AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
belladonna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2014, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Post »

Hej Agatko, miałam urwanie głowy, miło, że zauważyłaś mój malutki wpis. Masz rację, jestem pierwszy raz u Ciebie - zaintrygował mnie tytuł wątku :D . W Szkocji byłam (na razie) raz, bo mamy tam bliską rodzinę, kuzyn w ramach przelotki po krajobrazach zabrał nas do Edynburga, nad Loch Lomond, a potem kazał wejść na Ben Lomond (jeśli nie pomyliłam nazw;-))). Widoki przepiękne, nie potrafię porównać szkockich Highlandów z jakimikolwiek innymi górami.
Natomiast Twój ogródek bardzo przypomniał mi ogródek kuzyna, wiecznie zielony!
Doniczki z prymulkami rzucają na kolana. Pięknie dobrane kolorystycznie. Właśnie zastanawiam się, jak przyozdobić mój taras, no to mam czym się zainspirować!
Na FO jestem od niedawna (skarbnica niczym niezasłużonej wiedzy i pomysłów :twisted: ), ale na pokazanie mojego nieuporządkowanego ogródka to jeszcze nie mam odwagi. Chociaż, takie coś z niczego też fajnie się ogląda...
Na razie nadwerężyłam sobie nadgarstki, wyciągając z ziemi korzenie jakichś krzaczorów :D
Ale się rozpisałam, sorki. Pozdrawiam ciepło!
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A m. lubi stare, czy nowe motory?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witajcie wieczorkiem :wit

Maria - kordyliny kupuję w tutejszych marketach ogrodniczych. Maja właśnie taki ciemno brązowy - bordowy kolor. To wdzięczna roślina - fajnie wygląda i w donicy i na rabacie ( choć w polskich warunkach zimowanie w gruncie odpada) Swietnie wyglada solo, jak i podsadzona różnymi jednorocznymi czy np bluszczem. Tworzy zgrane duety z różnymi kolorami ;:108
Tegorocznej zimy nie przetrwały dwie kordyliny i dlatego musiałam je wymienic na nowe. Na szczęscie cena przystępna :)

Elu - dziękuję :) To prymulki podziałały na donice tak odświeżająco :D

Aniu - widziałam twoje fotki ! Cudny ;:167 Gdybym miała więcej miejsca, to bym dosadziła więcej irysow :D
U mnie 'Harmony' pokazał dziś jeden kwiatek :tan :tan :tan zaraz wkleję fotkę. jeśli pogoda dopisze to za chwile będa kolejne ;:108

Mariola - ten to jakiś super wczesny zawodnik ;:224

Majka - kolor kwiatów jest bardzo jasny i delikatny. Tylko w pąku jest taki intensywny róż. Będę robić na bieżąco zdjęcia i wstawiać, bo nie mam jak odkopywac fotek archiwalnych ;:224

-- 10 mar 2014, o 22:48 --
Margo2 pisze:A m. lubi stare, czy nowe motory?
Raczej nowe, na klasyki lubi popatrzeć ale jeżdzić niekoniecznie :D A twój tez ma fioła na tym punkcie ?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

belladonna pisze:Hej Agatko, miałam urwanie głowy, miło, że zauważyłaś mój malutki wpis. Masz rację, jestem pierwszy raz u Ciebie - zaintrygował mnie tytuł wątku :D . W Szkocji byłam (na razie) raz, bo mamy tam bliską rodzinę, kuzyn w ramach przelotki po krajobrazach zabrał nas do Edynburga, nad Loch Lomond, a potem kazał wejść na Ben Lomond (jeśli nie pomyliłam nazw;-))). Widoki przepiękne, nie potrafię porównać szkockich Highlandów z jakimikolwiek innymi górami.
Natomiast Twój ogródek bardzo przypomniał mi ogródek kuzyna, wiecznie zielony!
Doniczki z prymulkami rzucają na kolana. Pięknie dobrane kolorystycznie. Właśnie zastanawiam się, jak przyozdobić mój taras, no to mam czym się zainspirować!
Na FO jestem od niedawna (skarbnica niczym niezasłużonej wiedzy i pomysłów :twisted: ), ale na pokazanie mojego nieuporządkowanego ogródka to jeszcze nie mam odwagi. Chociaż, takie coś z niczego też fajnie się ogląda...
Na razie nadwerężyłam sobie nadgarstki, wyciągając z ziemi korzenie jakichś krzaczorów :D
Ale się rozpisałam, sorki. Pozdrawiam ciepło!
Blanka, fajnie ze sie odezwałaś :)
Skoro masz rodzinke tutaj, to pewnie uda sie jeszcze kiedyś wyskoczyć do krainy deszczowców :lol: Tutejsze góry mają swój klimat ;:108
A co do swojego wątku - powinnaś założyc !!!! Na pewno masz co pokazac, nawet stertę gruzu czy zarosnięty kawał ziemi nad którym pracujesz, planujesz czy rozmyślasz :) Łatwiej wtedy cokolwiek doradzić czy podpowiedzieć, wymienić doświadczenia :) A właśnie takie powstawanie ogrodu jest najlepsze ! Każdy z nas kiedyś tak zaczynał, a nie każdy miał FO :D
Awatar użytkownika
belladonna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2014, o 19:30

