Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Po dzisiejszym podlaniu chwasty znowu ruszą ;:oj ;:oj o tej porze może nieco mniej gatunków atakuje , ale wystarczy i tych , by dać nam zajęcie ;:306 ;:306 Ciekawe rośliny wprowadzasz do ciebie, guzikowiec i za mną ''chodzi'' ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko, te krzewy to pęcherznice, prawdopodobnie Red Baron. Wiosną szybko wypuszczają liście, mniej więcej w czasie kwitnienia forsycji. Bardzo ładnie utrzymują kolor, a jesienią wręcz płoną. Kwiatki różowe, a torebki nasienne żywo czerwone. Bezproblemowe zupełnie i łatwo się ukorzeniają odkłady. Dla mnie ważne, że nie boi się podmokłych gleb. W głębi jest widoczna żółtolistna, troszkę przypala ją mocne słońce, ale nie w stopniu szpecącym.

Tadziu, wiesz jak jest na FO :roll: ... U mnie w ogrodniczym były wiosną po 11 zł, no, jak miałam się oprzeć? Już ma sporo pąków. Posadziłam przy rynnie, bo ponoć z natury lubi mokro.
Co do chwastów: chwasty rosną na rabatach - upierdliwe, ale godna podziwu witalność; zielsko to mój "trawnik", który wyrywam żeby mieć rabaty. Kiedy piszę o wyrywaniu zielska, to mam na myśli zakładanie, powiększanie rabat, albo przygotowanie placyków pod krzewy. Pielenie to przy tym relaks :uszy .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

To już wiem na co mam zwrócić uwagę , podobają mi się takie kolorowe krzewy ;:108
Bożena
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu ;:3 nie przycinasz korony lipom...znajoma przystawia drabinę, sekator, piłkę i tnie jak leci...korona jest zwarta i nieduża...pień za to coraz grubszy. W tamtym roku posadziłam dwie lipy, od najmłodszych lat będą przycinane. Wzrost można kontrolować ;:108 Drzewa jak zakwitną to pszczoły będą odwiedzały ogród ;:173
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Ja też jestem zwolennikiem ostrego cięcia. Jak roślinka jest mała to wielu żal przycinać, nie zdając sobie sprawy jak to korzystnie wpłynie na rozwój i pokrój roślinki. Oczywiście nie wszystko znosi cięcie, żeby nie było wątpliwości, bo nie rozumiem kiedy ktoś obcina np. czubek świerka.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, cieszę się, że mogłam pomóc :) .

Aniu, o cięciu nawet nie pomyślałam ;:223 . Może dlatego, że u nas w okolicy drzewa okropnie kaleczą cięciem, aż żal patrzeć na te lipy i głogi :( . Muszę to przemyśleć.

Małgosiu, ja krzewy tnę bez skrupułów, zwłaszcza w młodym wieku, żeby się zagęściły. Drzew mi szkoda, szczególnie tych dzikich. Lipa zawsze staje mi przed oczami wiekowa i dostojna, jak u Kochanowskiego. A taka przycięta w kulkę... trochę jak pinczerek - pies niby, a jednak jakiś nie halo ;:185 . Mówię o nich szczekające szczurki
Wybacz, :oops: zapomniałam odpowiedzieć na Twoje pytanie odnośnie zimowania orszeliny i guzikowca. Rosną u mnie dopiero od wiosny, ale kwitną na jednorocznych pędach, więc jestem dobrej myśli. Wpisz w wyszukiwarkę, to znajdziesz dokładne opisy osób, które mają je od lat.

Następny dzień deszczowy ;:222
Wczoraj po deszczu pojechaliśmy z maluchami na działkę. Udało mi się zaledwie wypielić wąską rabatkę, gdzie ukorzeniały się jakieś drobiazgi. Dzieci zdążyły w tym czasie zamienić się w piaskowe ludki. Fikołki na górze mokrego piasku były efektowne, ale dzieci ;:oj ;:oj musiałam w misce szorować przed wpuszczeniem do auta. Teraz wiem, co czuła moja mama, kiedy wracałam z siostrą do domu po najciekawszych eskapadach... ;:224 Dzisiaj się nie zdecyduję na powtórkę. Czekam na ;:3
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na przekór deszczowi za oknem, na dobry humor, wspomnienie różyczek, tym razem mamy:

Don Juan w rzeczywistości wpada w chłodny róż z odcieniem fioletu. Zaskoczyło mnie, że kwiaty są słabo wypełnione.
Obrazek

Aspirin Rose (obstawiam).
Obrazek

Obrazek

NN, miała być czerwona parkowa. Jest śliczna malinowa.
Obrazek

Pozostałe NN:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiony wiosną Chopin został zmaltretowany przez bruzdownicę, więc ciągle czekam ;:65 na pierwszy kwiat.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Dzisiejszą noc poświęcam nadrabianiu zaległości na forum.
Bardzo lubię czytać wątki o tworzeniu ogrodu od podstaw.
Będe wracała ;)
Wykonałaś kawał cięzkiej roboty. Bardzo fajna ta rabata przy studni.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Mnie też podoba się ta rabata przy studni. Poproszę o dalsze zdjecia.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, miło Cię widzieć u siebie ;:168 . Mam nadzieję, że zagościsz na dłużej.

Wczoraj zakwitły nareszcie złociste trąbki.
Obrazek
Ciemniejsza i dużo większa.
Obrazek

Przywarka japońska Roseum nie doczekała się przeprowadzki, znalazłam jej domek u mamy, ale odkłady już się ukorzeniają i kwitną.
Obrazek

A oto zwykłe jeżówki z własnego siewu. Na razie nie ujawniła się żadna żółta.
Obrazek

Gosiu, po deszczu moja glina musi ze dwa dni odpocząć, żeby dało się wejść z widłami ;:222 . A bez wideł to tylko pielenie. Rewolucji nie ma. Ale na działce...

Kielichowiec wonny jeszcze nie odpuszcza.
Obrazek

Obrazek

Hibiskus syryjski zawiązuje pąki. Dostałam rok temu ukorzeniony patyczek 15 cm. Tak zakwitł:
Obrazek

A tak się rozrósł w tym roku, mimo, że wierzchołek mu podmarzł:
Obrazek
Już wypieliłam :wink:

Kłosowiec meksykański nareszcie zaczyna kwitnąć. Pewnie nie przezimuje, bo jest delikatniejszy, niż anyżowy, ale trafił mi się przy okazji.
Obrazek

Jeszcze krwawnik Red Beauty pokazał kwiaty.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pole do popisu, witaj Ania, dużo już zgromadziłaś, tera przed Tobą najprzyjemniejsza robota - doskonalenie ;:173 - trzymam kciuki i będę kibicować, pozdrawiam gorąco ;:3
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Iwonko :wit . Założyłam, że przez pierwsze 2-3 lata skupię się na szkielecie, czyli drzewa i krzewy. Otoczenie studni to była odskocznia od karczowania zielska :lol: Byliny sadzę w większości na miejsca tymczasowe, pomiędzy młodymi krzewami.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Racja, drzewa najdłużej rosną...jakie planujesz posadzić :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”