Mango - choroby,szkodniki i inne problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Sniezka_91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2019, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mango

Post »

Witajcie.

Wyhodowałam z pestki mango. Roślina zyje sobie w ziemii przeznaczonej dla cytrusów. Miesiąc temu włożyłam jej buteleczkę z płynnym nawozem dla roślin cytrusowych (wg podpowiedzi znalezionych w internecie). Niestety coś dzieje się z moim drzewkiem. Na liściach pojawiły się drobne klejące się kropelki młode listki jakby usychały. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co robić?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Re: Mango

Post »

Popatrz dokładnie czy nie ma owadów
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mango - choroby,szkodniki i inne problemy

Post »

Te kropelki to gutacja i może być również wynikiem nieprawidłowej gospodarki wodnej. Jak często podlewasz i w jakim podłożu. Czy doniczka ma odpływ???
Wywal tą buteleczkę z nawozem i stosuj normalny nawóz w płynie - jest o wiele bardziej korzystniejszy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kasikaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2019, o 08:30

Mango choruje. Brązowieją liście

Post »

Mam do Was prośbę o pomoc. Moje mango ma już ponad rok. Do tej pory rosło jak szalone. Od jakiś 3 miesięcy pojawiły się brązowe plamy na liściach. Sporo z nich spadło. Co zrobić, żeby ono wyzdrowiało. Ostatnio pojawiło się bardzo dużo zalążków nowych gałązek. Pomóżcie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij od lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post. Kwestia była już omawiana.
Na pewno podłoże jest nieprawidłowe, do tego podlewanie zbyt twardą wodą, zbyt suche powietrze...

PS. Następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki i z już dostępnych zasobów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kornel_97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2022, o 22:59

Czarne kropki na liściach mango

Post »

Dzień dobry.
Wyhodowałem sobie drzewko mango z pestki.
Roślinka ma już 3-4 lata, rośnie sobie spokojnie na południowym parapecie.
Lecz praktycznie od samego początku na liściach tworzą się takie małe czarne kropki.
Gdy liść zaczyna mieć tych kropek sporo zwyczajnie go obcinam.
Czy jest to jakaś choroba?
Czy da się tego pozbyć?
Czy możliwe jest zarażenie innych roślinek rosnących obok?
Dodam tylko, że przez cały okres hodowania rośliny niczym jej nie nawoziłem, dopiero niedawno kupiłem nawóz, lecz jeszcze nie zacząłem go stosować.

Obrazek Obrazek
https://imagizer.imageshack.com/img923/1203/vFqIDc.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/9356/owKyZH.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

4 lata bez nawożenia, to w jaki sposób ta roślina ma prawidłowo funkcjonować, na samej wodzie? :shock: :shock: :shock:
To Mango przez ten czas po prostu wegetowało i cud, że jeszcze żyje.

Kropki to mogą być odchody szkodników. Mogą być również efektem nieprawidłowej gospodarki wodnej. Tutaj mogą pojawić się grzyby sadzaki, zarówno wskutek działalności szkodników, jak i uszkodzenia tkanki np. przez blokadę wody w roślinie i w następstwie uszkodzeniu tkanek. I to drugie jest tutaj przyczyną problemu. Nie chodzi tylko o zbyt regularne podlewanie, ale pewnie zbyt zbite podłoże. Roślina oczywiście jakoś się dostosowała do tak ekstremalnych warunków, bo inaczej dawno by zgniła.

Kiedy było przesadzone? Czy od samego początku rośnie w tym samym podłożu?
Generalnie raz naokoło 2 lata powinno się wymienić podłoże na mieszankę ziemi i rozluźniacza.
Jeśli nie, to od tego powinieneś zacząć. Odczekać jeszcze z jakieś 3 tygodnie i zacząć regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych co dwa tygodnie w okresie wegetacji.
Profilaktycznie możesz zrobić oprysk preparatem grzybobójczym.