Post »

Do krainy deszczowców koniecznie, o tak! :D
Z tą kupą gruzu to trafiłaś! :;230 Niby jestem w o niebo lepszej sytuacji, niż przed rokiem, kiedy nie wiedziałam, co to FO, ale jak ja mam eMowi kolejne wydatki ogrodowe oraz brak obiadu i kolacji wytłumaczyć? Chyba też go posadzę przed komputerem:-).
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda dziś była całkiem przyjemna ;:3 Temperatury w okolicach 10 stopni, ale dla mnie najważniejsze że nie lało. W ogrodzie dziś mała niespodzianka :D Zakwitł mi pierwszy irys 'harmony' :tan

Obrazek

kwitna tez kolejne 'Pauline'
Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Fioletowy irys ;:167
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blanka - tak to już jest :lol: FO wciąga i uzależnia :;230 Ale tez pomaga uniknąć choćby częsci błędów ;:108 Mozna tu znaleśc wiele inspiracji i dopytać sie forumków co i jak ;:108 A przez klikanie na forum niejedna z nas juz garnki na obiad przypaliła :;230

-- 10 mar 2014, o 23:24 --

Kochani,
Mam pytanie znalazłam jeszcze w domu zawieruszoną z zeszłego roku paczkę jaskrów - czy warto je jeszcze teraz posadzić ? Czy to juz po ptokach i za późno ? Przeleżały cały rok w domowej temperaturce 8-)
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Namocz parę godzin w wodzie o temp pokojowej i posadź. Zobaczymy :) A jak mają urosnąć to chyba lepiej na rabacie, niż na kompoście jak to uczyniła kiedyś u mnie dalia, której nie dawałam szans ;:14
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuje za błyskawiczną odpowiedź ;:196
Myslisz, ze na całą noc je do tej wody ??? Czy wystarcza jutro z dwie - trzy godziny i juz ?

Ale miałaś kompostowa niespodziankę :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś po prostu rozpłynęłam się z zachwytu nad rododendronem..... ależ cudo ;:oj
Cudna kolorowa wiosna u Ciebie, donice wyglądają przepięknie :D ja muszę wybrać się po bratki, bo już też trzeba ubarwić donice i pozbyć się zimowych iglastych dekoracji....
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Pewnie już za późno na odpowiedź, ale cała noc to był dobry pomysł ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Dziś dzień słoneczny, ale dość zimny. Rano było koło zera.
Słońce nastraja optymistycznie :) Wiosna, wiosna :tan Dokupiłam dziś kilka bratków, chcę dosadzić je do donic przy tarasie.

Agness - ja własnie pod wypływem wiosennego impulsu tez kupiłam bratki. Pomysle co to jeszcze by dołożyć do tej kompozycji :)

Aniu - no właśnie. Myślałam, ze całą noc to będzie za długo :lol: Poleza w wodzie dziś parę godzin i posadzę. ZObaczymy co z nich wyjdzie. Kupiony był mix kolorów:zółty i bordo.

A tymczasem zdjęcia dzisiejszych ogrodowych kolorków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czekam jeszcze na kolejne krokusy :)
Obrazek

pierwsze hosty pokazuja liście ;:224
Obrazek

i zakwitł dzis drugi irys 'Harmonyy'
Obrazek