Warzywa i kwiaty jadalne
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Jak dobrze posiekasz to nikt nie będzie wiedział co dodałaś, ja tak robię z pokrzywą.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Listopad, ale zawsze coś można znaleźć w ogrodzie z zielska. Głównie to bluszczyk kurdybanek, pokrzywa, gwiazdnica, owoce dzikiej róży i głogu, łoboda, jeszcze spotkałam stokrotki. Kurdybanek bardzo pasuje do zupy ziemniaczanej, róża i głóg to pyszne herbatki. Są jeszcze grzyby w lesie (kanie, opieńki, boczniaki). Jeszcze nie przemarzła mi nasturcja i nagietki. Rośnie oczywiście szczypiorek.
Beata
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy od razu pod nimi Nadmierne cytowanie niepotrzebnie zaśmieca wątki i niczego nie wnosi. szar...
Mam po kilka zagonów jarmużu, rzodkwi Monachijskiej Białej, rzodkwi czarnej Murzynka. Jest po zagonie porów, marchwi, pietruszki, selera, sałat. Jest jeszcze trochę buraków do bardzo szybkiego już zebrania dzisiaj. Są jeszcze prawie wszystkie zioła, nawet koper włoski. We Wrocławiu zima przychodzi później niż w innych regionach Polski. Zero stopni ma być tej nocy, -1 we wtorek, -2 we środę
Mam po kilka zagonów jarmużu, rzodkwi Monachijskiej Białej, rzodkwi czarnej Murzynka. Jest po zagonie porów, marchwi, pietruszki, selera, sałat. Jest jeszcze trochę buraków do bardzo szybkiego już zebrania dzisiaj. Są jeszcze prawie wszystkie zioła, nawet koper włoski. We Wrocławiu zima przychodzi później niż w innych regionach Polski. Zero stopni ma być tej nocy, -1 we wtorek, -2 we środę
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
dziadek22, ale dobra u Ciebie! Faktycznie u mnie jarmuż, brukselka, pory, pietruszka naciowa rosną w ogródku. Część ziół mam w donicach i już je przeniosłam do domu, ale te na działce mają się dobrze.
Beata
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Działka był u mnie zawsze zielona przez cały rok. Kiedyś dla trójki dzieci, teraz dla trzech wnuczek.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Brukiew z kartoflami
Obraną brukiew opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wodą, dodać kawałek tłustej wieprzowiny, osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (w proporcji 1:2) i gotować do miękkości, odparowując jednocześnie płyn (sprawdzić słoność potrawy). Gdy warzywa są miękkie, rozgnieść je wałkiem na jednolitą masę, dodać masła, uformować w kopczyk i posypać posiekanym mięsem.
Podawać na gorąco.
Zupa z pokrzyw
Młode pokrzywy starannie wypłukać, drobno posiekać, przesypać solą, przełożyć do garnka i pozostawić przez 15 minut w chłodzie. Potem zalać wywarem z kości i warzyw i gotować przez 30 minut. Lekko ostudzoną zupę przetrzeć przez sito, zagotować jeszcze raz, zagęszczając ją puree ziemniaczanym w proszku, dodać pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki i grubo posiekane jajka ugotowane na twardo. Do każdego talerza dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
W/w przepisy są autorstwa Hanny i Antoniego Gucwińskich, a zamieszczone były w książce B. Hołub "kulinarne niedyskrecje czyli kuchnia ludzi znanych i lubianych" z 1990.
Podobną brukiew robiła moja Babcia, często na stole gościła też brukiew z marchewką - teraz brukiew ciężko dostać (chyba,że sami wyhodujemy), a szkoda, bo to smaczne, niedrogie i wartościowe warzywo.
Pokrzywy zawsze gdzieś rosną młode, po skoszeniu
Obraną brukiew opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wodą, dodać kawałek tłustej wieprzowiny, osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (w proporcji 1:2) i gotować do miękkości, odparowując jednocześnie płyn (sprawdzić słoność potrawy). Gdy warzywa są miękkie, rozgnieść je wałkiem na jednolitą masę, dodać masła, uformować w kopczyk i posypać posiekanym mięsem.
Podawać na gorąco.
Zupa z pokrzyw
Młode pokrzywy starannie wypłukać, drobno posiekać, przesypać solą, przełożyć do garnka i pozostawić przez 15 minut w chłodzie. Potem zalać wywarem z kości i warzyw i gotować przez 30 minut. Lekko ostudzoną zupę przetrzeć przez sito, zagotować jeszcze raz, zagęszczając ją puree ziemniaczanym w proszku, dodać pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki i grubo posiekane jajka ugotowane na twardo. Do każdego talerza dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
W/w przepisy są autorstwa Hanny i Antoniego Gucwińskich, a zamieszczone były w książce B. Hołub "kulinarne niedyskrecje czyli kuchnia ludzi znanych i lubianych" z 1990.
Podobną brukiew robiła moja Babcia, często na stole gościła też brukiew z marchewką - teraz brukiew ciężko dostać (chyba,że sami wyhodujemy), a szkoda, bo to smaczne, niedrogie i wartościowe warzywo.
Pokrzywy zawsze gdzieś rosną młode, po skoszeniu
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Młode, górne listki. A nasiona można zebrać i użyć do ciasteczek lub dodać do soli.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Wiejska jajecznica z lebiodą
3 garście młodych roślin lebiody (nie większych niż 15 cm) lub samych młodych liści zerwanych już latem posiekać, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Posiekać kilka liści mięty (można użyć jej dzikich gatunków). Rozgrzać tłuszcz. Wrzucić lebiodę, smażyć kilka minut, dodać miętę, wbić 2 jajka.
3 garście młodych roślin lebiody (nie większych niż 15 cm) lub samych młodych liści zerwanych już latem posiekać, zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić. Posiekać kilka liści mięty (można użyć jej dzikich gatunków). Rozgrzać tłuszcz. Wrzucić lebiodę, smażyć kilka minut, dodać miętę, wbić 2 jajka.
Beata
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4803
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Gdzieś mi się obiło o kaparach z nasion nasturcji,ktoś pr?bował?
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4803
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Rzucisz jakimś przepisem?
A z kwiat?w nasturcji co robicie? Dorzuciłam sobie wczoraj do herbatki ale coś mi się smak popsuł.
A z kwiat?w nasturcji co robicie? Dorzuciłam sobie wczoraj do herbatki ale coś mi się smak popsuł.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Marynowane nasiona nasturcji
2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
Beata