I zostawić do obserwacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kornel_97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2022, o 22:59

Post »

Pierwszy raz przesadziłem ją jakoś po 2 latach do większej doniczki.
Używałem wtedy ziemi uniwersalnej, nie było drenażu na dnie, ziemia była dosyć mocno zbita.
3 dni temu przesadziłem swoje roślinki w tym mango do większej doniczki (wcześniej 14cm teraz 18cm), rozluźniłem trochę korzenie z ziemi bo były mocno zbite.
Tym razem dałem solidną warstwę keramzytu i użyłem mieszanki ziemi do kaktusów i sukulentów z ziemią uniwersalną (jednak więcej jest ziemi do kaktusów i sukulentów).
Co z zainfekowanymi liśćmi? Mam je uciąć?
Dodam tylko, że to Mango na moje amatorskie oko wygląda na zdrowe, ma dosyć grubą zdrewniałą łodygę i 3 odrosty.
Liście też nie usychały i nie żółkły, tylko miały te wyżej wspomniane kropki.

Tak wyglądało po przesadzeniu 3 dni temu:

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest prawidłowe podłoże. Nie sadzi się roślin do samej ziemi, a mieszanie ziemi z ziemią jest bez sensu. Korzenie się duszą, podłoże zbyt długo przesycha zwłaszcza w głębi bryły korzeniowej. Wszystkie rośliny do przesadzenia do mieszanki ziemi i rozluźniacza, żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1 - 2:1. Korzenie muszą oddychać.
Liście na razie zostaw, jak odetniesz zbyt dużo, to jak roślina ma przeprowadzać proces fotosyntezy?

Resztę jak napisałem wcześniej.

Jeszcze jedna uwaga, małe sadzonki z małym systemem korzeniowym sadzisz do małych doniczek i stopniowo zwiększasz ich wielkość. Inaczej nie tylko roślina będzie szła głównie w korzenie, ale istnieje większe ryzyko przelania zwłaszcza w takim podłożu, do którego je posadziłeś.
Dużo błędów uprawowych, a już nie pytam się o podlewanie bo pewnie jeszcze regularnie podlewasz, a czego się nie robi.
W przypadku Mango podłoże powinno być w okresie wegetacji umiarkowanie wilgotne, ale w okresie jesienno-zimowym pozwalasz przeschnąć delikatnie wierzchniej warstwie podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziunai
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2020, o 00:43

Post »

Hej, mam pytanie co do mojego mango. Sadziłam je z pestki, niemrawo rosło, wypuściło pęd który szybko przysechł i myślałam ze już po nim, ale po czasie wypuściło kolejny pęd już z liśćmi. Teraz jednak na liściach zaczęły się robić jakieś plamy i zastanawiam się czy to jakiś szkodnik? Niedobór? Może kwestia za dużej ilości słońca? Stoi na bardzo słonecznym oknie.
Co do ziemi to jest w mieszance do palm, podlewam tak żeby ciągle miało wilgotnie, raz na dwa tygodnie woda z nawozem do roślin zielonych.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże jest nieodpowiednie, nie sadzi się roślin bezpośrednio do kupnej ziemi bez uprzedniego wymieszania z rozluźniaczem (żwirkiem albo perlitem). Do tego jeszcze doniczka wsadzona do ciasnej osłonki, jak powietrze ma dochodzić do korzeni, a podłoże prawidłowo przesychać? Doniczkę stawiasz na podstawce.
Zmiany na liściach teoretycznie mogłoby pochodzić od zbytniego nasłonecznienia, ale również wskazywać na wyżej wymienione błędy.
Zaczął bym od przesadzenia, sprawdzenia stanu korzeni.
Postaw roślinę nieco dalej od okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziunai
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2020, o 00:43

Post »

Tak zrobię i mam nadzieję, że będzie lepiej. Dzięki bardzo za rady!
Awatar użytkownika
Narvi
50p
50p
Od: 28 mar 2020, o 20:41

Post »

Witam :wit

Mam problem z dwoma sadzonkami Mango, maluchami sadzonymi rok temu w maju.
Na zimę zauważyłem ciemniejące końcówki na mniejszej sadzonce, kosmetyczne zmiany.
Na wiosnę postanowiłem je przesadzić z mieszanki ziemi uniwersalnej z perlitem do luźniejszegomieszanki
Niestety zmiany nabrały tempa. Zainfekowane tkanki usunąłem, rośliny zostały opryskane Miedzianem 50WP.
Po kilku tygodniowym wyjeździe widzę, że zmiany są bardzo zaawansowane, mniejsza sadzonka chyba już na straty.
Starsza ma kilka zdrowych liści, wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamierzam usunąć najbardziej zainfekowane liście, zrobić dodatkowy oprysk Miedzianem.
Może ktoś z Was miał podobny problem i jakieś wskazówki jak uratować Mango?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”