Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie drzewa i krzewy na działkę wybrać?
A kto mówi żeby robić drenaż ? dla Twojej wiadomości: rura drenarska nie służy tylko do odprowadzania i rozsączania wody.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lis 2013, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Panie Piotrku sam Pan napisał położyć rury drenarskie. A łapanie za słówka i się wyśmiewanie nie jest na miejscu.
dziękuje za poszerzenie mojej wiedzy.
dziękuje za poszerzenie mojej wiedzy.
Pozdrawiam Mateusz
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nikogo nie wyśmiewam i nie pisałem aby robić drenaż. Sam podnosiłem wielokrotnie tereny gdzie wysokość przekraczała 1,5m (przy drzewach) i rosły tam drzewa w większości liściaste, mają się świetnie do tej pory. Wyluzuj troszeczkę Panie kolego
-
- Kontakt:
na piwo można iść. ja znam przykład 10cm gliny gdzie właściciel Sobie podniósł teren przy brzozach po czym drzewa zaczęły usychać. Dębom nic nie było.
Pozdrawiam Mateusz
Mamy szklany dach od północy i taki miałam na myśli Nie zabiera światła, ale mnie trochę drażni gdy nie jest czysty, choć innym to nie przeszkadzaannodomini pisze:Do Selli 7: "zadaszony taras od północy" - z tym stwierdzeniem podejmę każdy pojedynek . Zadaszony, rozumiem. Od północy, rozumiem. Ale, "zadaszony taras od północy" ? Jak są wszystkie inne możliwości ??
Ja odradzam sadzenie czegokolwiek dopóki nie będzie Was na miejscu, a przynajmniej do czasu ogrodzenia działki. Zimą jest problem ze zwierzyną obgryzającą młode drzewka, latem problem w czasie suszy, a chętnymi na cudzą własność cały czas
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, bardzo przydatne na pewno dla mnie Na początek, chciałabym wiosną skosić wielką trawę, która obecnie porasta wszędzie, zrównać teren, trochę podsypać ziemi, nie z dużo, tylko tam gdzie trzeba. Ogrodzenie na pewno tylko, jeszcze nie wiemy jakie, a następnie drzewka, które nie koniecznie kiedyś osiągną wysokość ponad 5m. Zależy mi głównie na iglastych, co do liściastych to może tylko kilka. Myślę również min o owocowych. Zdaję sobie sprawę, że na dalszy plan za rok lub dwa dojdzie budowa domu i dlatego planuję nasadzenia tylko po zewnętrznych stronach działki. Nie chce też zasadzać całej i zakrywać się od sąsiadów. Co do brzózek, nie wiem jeszcze co zostawię i ile. Mam trochę uczulenie na pyłek brzozy będę musiała zdecydować się na minimalizm jeśli chodzi o ten gatunek.
-
- Kontakt:
i to jest prawidłowe podejście do zagospodarowania działki. trzymam kciuki za piękne efekty:))
Pozdrawiam Mateusz
Jak z ugoru z pođgarycznikiem zrobić trawnik?
Witam wszystkich.
W tym roku postanowiłem w końcu zrobić trawnik. Niestety rok temu chciałem to zrobić bez chemii i poległem. A więc mam wręcz plantację podgarycznika. Przy pieleniu z metra kwadratowego wychodzi około 3 wiader kłączy!
W tym roku chcę użyć roundap. Proszę o wskazówki:
1. kiedy zrobić oprysk?
2. czy po oprysku wystarczy przekopać czy też trzeba wybierać wszystkie kłącza?
3. Kiedy siać trawę? Planuję na początku kwietnia ale to chyba będzie znowu za wcześnie na oprysk.
Z góry dziękuję.
W tym roku postanowiłem w końcu zrobić trawnik. Niestety rok temu chciałem to zrobić bez chemii i poległem. A więc mam wręcz plantację podgarycznika. Przy pieleniu z metra kwadratowego wychodzi około 3 wiader kłączy!
W tym roku chcę użyć roundap. Proszę o wskazówki:
1. kiedy zrobić oprysk?
2. czy po oprysku wystarczy przekopać czy też trzeba wybierać wszystkie kłącza?
3. Kiedy siać trawę? Planuję na początku kwietnia ale to chyba będzie znowu za wcześnie na oprysk.
Z góry dziękuję.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Jak z ugoru z pođgarycznikiem zrobić trawnik?
Oprysk trzeba było sobie zrobić w zeszłym roku na koniec lata, a w tym roku poprawić bo i tak by coś jeszcze wyszło.
