie źle wyglądają po deszczu róże z serii roadrunner. Szybko gubią kwiaty, a te które się nie rozwinęły zgniły i opadły. Rugosom zaczynają żółknąć liście, więc naprawdę miały już za mokro.
Asiorku, zapraszam do mojego ogródka
Ewa napisała
Ewciu, mam nadzieję, że teraz będziesz częsty gościem w moim ogrodzie. Zauważyłam, że różom na wiosnę służy taki początek w donicach. Szybciej się ukorzeniają.Alu dziś już się zawzięłam i odszukałam Twój nowy wątek
Majeczko, będą angieleczki. One u mnie są drugie po rugosach.
Majeczko - edukolt oczunia już zgubiły pierwszy kwiatek, ale za to wypuszczają nowe, długie gałązki. Dzisiaj zakwitła druga z oczkiem od Petrovica a mianowicie Bright as a Button. Czekam jeszcze na Chewdelight a ma mnóstwo pączków, więc będzie co podziwiać
Teraz troszkę umilaczy z wczorajszej i dzisiejszej sesji zdjęciowej.
Eden Rose, ten reanimowany w zeszłym roku od Starkla. Drugi z Floribundy jeszcze w pąkach, ale jak zakwitnie, to chyba oczu od niego nie będzie można oderwać
A tu zaplątała się moja pomocnica, szczególnie w kopaniu. Dzisiaj upolowała szerszenia i o dziwo nic jej nie zrobił
I na koniec troszkę ogólnych widoczków
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Alu, cudowną ucztę zaserwowałaś, też mam niektóre u siebie ale z jesiennych i wiosennych nasadzeń więc jeszcze niemowlaczki.
Bardzo się cieszę, że są takie piękne. Ja jeszcze długo poczekam na kwiaty, wszystko mam opóźnione.
Bardzo się cieszę, że są takie piękne. Ja jeszcze długo poczekam na kwiaty, wszystko mam opóźnione.
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
jestem pełna podziwu ,
Alutka, z pewnością twój ogród wyróżnia sie w okolicy, a może ta ilośc wody była własnie dobrym środkiem na kwitnienie, z drugiej strony, to trochę przerażające, ile one potrzebują
Alutka, z pewnością twój ogród wyróżnia sie w okolicy, a może ta ilośc wody była własnie dobrym środkiem na kwitnienie, z drugiej strony, to trochę przerażające, ile one potrzebują
Pozdrawiam
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Krzewy róż historycznych biją inne na głowę (choć angielki też niczego sobie). Gdzie kupiłaś Tuscany Superb? Mam bardzo podobną, też kupiona jako tuscany Superb, a jednak kolor trochę odbiega od katalogów i mam wątpliwości. General Stefanik kwitnie na różowo, a nie fiolet? Jeśli tak, to szkoda...