Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Ja swoją cukinię z rozsady robiłam dosyc późno, ponieważ cukinia kiełkuje i rośnie jak szalona! ;:oj
Myślę, że początek maja będzie ok.. bo od wysiania do wysadzenia cukinia potrzebuje max dwóch tygodni.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sobie pod koniec kwietnia posieję kilka nasion na rozsadę, aby mieć jedną partie cukinii wcześniej, do bieżącego spożycia. Drugą wysieję wprost do gruntu w czerwcu, będą do dyspozycji w sierpniu i wrześniu wraz z pomidorami i paprykami, to poszaleję ze słoikami ;:oj.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja w tym roku też poszaleję :tan
Pozdrawiam,
Kasia
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

marcin_w ja miałam w zeszłym roku cukinię zieloną i porosły ogromne krzaczory. Rok wcześniej miałam nasionka z Aldiego za grosze - była ona dość specyficzna zielona w jaśniejsze paski. Krzaki plonowały obficie a nie były duże. Na internecie znalazłam takie jako Tapir.
marcin_w
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2014, o 17:39

Post »

Alyaa dzięki :) Będzie w takim razie i Tapir :wink: Najwyżej będę w pływał w cukiniowym basenie na balkonie - w upalne dni będzie się pod czym w cieniu położyć :) A powiedz mi, Ty uprawiałaś ją w doniczkach czy mówisz o uprawie w gruncie? Zastanawiam się jak duże doniczki zapodać żeby wystarczyło korzeniom miejsca. Abstrahując od tego, że będę je regularnie nawoził naturalnym nawozem i obficie podlewał to i tak miejsca potrzebują chyba raczej dużo.
Pozdrawiam,
Marcin
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w gruncie je hodowałam. Miałam porównanie z zielonymi od teściowej brata. Ta cukinia u mnie była trochę twardsza niż te zielone. W tym roku będę szukać jej nasionek. Ona ładnie rosła w górę. Nasionka były oryginalne i się nie płożyła.
marcin_w
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2014, o 17:39

Post »

Są dostępne na jednym z popularnych portali aukcyjnych na "a" :)
Pozdrawiam,
Marcin
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tam wolę tradycyjne sklepy. Poszukam na wiosnę w Aldim - może będą mieli te co miałam wtedy. W zeszłym sezonie nawet 1 krzaczek się pojawił z moich nasion takich i też nie płożyły się.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Popatrz sobie w internecie i na stronach producentów nasion np. Legutko i poszukaj tam odmian o mniejszym pokroju krzaka. Są odmiany które ogromnie się krzewią i rozrastają, a w Twoim przypadku skoro chcesz hodować cukinię w donicy na balkonie potrzeba Ci czego innego mniejszego :)
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

A ja moje cukinie miałam nieduże krzaczki , na początku ładnie rosły a potem staneły i się obawiałam czy będzie coś z nich , ale owoców miały sporo , nie doczekałam się nasion bo rok wcześniej porosły mi giganty , i miałam kłopot z nimi , twarda skórka i dużo nasion , więc w tym roku jak porosły wielkością dużego ogórka zostały zrywane i na bieżąco przerabiane...
Bożena
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja właśnie najbardziej lubię takie wyrośnięte cukinie - tylko, że obieram je ze skórki i wyciągam nasiona. Ale jak rosną to młode zjadam na początku w całości, czekając na dorosłe. Obiecałam sobie popróbować innych odmian, bo do tej pory miałam te ciemnozielone (takie jak w marketach) oraz ta w paski. Szkoda mi tylko, że cukinii nie umiem przechować tak długo jak np patisony czy kabaczki (spokojnie do wiosny tylko obieraczka ceramiczna idzie w ruch).
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Mam jedną wielką zieloną cukinię w piwnicy. Ma twardą skórę, co kilka dni sprawdzam ,czy się nie psuje. Zrobię z niej leczo do zjedzenia na bieżąco i do słoików, a trochę zużyję do surówki.Nasiona miałam z zeszłorocznej Akcji, ale chyba była nn. Wyjmę z niej pestki i posadzę w tym roku. Zobaczę co z niej wyrośnie.
Pozdrawiam , Bożenka.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie u mnie cukinie co miałam nie były takie ogromne. Po pewnym czasie zaczynają tracić smak i mięknąć, a następnie gnić. A marzy mi się cukinia w styczniu czy lutym. Jeszcze nie trafiłam niestety takiej, której by skórka twardniała (bo to obrać to najmniejszy problem).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”