Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Ja swoją cukinię z rozsady robiłam dosyc późno, ponieważ cukinia kiełkuje i rośnie jak szalona!
Myślę, że początek maja będzie ok.. bo od wysiania do wysadzenia cukinia potrzebuje max dwóch tygodni.
Myślę, że początek maja będzie ok.. bo od wysiania do wysadzenia cukinia potrzebuje max dwóch tygodni.
Ja sobie pod koniec kwietnia posieję kilka nasion na rozsadę, aby mieć jedną partie cukinii wcześniej, do bieżącego spożycia. Drugą wysieję wprost do gruntu w czerwcu, będą do dyspozycji w sierpniu i wrześniu wraz z pomidorami i paprykami, to poszaleję ze słoikami .
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
marcin_w ja miałam w zeszłym roku cukinię zieloną i porosły ogromne krzaczory. Rok wcześniej miałam nasionka z Aldiego za grosze - była ona dość specyficzna zielona w jaśniejsze paski. Krzaki plonowały obficie a nie były duże. Na internecie znalazłam takie jako Tapir.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alyaa dzięki Będzie w takim razie i Tapir Najwyżej będę w pływał w cukiniowym basenie na balkonie - w upalne dni będzie się pod czym w cieniu położyć A powiedz mi, Ty uprawiałaś ją w doniczkach czy mówisz o uprawie w gruncie? Zastanawiam się jak duże doniczki zapodać żeby wystarczyło korzeniom miejsca. Abstrahując od tego, że będę je regularnie nawoził naturalnym nawozem i obficie podlewał to i tak miejsca potrzebują chyba raczej dużo.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
Ja w gruncie je hodowałam. Miałam porównanie z zielonymi od teściowej brata. Ta cukinia u mnie była trochę twardsza niż te zielone. W tym roku będę szukać jej nasionek. Ona ładnie rosła w górę. Nasionka były oryginalne i się nie płożyła.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Są dostępne na jednym z popularnych portali aukcyjnych na "a"
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
Ja tam wolę tradycyjne sklepy. Poszukam na wiosnę w Aldim - może będą mieli te co miałam wtedy. W zeszłym sezonie nawet 1 krzaczek się pojawił z moich nasion takich i też nie płożyły się.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Popatrz sobie w internecie i na stronach producentów nasion np. Legutko i poszukaj tam odmian o mniejszym pokroju krzaka. Są odmiany które ogromnie się krzewią i rozrastają, a w Twoim przypadku skoro chcesz hodować cukinię w donicy na balkonie potrzeba Ci czego innego mniejszego
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A ja moje cukinie miałam nieduże krzaczki , na początku ładnie rosły a potem staneły i się obawiałam czy będzie coś z nich , ale owoców miały sporo , nie doczekałam się nasion bo rok wcześniej porosły mi giganty , i miałam kłopot z nimi , twarda skórka i dużo nasion , więc w tym roku jak porosły wielkością dużego ogórka zostały zrywane i na bieżąco przerabiane...
Bożena
-
A ja właśnie najbardziej lubię takie wyrośnięte cukinie - tylko, że obieram je ze skórki i wyciągam nasiona. Ale jak rosną to młode zjadam na początku w całości, czekając na dorosłe. Obiecałam sobie popróbować innych odmian, bo do tej pory miałam te ciemnozielone (takie jak w marketach) oraz ta w paski. Szkoda mi tylko, że cukinii nie umiem przechować tak długo jak np patisony czy kabaczki (spokojnie do wiosny tylko obieraczka ceramiczna idzie w ruch).
Mam jedną wielką zieloną cukinię w piwnicy. Ma twardą skórę, co kilka dni sprawdzam ,czy się nie psuje. Zrobię z niej leczo do zjedzenia na bieżąco i do słoików, a trochę zużyję do surówki.Nasiona miałam z zeszłorocznej Akcji, ale chyba była nn. Wyjmę z niej pestki i posadzę w tym roku. Zobaczę co z niej wyrośnie.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
No właśnie u mnie cukinie co miałam nie były takie ogromne. Po pewnym czasie zaczynają tracić smak i mięknąć, a następnie gnić. A marzy mi się cukinia w styczniu czy lutym. Jeszcze nie trafiłam niestety takiej, której by skórka twardniała (bo to obrać to najmniejszy problem).