Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Dziękuje za odpowiedź. Z tego co zrozumiałem środek np. ZATO 50WG powinien być bardziej odpowiedni na rdzę. Proszę jeszcze o informację kiedy najlepiej dokonać oprysku.
Witam. Proszę o radę/wskazówki dot. gruszy. Świetnie rośnie, kwitnie, ma dużo owoców, ale co roku wszystkie są"zjadane' najprawdopodobniej przez parcha. Robią się czarne kropki, korkowacieje skóra. i potem wszystko gnije. Jak z tym sobie poradzić i kiedy zacząć działać. Czy już a późno aby prysnąć sylitem. Nie znam odmiany, ale owocuje naprzemiennie a owoce są żółte z czerwonym rumieńcem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Score, na parcha działa wyniszczająco i likwiduje rdze. Jak i kiedy to robić, musisz poszukać w programie ochrony drzew owocowych. A może jest szczegółowo w ulotce załączonej do preparatu.
Pozdrawiam! Gienia.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Score na parcha oprysk od początku fazy białego pąka kwiatowego, maksymalnie 3 zabiegi w sezonie.
Witam i dzięki. Wyczytam jednak. że SCORE wycofano z obiegu. Co może być równie skutecznym zamiennikiem.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Wmf30 , wpisz w Google Score 250ec 5Oml. ( 30,50zł.)
-
Nie wycofano, przez pewien okres był dostępny tylko w dużych opakowaniach, ale już w październiku ub. Roku pojawił w hurtowniach w małych opakowaniach. Będąc w Polsce w październiku, zdecydowałam się mimo wszystko na zakup dużej butelki nie tyle ze względu na parcha co na rdzę . Tutaj , w stanach rdza występuje na jabloniach i gruszach. Przy zamawianiu w sklepie tego preparatu, okazało się , ze pojawił się właśnie w małych opakowaniach. No i zakupiłam dwie małe buteleczki, o wiele łatwiej upchać w walizce niż jedna duża .
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki. Zamówiłem 50ml. A mam pytanie takie bardziej ogólne dotyczące tego środków chemicznych. Czy można rozrobić więcej np w 40 litrach wody i potem korzystać wg potrzeby czy raczej jest to niewskazane, a jeśli tak to jak długo może stać w stanie rozcieńczenia.
-
Nie mam pojęcia, nigdy tak nie robię, zawsze rozcieńczam tylko tyle ile mi trzeba. Może któryś z chemików Ci odpowie
Pozdrawiam! Gienia.
Najlepiej przygotowywać tuż przed opryskiem i nie kombinować. Gdzieś czytałem, że mocznik dolistnie podawany razem z innymi środkami dobrze jest rozpuścić wcześniej bo schładza roztwór, ale czy to prawda w końcu ja dodaje jakieś 2% a to niewiele w odpowiednim terminie.tmf30 pisze:...Czy można rozrobić więcej np w 40 litrach wody i potem korzystać wg potrzeby czy raczej jest to niewskazane, a jeśli tak to jak długo może stać w stanie rozcieńczenia.
-
Wg mnie to szpeciele, groźne , niewidoczne gołym okiem szkodniki. Poszperaj w necie czym toto zwalczyć.
Pozdrawiam! Gienia.