Ogród za borem - Danio
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu kaktusy pojechały na wieś na wakacje po raz pierwszy. Do tej pory lato spędzały na tarasie. Najpierw od trony południowej imuszę przyznać, że nie bardzo im to służyło, przez ostatnie 3 lata stały na tarasie zachodnim, ale w lekkim cieniu rzucanym przez orzech i tam czuły się znakomicie. taras nie jest zadaszony, tak że podlewane były przez opady naturalne. Wystawiam je ok połowy maja a wnoszę do domu na przełomie września i października w zależności od temperatury.
Obecnie też stoją w miejscu, gdzie od południa lekko przesłania je krzew dzikiego bzu. Nie są niczym przykryte, ale trzeba uważać, żeby miały dobry drenaż.
miaaa fajnie, że "zachorowałaś" na azalie, bo to piękne krzewy i wcale nie takie kapryśne jak się uważa. A kaktusiki owszem bardzo lubię, większość z nich sama wyhodowałam z nasion
Pozdrawiam Dorota
Obecnie też stoją w miejscu, gdzie od południa lekko przesłania je krzew dzikiego bzu. Nie są niczym przykryte, ale trzeba uważać, żeby miały dobry drenaż.
miaaa fajnie, że "zachorowałaś" na azalie, bo to piękne krzewy i wcale nie takie kapryśne jak się uważa. A kaktusiki owszem bardzo lubię, większość z nich sama wyhodowałam z nasion
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tez uwielbiam kaktusy :P zwłaszcza te kwitnące W marcu tego roku wysiałam po raz pierwszy, na razie mam takie malutkie centymetrowe siewki za parę lat może się doczekam takich okazów jak Twoje 8)
Dorotko a tak poza tym zachęcam do założenia wątku z kaktusami - są naprawdę piękne i jest się czym chwalić :P
Dorotko a tak poza tym zachęcam do założenia wątku z kaktusami - są naprawdę piękne i jest się czym chwalić :P
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Czy ja dobrze doczytałam , sama wyhodowałaś azalie? Proszę napisz jak to zrobiłaś i czy długo czekałaś na pojawienie się pierwszych kwiatków
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Danio
Niestety, nie Z nasion są kaktusy. Azalie też próbuję, ale na razie bez efektu. Zostawiam po jednym nasienniku na każdym krzewie i czekam na samosiewki, wyczytałam w "Ogrodach", że tak najłatwiej można się doczekać potomstwa, myślę, że z powodu podłoża z mikoryzą /w pojemniku trudno byłoby to osiągnąć.
W ubiegłym roku zrobiłam też odkłady poziome i czekam...
Pozdrawiam Dorota
W ubiegłym roku zrobiłam też odkłady poziome i czekam...
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Kilka fotek z ostatnich dni. Niestety susza coraz większa; upał plus suchy wiatr. Trochę podlewamy, głównie warzywa i nowoposadzone rośliny, ale zauważyliśmy, że obniża się poziom wody w studni.
Maki wschodnie
Perukowiec w pełni kwitnienia
Lawenda i piwonia dopiero się przygotowują
Sałata i groszek cukrowy
Kawałek sadu w wieczornym świetle, w oddali wierzby nad stawem, niestety nie moje
Maki wschodnie
Perukowiec w pełni kwitnienia
Lawenda i piwonia dopiero się przygotowują
Sałata i groszek cukrowy
Kawałek sadu w wieczornym świetle, w oddali wierzby nad stawem, niestety nie moje
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Gdy dziś odwiedziłam działkę, to chciało mi się płakać, jest tak sucho. Wczoraj po południu i nocą padało i myślałam, że zastanę wszystko odświeżone a tu niestety. Wystarczyło kilka godzin słońca i znowu susza.
Dzisiejsza wizyta była bardzo krótka, bo mój M spieszył się na mecz /Chorwacja - Austria/ i do mnie też zapowiedzieli się goście, ale jakoś nie dotarli, więc mam chwilę na forum.
Moja pierwsza różyczka wśród winobluszczu, biała piwonia
Lilie azjatyckie i trąbkowe, te drugie jakoś dziwnie niskie
Irys i dzika róża
Kwitnie już bez czarny, co oznacza, że w przyrodzie zaczęło się lato, pierwsze plony
Dzisiejsza wizyta była bardzo krótka, bo mój M spieszył się na mecz /Chorwacja - Austria/ i do mnie też zapowiedzieli się goście, ale jakoś nie dotarli, więc mam chwilę na forum.
Moja pierwsza różyczka wśród winobluszczu, biała piwonia
Lilie azjatyckie i trąbkowe, te drugie jakoś dziwnie niskie
Irys i dzika róża
Kwitnie już bez czarny, co oznacza, że w przyrodzie zaczęło się lato, pierwsze plony
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Lilie zaczęłam uprawiać dopiero w ubiegłym roku, bo wcześniej wyczytałam, że w ogrodach w pobliżu lasu są często atakowane przez poskrzypka liliowego. Jednak lilie to jedne z moich ulubionych kwiatów, więc się odważyłam i okazuje się, że nie jest tak źle, pojawiają się tylko pojedyńcze chrząszcze. Będę zatem rozwijać kolekcję. Tych czerwonych mam sporo /miała być mieszanka, a jest jeden rodzaj/, więc mogę się podzielić.
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Dorotko, w pięknej okolicy mieszkasz. Kolorowo u Ciebie i jakich plonów już doczekałaś. U mnie taka susza, że chyba nic z mego ogrodu nie zostanie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska