Krokusy w trawniku

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krokusy na trawnik

Post »

A no to sprawa się wyjaśniła Widać bogate miasto jak ich stać na obsadzenie tylu hektarów krokusami
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

super krokusy .Zdjęcia rewelacja a tym labem to mnie oczywiście urzekło
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

gogi
W tym przypadku zainteresował mnie bardziej pies niż krokusy. Bardzo mi przypomina moją pożegnaną już sukę Watrę. Chwila wspomnień..
Pozdrawiam serdecznie
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

halszka31, Rodusik dzięki, a psiunia to moja kochana Figa. Mam ją też w swoim avatarze.
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

gogiPiękna. Moja była nowej rasy: skrzyżowanie rodowodowego owczarka alzackiego i owczarka podhalańskiego :D Dała mi 15 lat nieustającej radości, czego i Wam życzę.
Doskonale zżyta z ogrodem, miała swoje w nim miejsce, nie kopała, nie podlewała, chodziła wyznaczonymi ścieżkami nie depcząc roślin.
Pozdrawiam i zazdroszczę
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Żółte krokusy wyglądają rewelacyjnie!!!!
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Re:

Post »

KamilaWr pisze:a podzielicie się doświadczeniem w sadzeniu kroskusów na trawie? chodzi mi o to jak głębokie i szerokie dołki robicie? Bo ziemia podobno powinna być spulchniona a nie ubita :?
U mnie krokusy są sadzone w ten sposób, że wycinamy w darni koło, podnosimy je, układamy w to kółko ( średnica ok. 30 cm) ok 30 szt krokusów a następnie darń wraca na swoje miejsce i po robocie! Przez 2 lata rosły cudnie, ale i tak w tym roku dosadziliśmy jeszcze 200. Tak ubielbiam ten widok, że wiem : za rok znowu dosadzę nowe. Kółeczka są rozrzucone po całym trawniku. Widok na wiosnę jest niesamowity! Już wiem, że jak wyginą( a na razie nic na to nie wskazuje) to posadzę nowe. Trawa 1 raz jest koszona zazwyczaj przed długim wekendem majowym.
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

ooo... Iwona, bardzo fajny pomysł z tym wycinaniem trawnika, dużo szybciej pewnie trwa w ten sposób sadzenie niż tak jak ja to zrobiłam 1,5 miesiąca temu czyli robienie dołków pod każdą cebulkę osobno. Skorzystam i w przyszłym roku zastosuję Twoją metodę bo pewnie będę dosadzała jeszcze w kilka miejsc.
pozdrawiam gorąco
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Iwcia, podoba mi się ten pomysł sadzenia krokusów w większych kępach.
Do tej pory sadziłam rządkiem pojedyncze cebulki wzdłuż chodnika, kiepsko je było widać a i kosiarką trzeba manewrować, by liści nie wyciąć. Taką krokusową kępę widać z daleka , no i kosiarką łatwiej ominąć. A krąg darni będę wycinać , stawiając duże wiaderko po farbie na trawniku i szpadlem wkoło objadę, wyjdzie mi wtedy równiutkie kółko.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Ja mam krokusy posadzone w trawnik bezpośrednio.
Wiosna gdy kosi się trawnik one już przekwitają i ścina się wszystko razem z krokusami.
Następnej wiosny znowu zakwitają na trawniku.
Nie wykopuje, a najwyżej dosadzam gdy trzeba.
ulaw102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 paź 2009, o 22:16

Post »

Gogi urzekły mnie twoje krokusy! Ja posadziłam w swoim nowo założonym ogródku w tym roku 100 cebulek, ale mixu kolorowego (pokusiłam się niską ceną - ok.15zl za 100). W postach wyżej czytam, że raczej powinno się sadzić jednokolorowe... Hmm no zobaczymy co będzie z moich :) Faktycznie trawnik to idealne miejsce na krokusy, prezentują się tam pięknie, ale ja swoje posadziłam po prostu w ziemi, może z trawnikiem poeksperymentuje za rok, bo widzę, że warto:)

P.S. Ahh kiedy ten marzec przyjdzie... :)
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ulaw102. Przyznam, że uwielbiam krokusy i mam ich baaardzo duuuużo ale głównie na rabatach. Co roku dosadzam nowe. W środę dosadziłam 230 cebul głównie na rabatach z hostami. W przyszłym roku jeśli te na trawniku bedą słabiej kwitły to przynajmniej 100 szt posadze w trawie.
Też nie moge doczekac sie marca. Mój sposób na zimową depresję to storczyki. Skoro nie da się grzebać na rabatkach to można na parapetach :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”