Nie burz sie, cała reszta krorej nie wykopalem została przeorana. A gdybym miał w planach miec jedną sosne to zrobiłbym tak jak napisałem, a mam ich ok 70 sztuk dosyć gesto na działce w pasie oddzielająym mnie od sasiada. Predzej czy pozniej niektore i tak pojdą pod siekierke. To jest ekonomia a nie rezerwat.aleksandra2323 pisze:Bardzo ekologiczne podejście - wykopie kilka, jedna urośnie, resztę zmarnuje, co mi tam. Przecież nie zapłaciłem, ale..... chyba też nie posiałem
Sosna - choroby, szkodniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sie 2008, o 16:24
No właśnie w telewizji w jakimś programie działkowym, zalecili przesadzanie iglaków w sierpniu z dużą bryłą korzeniową.
Ale co tam nie będę rozpaczać kupię sobie nowe drzewko, u ogrodnika jest duży wybór i całkiem niedrogo. A tak ogólnie to wyczytałam, że piesek który lubi podlać iglaczek może doprowadzić do zżółknięcia a nawet zamierania iglaków. U mnie na działce był gościnnie taki pies, nawet był uwiązany w pobliżu sosenki i jałowca i teraz oba drzewka do wyrzucenia, może to jednak przypadek. Naprawdę nie ma co rozmyślać tylko sadzić nowe zdrowe okazy, a jest w czym wybierać
Ale co tam nie będę rozpaczać kupię sobie nowe drzewko, u ogrodnika jest duży wybór i całkiem niedrogo. A tak ogólnie to wyczytałam, że piesek który lubi podlać iglaczek może doprowadzić do zżółknięcia a nawet zamierania iglaków. U mnie na działce był gościnnie taki pies, nawet był uwiązany w pobliżu sosenki i jałowca i teraz oba drzewka do wyrzucenia, może to jednak przypadek. Naprawdę nie ma co rozmyślać tylko sadzić nowe zdrowe okazy, a jest w czym wybierać
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chora sosna?
Witam !
Mam problem z sosną szczepioną na pniu.Po zimie strasznie zrudziała, większość starych przyrostów - igieł uschła.Moim zdaniem przekracza to fizjologiczny opad starych igieł.
Na pocz. kwietnia pryskałam promanalem, szkodników na razie nie widać.
Drzewko ma młode, niedojrzałe przyrosty (żyje).
Poradżcie proszę co mam zrobić?
Edit. Sosna rośnie w donicy, była dobrze zabezpieczona na zimę.
Mam problem z sosną szczepioną na pniu.Po zimie strasznie zrudziała, większość starych przyrostów - igieł uschła.Moim zdaniem przekracza to fizjologiczny opad starych igieł.
Na pocz. kwietnia pryskałam promanalem, szkodników na razie nie widać.
Drzewko ma młode, niedojrzałe przyrosty (żyje).
Poradżcie proszę co mam zrobić?
Edit. Sosna rośnie w donicy, była dobrze zabezpieczona na zimę.
Na mojego kolegi sosenkach pojawiły się białe kuleczki wielkości główki szpilki, po ich rozgnieceniu mają kolor różowo-brązowy(coś koło tego), rozgniata się je bardzo łatwo. Pojawiają się od dołu krzaka szczególnie na igłach, dodam że igły które są zarażone schną.Czy to ochojnik?czy coś innego i ewentualnie czym to zniszczyć.Zdjęcia są słabej jakości robione z tel.
Szkodnik na sosnie
Witam
U znajomego na sosnach żółtych pojawiła się taka o to larwa. A dokładniej larwa rozwija się w tegorocznych przyrostach, praktycznie w każdym. Szukałam informacji na temat szkodników sosen, ale mało szczegółowo są opisane w tych źródłach do których dotarłam. Wydaje mi się ze moze to byc zwójka odrośleczka, ale wywnioskowałam to po bardzo lakonicznym opisie, zdjęcia larwy nie było
za pomoc w rozpoznaniu z góry dziękuje
U znajomego na sosnach żółtych pojawiła się taka o to larwa. A dokładniej larwa rozwija się w tegorocznych przyrostach, praktycznie w każdym. Szukałam informacji na temat szkodników sosen, ale mało szczegółowo są opisane w tych źródłach do których dotarłam. Wydaje mi się ze moze to byc zwójka odrośleczka, ale wywnioskowałam to po bardzo lakonicznym opisie, zdjęcia larwy nie było
za pomoc w rozpoznaniu z góry dziękuje
No niefajnie...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdza_wejmu ... orzeczkowa
A robal hmm.. odrośleczka wylęga sie koniec VI, pocz. VII. A teraz źre sosnóweczka- u niej zimują gąsienice wewnątrz paków i żrą od wiosny, w VI sie przepoczwarczają.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdza_wejmu ... orzeczkowa
A robal hmm.. odrośleczka wylęga sie koniec VI, pocz. VII. A teraz źre sosnóweczka- u niej zimują gąsienice wewnątrz paków i żrą od wiosny, w VI sie przepoczwarczają.