Byłam właśnie u mamy na ogródku obejrzeć tą jeżynę i już zauważyłam,że niektóre liście zaczynają jakby szarzećgienia1230 pisze: ↑17 kwie 2023, o 17:06 Szkoda, ze fotki nie masz. Być może to jest rdza a może i pewnie coś innego jeszcze, może pleśń tez się przyplątała . Poczytaj o rdzy na jeżynach i się zorientujesz czy objawy pasują . Bo równie dobrze może to być zupełnie coś innego.
Jeżyna - choroby i szkodniki
Re: Jeżyna - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeszukałam cały poradnik o jeżynach i takich objawów jeśli chodzi o choroby i szkodniki nie znalazłam. Podejrzewam, że to są raczej objawy fizjologiczne. Przyczyny mogą być różne ale najczęstsze to braki w nawożeniu np mikroelementami ale nie tylko. Np brązowe brzegi liści mogą (ale nie muszą) oznaczać braki potasu. Podpytaj mamę jak często nawozi jeżynę, może ma za mokro a może za sucho. Myślę, że na łodygach nie ma żadnych smug i plam?
Pozdrawiam! Gienia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Czy to są zeszłoroczne liście o tej porze roku?
Raczej tak, więc mają prawo tak wyglądać. Moja jeżyna zgubiła już zeszłoroczne liście, a teraz są widoczne młodziutkie.
Pęd jeżyny żyje 2 lata. W pierwszym roku rośnie na długość, a w drugim roku wypuszcza pędy boczne, które będą kwitły i dadzą owoce. Po owocowaniu należy je wyciąć, bo i tak uschną.
Witam..czym pryskacie od zamierania pędów?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Źle wyostrzone zdjęcie ale pewnie tarczniki/miseczniki.
Pozdrawiam,
J
J
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kuehneola uredinis
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam takie objawy jak na zdjęciach, już drugi rok z tym walczę. Od spodu ledwo widać mikro białe punkty. Efekt jest taki, że liście z czasem zaczynają zasychać od zewnątrz, ostatecznie całe łodyki zostaja bez liści. Część łodyg radzi sobie lepiej ale jako, że to uprawa balkonowa to każda strata boli. Podobno to jakieś roztocza. Pryskałem mospilanem ale to pomaga na chwilę. Przecież nie mogę pryskać co dwa tygodnie, tym bardziej że miało być eko, własne. Czy sprawdzaliście może olej neem? Czy neemem można pryskać regularnie? Jakieś innej środki? Czosnek?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Przędziorek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Olej neem go pogoni, i pryskac trzeba systematycznie co tydzień. To tylko olej, nie trucizna, ale gdy zrywasz owoce zalecają 1 dzień karencji.
Pozdrawiam! Gienia.
Ok. Będę próbował. Nie ma pajęczynek. Poza tym mospilan praktycznie nie działa. Podobno przędziorki nie lubią wilgoci. Zraszałem roślinę praktycznie codziennie mgiełką
bez efektów. Podejrzewam, że to jednak coś innego...
bez efektów. Podejrzewam, że to jednak coś innego...