Impregnaty do drewna, metody konserwacji
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Impregnacja powierzchni /wyrobów drewnianych
Dziękuję za odpowiedź. Mąż szlifował szlifierką oscylacyjną (chyba ) trochę jeszcze głębiej zeszlifował ale i tak widać. Musielibyśmy usunąć ok 0,5cm.
Re: Drewnochron i inne preparaty
Mam altanę z cegły dziurawki. I Jedno z pomieszczeń przeznaczone na narzędzia obłożyłem płytą pilśniową z leroy merlin, montowaną na kołki mungo 22 z Muntech24. Znajomy stolarz polecał bym pomalował tę płyty wspominanym już tu Sadolinem. Ponoć wchodzi głęboko w drewno i impregnuję. Przy okazji też koloryzuję drewno. Nie było to najtańsze z rozwiązań ale ponoć na lata spokój. Tak wiec zobaczymy.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Jako , że odpowiedzi w tym wątku mają już najczęściej lat parę zapytam ku odświeżeniu tematu:
Czym najlepiej pomalować ławeczkę z surowego drewna , która będzie stać w ogrodzie ?
Chciałabym aby kolor drewna był zachowany.Czyli jakiś bezbarwny preparat najchętniej.
Czym najlepiej pomalować ławeczkę z surowego drewna , która będzie stać w ogrodzie ?
Chciałabym aby kolor drewna był zachowany.Czyli jakiś bezbarwny preparat najchętniej.
Ja używam Vidaronu z kolorem, ale o bezbarwnym też mam dobre zdanie, bo znam oba produkty.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 wrz 2016, o 12:20
Re: Impregnaty do drewna
ja do drewna od lat używam vidaronu bo lubię zmieniać kolory a oni mają sporą paletę. w tym roku altankę odpuszczam - spokojnie ze dwa sezony jeszcze pociągnie ;)
To też prawda, kolorów jest dużo do wyboru, pod wiele rodzajów drewna. Ja się jednak nie potrafiłem jakoś zdecydować na ten, który sobie wyobrażałem, więc biorę bezbarwny.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2016, o 23:26
Witam Ja w tym roku robiłem kilka rzeczy na swojej działce z drewna i wszystko malowane było Remmers HK Lasur
http://www.holzpflegen.de/images/produc ... ngebot.jpg
Zobaczymy jak to w następnym roku będzie wyglądało po zimie. Ale opinie ma dobre z tego co szukałem.
Altana jest już ukończona.
http://www.holzpflegen.de/images/produc ... ngebot.jpg
Zobaczymy jak to w następnym roku będzie wyglądało po zimie. Ale opinie ma dobre z tego co szukałem.
Altana jest już ukończona.
A jak cenowo w porównaniu z Vidaronem?
Re: konstrukcja tunelu
Sam mam drewnochron i taką konstrukcję bardzo dobrze zaimpregnował Także polecam
U mnie nic się na dłuższą metę nie sprawdza.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam i widzę że wybór jest dosyć duży.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2015, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiscie wybór jest dość spory. Z doświadczenia powiem, że naprawdę warto omijać najtańsze produkty jeśli zależy nam na jakiejkolwiek jakości i nie chcemy drewna malować co rok. Vidaron wydaje mi się rozwiązaniem takim z dobrym stosunkiem jakości do ceny.
Warto zamówić droższe preparaty przez internet.
Opłaca się.
Taniej o 40-50% niż np. w Casto itp. marketach budowlanych.
Opłaca się.
Taniej o 40-50% niż np. w Casto itp. marketach budowlanych.