Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015
Dzięki Agnieszko, wczoraj gdy chciałem przesadzić do osobnej doniczki mojego bielunia, znalazłem w doniczce 3 szt.
- janek45
- janek45
Jak tam wasze datury po ostatnich burzach i nawałnicach?
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja, ma całe poszarpane liście i nie kwitnie. Trzecie piętro dla datury, to chyba nie jest najlepszy pomysł.
- janek45
U mnie dziś powiązałem datury i powbijałem kije, bo wiatr mocno szaleje, mało ich nie porwie.
Mam pytanie czy u wasz tez datury zaczynają pokazywać pąki po rozroście Y?
U mnie ta która tak się rozrosła to ma pąki a druga choć większa jest nie ma rozrostu Y
i nic nie widać pąków kwiatowych.
Mam pytanie czy u wasz tez datury zaczynają pokazywać pąki po rozroście Y?
U mnie ta która tak się rozrosła to ma pąki a druga choć większa jest nie ma rozrostu Y
i nic nie widać pąków kwiatowych.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Moja ma Y od dwóch lat i nie ma jeszcze pąków, albo zerwał je wiatr. Klimat się jednak zmienia, wieje i wieje.
Moja zaczęła kwitnąć ale od wczoraj stoi w garażu bo wiatr nie daje jej żyć
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie nie ma pąków. Jedna wyrosła na jakieś 3 metry. 3 małe w gruncie rosnące raczej się nie powiększają. Kwiatów nie będzie.
- janek45
Ja ostatnio bardzo często podlewam swoje gnojowicą i od tego czasu ruszyły ładnie.
Choć dziewczyny straszyły mnie, że tak krótko ciachnięte mają małe szanse na zakwitnięcie.
Ale zobaczymy czy potrafią oczarować.
Choć dziewczyny straszyły mnie, że tak krótko ciachnięte mają małe szanse na zakwitnięcie.
Ale zobaczymy czy potrafią oczarować.
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Moje jakoś słabo rosną, mam wrażenie że wcale. Kwiatków też nie widać, co robić ?
Pozdrawiam Beata
Ja po sezonie pozbywam się datur. Przez dwa lata nie zakwitła nawet jedna, słabo rosną, tylko szpecą ogród.
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Pomóżcie proszę..
Datura jest u Mamy drugi rok, w zeszłym roku była piękna, gęsta, z dużą ilością kwiatów.
W tym roku zmieniona została ziemia, dostała większą donicę. Była zielona i miała dużo kwiatów i pąków, ale przyszła burza z gradem i uszkodziła daturę (co widać na zdjęciach - są ślady (rany) na gałązkach, liście były podziurawione, więc je oberwałyśmy). No wygląda strasznie, aż płakać się chce.
Ale problemem też są pąki, które nie mogą wydostać się z tych swoich oslonek. Nie wiem, jak to dokładnie wytłumaczyć, ale te osłonki jakby schną, i pąk nie może przez tę suchą osłonkę się przebić. Na drugim zdjęciu jest pokazany pąk, który na siłę wyjęłam z takiej oslonki.. jest zniekształcony.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Zostawiam ją w takim stanie, w jakim jest, nadal będziemy nawozić, o jesienią pobiorę badyle na nowe sadzonki...
Datura jest u Mamy drugi rok, w zeszłym roku była piękna, gęsta, z dużą ilością kwiatów.
W tym roku zmieniona została ziemia, dostała większą donicę. Była zielona i miała dużo kwiatów i pąków, ale przyszła burza z gradem i uszkodziła daturę (co widać na zdjęciach - są ślady (rany) na gałązkach, liście były podziurawione, więc je oberwałyśmy). No wygląda strasznie, aż płakać się chce.
Ale problemem też są pąki, które nie mogą wydostać się z tych swoich oslonek. Nie wiem, jak to dokładnie wytłumaczyć, ale te osłonki jakby schną, i pąk nie może przez tę suchą osłonkę się przebić. Na drugim zdjęciu jest pokazany pąk, który na siłę wyjęłam z takiej oslonki.. jest zniekształcony.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Zostawiam ją w takim stanie, w jakim jest, nadal będziemy nawozić, o jesienią pobiorę badyle na nowe sadzonki...
Pozdrawiam, Anna
- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Powodem takiego stanu pąków kwiatowych może być choroba wirusowa, głównie w takim przypadku występują różnego rodzaju deformacje. Jeżeli jej stan się nie poprawi (a raczej nie), nie pomoże też zebranie szczepionek na przyszły rok (rozniesie się tylko choróbsko).
Co do kwitnienia datur to czekam na połowę sierpnia, wtedy jest zawsze więcej kwiatów, niż pojedyńcze jak teraz. Datury ciągle budują nowe Y a co za tym idzie też więcej pąków kwiatowych
Co do kwitnienia datur to czekam na połowę sierpnia, wtedy jest zawsze więcej kwiatów, niż pojedyńcze jak teraz. Datury ciągle budują nowe Y a co za tym idzie też więcej pąków kwiatowych
Pozdrawiam Mariola