Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danio cuuuuuuuuudne te twoje azalie :P :P :P i różanecznik jeż wspaniały i taki dorodny :D
ja też zachorowałam w tym roku na azalkę - ale na razie nie kwitnie , a wczoraj zakupiłam azalkę japońską - całą w kwiatach :D widzę, że kaktusiara z Ciebie :D
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu kaktusy pojechały na wieś na wakacje po raz pierwszy. Do tej pory lato spędzały na tarasie. Najpierw od trony południowej imuszę przyznać, że nie bardzo im to służyło, przez ostatnie 3 lata stały na tarasie zachodnim, ale w lekkim cieniu rzucanym przez orzech i tam czuły się znakomicie. taras nie jest zadaszony, tak że podlewane były przez opady naturalne. Wystawiam je ok połowy maja a wnoszę do domu na przełomie września i października w zależności od temperatury.
Obecnie też stoją w miejscu, gdzie od południa lekko przesłania je krzew dzikiego bzu. Nie są niczym przykryte, ale trzeba uważać, żeby miały dobry drenaż.
miaaa fajnie, że "zachorowałaś" na azalie, bo to piękne krzewy i wcale nie takie kapryśne jak się uważa. A kaktusiki owszem bardzo lubię, większość z nich sama wyhodowałam z nasion
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez uwielbiam kaktusy :P zwłaszcza te kwitnące :D W marcu tego roku wysiałam po raz pierwszy, na razie mam takie malutkie centymetrowe siewki :D za parę lat może się doczekam takich okazów jak Twoje 8)

Dorotko a tak poza tym zachęcam do założenia wątku z kaktusami - są naprawdę piękne i jest się czym chwalić :P
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Czy ja dobrze doczytałam :roll: , sama wyhodowałaś azalie? Proszę napisz jak to zrobiłaś i czy długo czekałaś na pojawienie się pierwszych kwiatków :?:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nie :cry: Z nasion są kaktusy. Azalie też próbuję, ale na razie bez efektu. Zostawiam po jednym nasienniku na każdym krzewie i czekam na samosiewki, wyczytałam w "Ogrodach", że tak najłatwiej można się doczekać potomstwa, myślę, że z powodu podłoża z mikoryzą /w pojemniku trudno byłoby to osiągnąć.
W ubiegłym roku zrobiłam też odkłady poziome i czekam...
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Piękne azalie, a ten klimat sielski z niebieskimi drzwami chatki to jest po prostu cudowny.
Bardzo mi się tu u Ciebie podoba.
W sprawie samardzy, choć pozostało po nich wspomnienie li tylko, próba biologiczna przeprowadzona 8) z sukcesem jak widać.
Edyta
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka fotek z ostatnich dni. Niestety susza coraz większa; upał plus suchy wiatr. Trochę podlewamy, głównie warzywa i nowoposadzone rośliny, ale zauważyliśmy, że obniża się poziom wody w studni.
Obrazek
Obrazek
Maki wschodnie
Obrazek
Perukowiec w pełni kwitnienia
Obrazek
Obrazek
Lawenda i piwonia dopiero się przygotowują
Obrazek
Obrazek
Sałata i groszek cukrowy
Obrazek
Kawałek sadu w wieczornym świetle, w oddali wierzby nad stawem, niestety nie moje
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy dziś odwiedziłam działkę, to chciało mi się płakać, jest tak sucho. Wczoraj po południu i nocą padało i myślałam, że zastanę wszystko odświeżone a tu niestety. Wystarczyło kilka godzin słońca i znowu susza.
Dzisiejsza wizyta była bardzo krótka, bo mój M spieszył się na mecz /Chorwacja - Austria/ i do mnie też zapowiedzieli się goście, ale jakoś nie dotarli, więc mam chwilę na forum.
Obrazek Obrazek
Moja pierwsza różyczka wśród winobluszczu, biała piwonia
Obrazek Obrazek
Lilie azjatyckie i trąbkowe, te drugie jakoś dziwnie niskie
Obrazek Obrazek
Irys i dzika róża
Obrazek Obrazek
Kwitnie już bez czarny, co oznacza, że w przyrodzie zaczęło się lato, pierwsze plony
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

perukowiec śliczny!
lilie te ż bardzo ładne,bardzo je lubię :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko coraz piękniej u Ciebie :D tyle kolorków :P ta czerwona lilia jest prześliczna :shock: :shock: :shock: też sobie taką fundnę za rok - w tym same białe udało mi się kupić - troszkę za późno się za to wzięłam :D warzywka apetycznie wyglądają :P Jeszcze powzdycham nad Twoim perukowcem :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lilie zaczęłam uprawiać dopiero w ubiegłym roku, bo wcześniej wyczytałam, że w ogrodach w pobliżu lasu są często atakowane przez poskrzypka liliowego. Jednak lilie to jedne z moich ulubionych kwiatów, więc się odważyłam i okazuje się, że nie jest tak źle, pojawiają się tylko pojedyńcze chrząszcze. Będę zatem rozwijać kolekcję. Tych czerwonych mam sporo /miała być mieszanka, a jest jeden rodzaj/, więc mogę się podzielić.
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko!
Czy szczęśliwie dotarłas do domu?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Dorotko, w pięknej okolicy mieszkasz. Kolorowo u Ciebie i jakich plonów już doczekałaś. U mnie taka susza, że chyba nic z mego ogrodu nie zostanie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”