Jak oprysk zrobisz teraz (a od oprysku musisz 3 tygodnie odczekać) tzn. jak będzie pora czyli najwcześniej jak podejrzewam około 15 marca może dopiero zaczniesz, więc zabawę z przygotowaniem podłoża zaczniesz około 15 kwietnia najwcześniej jeśli pogoda pozwoli, a chyba pozwoli.
Po oprysku, przekopać i wygrabić wszystko (pytanie ile tego trawnika ma być bo może lepiej będzie przy bardzo dużej ilości wypożyczyć glebogryzarkę lub chłopa z traktorem i agregatem uprawnym za 100zł lub flaszkę %).
Po wygrabieniu większości bo i tak w 100% nie wybierzesz wszystkiego.
Siew trawy możesz przeprowadzać od kwietnia do końca września nawet.
Wiosna jest najlepsza jeśli jest deszczowa i ciepła. Koniec lata tj. koniec sierpnia - początek września także bardzo dobry termin.
Warto w czasie przekopywania lub używania glebogryzarki/agregatu dać nawóz startowy bo wtedy ładnie się z glebą wymiesza.
Pytania jakie musisz sobie postawić to:
- jaką masz glebę,
- jaki teren mokry, suchy, nasłoneczniony itp.
- do czego będzie służył trawnik gry w piłkę, biesiadowania, odpoczynku leniwego itp.
To tyle chyba.
Jak oprysk zrobisz teraz (a od oprysku musisz 3 tygodnie odczekać) tzn. jak będzie pora czyli najwcześniej jak podejrzewam około 15 marca może dopiero zaczniesz, więc zabawę z przygotowaniem podłoża zaczniesz około 15 kwietnia najwcześniej jeśli pogoda pozwoli, a chyba pozwoli.
Po oprysku, przekopać i wygrabić wszystko (pytanie ile tego trawnika ma być bo może lepiej będzie przy bardzo dużej ilości wypożyczyć glebogryzarkę lub chłopa z traktorem i agregatem uprawnym za 100zł lub flaszkę %).
Po wygrabieniu większości bo i tak w 100% nie wybierzesz wszystkiego.
Siew trawy możesz przeprowadzać od kwietnia do końca września nawet.
Wiosna jest najlepsza jeśli jest deszczowa i ciepła. Koniec lata tj. koniec sierpnia - początek września także bardzo dobry termin.
Warto w czasie przekopywania lub używania glebogryzarki/agregatu dać nawóz startowy bo wtedy ładnie się z glebą wymiesza.
Pytania jakie musisz sobie postawić to:
- jaką masz glebę,
- jaki teren mokry, suchy, nasłoneczniony itp.
- do czego będzie służył trawnik gry w piłkę, biesiadowania, odpoczynku leniwego itp.
To tyle chyba.
Dzięki za odpowiedź!
A więc:
- gleba doskonała - Żuławy Wiślane - Elbląg
- teren nasłoneczniony, spadzisty pod kątem około 5 stopni, od strony zachodniej ścianka z jeżynowym żywopłotem
- trawnik ma służyć średnio 2 razy w tygodniu - sobota i niedziela jako wybieg dla małych dzieci, oraz po prostu jako przestrzeń dla dorosłych chodzących po nim od grilla do ławki itp. Może pojawić się na nim koc na kilka godzin.
- powierzchnia około 80 - 100 m2
Z tym wygrabianiem - czyli mam zebrać wszystkie kępy i korzenie starej trawy, mech który tam rośnie, oraz wszystkie pędy podgarycznika? Czy tylko tak pobieżnie to co zostanie na powierzchni, a te korzenie i pędy zakopane ziemią mogą zostać pod spodem i zgniją?
A więc:
- gleba doskonała - Żuławy Wiślane - Elbląg
- teren nasłoneczniony, spadzisty pod kątem około 5 stopni, od strony zachodniej ścianka z jeżynowym żywopłotem
- trawnik ma służyć średnio 2 razy w tygodniu - sobota i niedziela jako wybieg dla małych dzieci, oraz po prostu jako przestrzeń dla dorosłych chodzących po nim od grilla do ławki itp. Może pojawić się na nim koc na kilka godzin.
- powierzchnia około 80 - 100 m2
Z tym wygrabianiem - czyli mam zebrać wszystkie kępy i korzenie starej trawy, mech który tam rośnie, oraz wszystkie pędy podgarycznika? Czy tylko tak pobieżnie to co zostanie na powierzchni, a te korzenie i pędy zakopane ziemią mogą zostać pod spodem i zgniją?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
To Ty tylko max 3kg trawy potrzebujesz.
Wybierz mieszankę a) uniwersalną, b) dekoracyjno-rekreacyjną.
Rozumiem, że gleba też jest wilgotna, więc rajgras będzie bardzo dobrze tam rósł.
