Pałczycha kroplista(Sauromatum venosum)
-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Palczycha
Trzymaj ile się da . Czasami wyglądają jakby już , już miały zakwitnąć ale kiedy jest zimno to wstrzymują się trochę . Nie zachwycam się kwitnieniem tylko liśćmi więc może dlatego nie kwitną mi zimą
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Palczycha rośnie i kwitnie całkiem poprawnie w ogrodzie. Osopbiście nigdy jej nie wykopuje na zime.
jarek
jarek
Tak kwitła moja palczycha w tamtym roku w marcu
a w tym roku zaczyna się zbierać do kwitnienia troszkę wcześniej
a w tym roku zaczyna się zbierać do kwitnienia troszkę wcześniej
Pozdrawiam Wojtek
-
- 500p
Moje spokojnie sobie śpią i mam nadzieję że tak zostanie do marca bo w piwnicy nie jest w tym roku za chłodno Cały czas mamy temperaturę dodatnią .
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
U mnie palczycha również zaczyna myśleć o kwitnięciu, jest na takim samym etapie jak u Ciebie... jeszcze parę dni i powędruje do jasnego i ciepłego pokoju
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Właśnie zabrałem się za sadzenie palczych i dziwideł. Ale postanowiłem coś więcej o nich się dowiedzieć. No i wiem już, że nie muszę się z nimi męczyć w doniczkach. W maju doniczki wkopię do ziemi
Palczycha już stroi się w pąk kwiatowy więc nie chcę, by zakwitła bez ziemi
Palczycha już stroi się w pąk kwiatowy więc nie chcę, by zakwitła bez ziemi
Ja młodzież, czyli te wielkości 2-5 złotówki sadziłem tydzień temu /a nakociło się tego/, a te dorodne jeszcze siedzą w piwnicy i nie śpieszno im do wegetacji
-
- 500p
Moje wszystkie duże i małe nie palą się do rośnięcia Przebrałam i jak jutro się uda to wysadzę na grządki . Na razie przykryte leżą spokojnie w tunelu foliowym
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kupiłem dwie bulwy tej wiosny. Jedna przyszła z pąkiem kwiatowym, który wykiełkował w kapersie i w efekcie zataczał łuk 180° wokół rośliny. Posadziłem cebulę na sztorc (tak że pąk leżał poziomo ? bo gdybym chciał, by był pionowo, to musiałbym ją posadzić do góry nogami) ? i po dwóch tygodniach wyprostował się. I rośnie jak na drożdżach. Druga przyszła nieskiełkowana ? też ją posadziłem, ale na razie u niej cisza...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No i stało się! Dziś! Jakżeż to pachnie!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
taaaa... im więcej słońca tym bardziej aromatycznie pachnie, mając zeszłoroczne doświadczenie z palczychą w tym roku powędrowała do pomieszczenia gospodarczego, trochę się wyciągnęła do słońca ale zapachu nie uświadczysz .Dobrze bo byłoby to ostatnie kwitnienie w domu, a tak po przymrozkach do ogrodu i znowu tuzin dzieci w koło ....
możesz sprawdzić czy ta kolba jest ciepła ?? dziwiło mnie w zeszłym roku że jest cieplejsza od reszty kwiatu...
możesz sprawdzić czy ta kolba jest ciepła ?? dziwiło mnie w zeszłym roku że jest cieplejsza od reszty kwiatu...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Miałem palczychę (nawet nie wiedziałem że tak się to to nazywa po polsku, znałem tylko nazwę łacińską) 2 lata temu, zakwitła mi na słonecznym parapecie w kwietniu - zanim ujrzałem to cudo to zdążyłem poczuć, woń rozchodzi się efektywnie jednakże po przesadzeniu bulwy do gruntu pośród olsz (a więc w miejscu wilgotnym) wypuściła jeden liść, który szybko padł. i tyle było ją widać
A i potwierdzam, od tej kolby wyraźnie bije ciepło chyba ma w ten sposób przywabiać muchy, w końcu to bardzo udana imitacja zepsutego mięsa
A i potwierdzam, od tej kolby wyraźnie bije ciepło chyba ma w ten sposób przywabiać muchy, w końcu to bardzo udana imitacja zepsutego mięsa
Kuba