Barwinek (Vinca)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 wrz 2011, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Barwinek
Witam
Moje barwinki sie tak rozrosły , że straciłam nad nimi kontrole
Moje barwinki sie tak rozrosły , że straciłam nad nimi kontrole
W tamtym roku na wiosnę w desperacji potraktowałam go roundupem, bo tak się rozpanoszył. Wczesnym latem widziałam już jak odbija z korzeni i kwitnie, na jesień miałam znowu gęstwinę .
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czekałem, czekałem i się doczekałem. Panowie i panie, barwinek mniejszy (Vinca minor).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Skoro tak się rozrastają to będą się nadawać na skarpę, czy za słabe korzenie mają?
W czasach przeddziałkowych miałam kiedyś barwinka w doniczce. Kwitł na różowo.
W czasach przeddziałkowych miałam kiedyś barwinka w doniczce. Kwitł na różowo.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Za słabe korzenie ?
Niemożliwe. Kiedyś kasowałam barwinek w jednym miejscu i szpadla nie mogłam wbić, taka była zbita plątanina korzeni.
Niemożliwe. Kiedyś kasowałam barwinek w jednym miejscu i szpadla nie mogłam wbić, taka była zbita plątanina korzeni.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
A mój jak na złość jest właściwie nieekspansywny, a ja go proszę żeby się rozrastał a on nic, głuchy jest na moje prośby .
Joasia
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Witam ma ktoś może różowy barwinek??A by był bardziej ekspansywny przytnij mu listki
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to mój barwinek
Tego roku będę miał z nim już spore problemy bo strasznie się rozrasta Wychodzi na trawnik dookoła rabaty, wchodzi we wrzosy, sosne karłową, jest po prostu wszędzie, a to dopiero jego 3 rok
Tego roku będę miał z nim już spore problemy bo strasznie się rozrasta Wychodzi na trawnik dookoła rabaty, wchodzi we wrzosy, sosne karłową, jest po prostu wszędzie, a to dopiero jego 3 rok
Ale za to tworzy piękny kwitnący dywan
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Czy obcięte gałązki barwinka zielono białego łatwo się ukorzeniają?
Mam sadzonki z 3-4 długimi gałązkami, a chciałabym, aby się zagęścił i myślę go trochę poprzycinać.
Mam sadzonki z 3-4 długimi gałązkami, a chciałabym, aby się zagęścił i myślę go trochę poprzycinać.
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Wkop te długie pędy w miejscach węzłów liściowych do ziemi obok rośliny matecznej, nie obcinając ich, szybko puszczą tam korzenie.Trzeba go też podlewać latem jeśli chcesz by się ukorzeniał.Obcięte nie puszczą korzeni.Ta odmiana barwinka u mnie rośnie dużo wolniej niż zielona.