Wygrabić musisz jak najlepiej glebę. Korzenie traw pozostawione w glebie nawet głęboko będą w stanie wybić.
Ale tego i tak nie unikniesz nie masz 100% szans by nawet opryskiem czy super doskonałym ręcznym przebraniem gleby wybrać wszystko. Z bardzo grubsza musisz pozbyć się resztek. Część chwastów itp. spraw i tak się pojawi po prostu. Część z gleby, część nowych się pojawi.
To jak już przygotujesz glebę do siewu tzn. będzie spulchniona, wygrabiona, wyrównana to siejesz nasiona. Jak wysiejesz lekko je zagrabiasz grabkami/pazurkami/lub zasypujesz delikatnie ziemią. Później to przygnieć/uwałuj by nie odleciało i nie wypłukało się.
Z podlewanie ostrożnie tzn. nie lej wiadrem tylko zraszaj bo wszystko popłynie w jeden koniec i na górze będzie goło i wesoło.
Wybierz mieszankę a) uniwersalną, b) dekoracyjno-rekreacyjną.
Rozumiem, że gleba też jest wilgotna, więc rajgras będzie bardzo dobrze tam rósł.
Wygrabić musisz jak najlepiej glebę. Korzenie traw pozostawione w glebie nawet głęboko będą w stanie wybić.
Ale tego i tak nie unikniesz nie masz 100% szans by nawet opryskiem czy super doskonałym ręcznym przebraniem gleby wybrać wszystko. Z bardzo grubsza musisz pozbyć się resztek. Część chwastów itp. spraw i tak się pojawi po prostu. Część z gleby, część nowych się pojawi.
To jak już przygotujesz glebę do siewu tzn. będzie spulchniona, wygrabiona, wyrównana to siejesz nasiona. Jak wysiejesz lekko je zagrabiasz grabkami/pazurkami/lub zasypujesz delikatnie ziemią. Później to przygnieć/uwałuj by nie odleciało i nie wypłukało się.
Z podlewanie ostrożnie tzn. nie lej wiadrem tylko zraszaj bo wszystko popłynie w jeden koniec i na górze będzie goło i wesoło.
-
- Od: 17 mar 2014, o 23:13
Zaniedbana działka Pomocy
Witam wszystkich.
W niedziele stałem się szczęśliwym właścicielem ogródka działkowego.
Zakładam ten post bo nie mam pojęcia od czego mam zacząć prace które doprowadzą to miejsce do porządku
Więc wygląda to tak jak na zdjęciach trawa pozawijana w jakieś kłębki dużo roślin nie mam pojęci które to chwasty a które kwiatki .
Chciałbym zacząć moją prace od doprowadzenia do ładu trawnika ,zależy mi na jego uratowaniu nie chce orać i pryskać Randapem.
Od czego mam zacząć i jak go ratować ?
Myślałem na wygrabieniu chaszczy , skoszeniu żyłkowa kosiarką jeszcze raz wygrabić i obsiać nowymi nasionami trawy czy ma to sens ?
Dodaje kilka fotek na jednej są dość duże ładne drzewa ( pytanie jakie ) czy wybielenie konarów o tej porze wapnem to dobry pomysł ?
Zamierzam sukcesywnie dodawać w tym poście efekty mojej pracy .
Jeżeli zle zamieściłem temat proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu .
-
W niedziele stałem się szczęśliwym właścicielem ogródka działkowego.
Zakładam ten post bo nie mam pojęcia od czego mam zacząć prace które doprowadzą to miejsce do porządku
Więc wygląda to tak jak na zdjęciach trawa pozawijana w jakieś kłębki dużo roślin nie mam pojęci które to chwasty a które kwiatki .
Chciałbym zacząć moją prace od doprowadzenia do ładu trawnika ,zależy mi na jego uratowaniu nie chce orać i pryskać Randapem.
Od czego mam zacząć i jak go ratować ?
Myślałem na wygrabieniu chaszczy , skoszeniu żyłkowa kosiarką jeszcze raz wygrabić i obsiać nowymi nasionami trawy czy ma to sens ?
Dodaje kilka fotek na jednej są dość duże ładne drzewa ( pytanie jakie ) czy wybielenie konarów o tej porze wapnem to dobry pomysł ?
Zamierzam sukcesywnie dodawać w tym poście efekty mojej pracy .
Jeżeli zle zamieściłem temat proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu .
-
Re: Zaniedbana działka Pomocy
Wydaje mi się, że pomysł z wygrabieniem, koszeniem i jeszcze raz wygrabieniem jest ok. Nie jestem jednak przekonany co do dosiania trawy do czasu, póki nie uporasz się z tym co tam zastałeś