Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Robiąc wino z owoców mieszanych masz mniejszy bałagan ale efekt końcowy jest określony od samego początku. Mając wina jednoowocowe możesz je mieszać w dowolnych proporcjach i w ten sposób otrzymać kilka różnych win.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

whitedame pisze:A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?
Ja robię tak, owoce zasypuję w balonie cukrem, np. porzeczka czerwona teraz siedzi zasypana i czeka aż maliny dojrzeją, wówczas dorzucam owoce malin (które wcześniej też zasupuje cukrem w słojach, dopiero potem dodaję przegotowaną wode, dosypuje cukru, pożywkę, drożdze....w czasie fermentacji sprawdzam słodkość i dosypuje w razie co cukru, zbyt duża ilość cukry potrafi zatrzymać fermentacje. Mi oczywiscie zależy też na mocy wina, wiec tak robię. To dla mnie metoda najlepsza, kiedyś wyciskałam sok na moszcz, ale są dwie szkoły według starych podręczników ja wole zasypywać owoce.

Mieszanie wina inaczej Janusz to kupażowanie, aby mieszać wina nie koniecznie trzeba robić wina jednoowocowe, ja czasami mieszam też swoje wieloowocowe.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

kaLo pisze:To też wiem, ale swoich wiśni i malin mam za mało, żeby dawać do wina. Próbowalem czerwoną wg przepisu rozcieńczać ale traciło aromat i smak. Rozcieńczone mniej było zbyt kwaśne. Idąc za radami portalu winiarzy domowych część moszczu rozcieńczałem a część odkwaszałem węglanem wapnia . Efekt był trochę lepszy ale też taki sobie. W tym roku zaszalałem i zrobiłem ryżowiec , w którym stosowany kwas cytrynowy i część wody zastąpiłem moszczem porzeczkowym.Teraz grzecznie czekam na pierwsze efekty.
Janusz a próbowałeś łączyć czerwoną porzeczkę z czarną ? To jest super kompozycja

Co do kwasowości wina:

Porzeczka czerwona nie powinna dać Tobie kwaśnego wina, najwidoczniej coś żle robisz!!! Porzeczka czerwona zawiera 1,50-2,56 % kwasów czarna dla porównania czarna 2,20-4,0 % najmniej kwasów mają dla porównania poziomki 0,5-1,75 % najwięcej żurawiny 2,10-4,10 %, no ale do rzeczy:

Nadmierna kwasowość powstaje zazwyczaj przy niewłaściwym dodaniu wody do moszczu!!! ale łatwo ją usunąć, jest na to kilka metod
1. Zmieszanie wina nadmiernie kwaśnego z winem mało kwaśnym
2, Dodanie cukru, wody, pożywki, drożdży i ponowne przefermentowanie
3. Można dodać też cukru przy winach zawierających duży procent alkoholu ( przy lekkich wianch się tego nie robi ponieważ dodanie cukru spowoduję ponowną fermentacje.
4. Wspomniany przez ciebie wglan wapnia

Ja nie mam z kwasowością nigdy problemu, a wina z czerwonych porzeczek wychodzą wyborne szczególnie te z pod ręki mojego taty :)

Ja wino ryżowe robiłam z dodatkiem rodzynek soku z cytryny :) wyszła prawie sakę ;:306
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

A nastaw winny złożony z co najmniej 2 odmian to cuvee

PS.
Wolałem "mieszać", bo w tym drugim słowie można strzelić dwa byki a jak się dobrze postarać, to i trzy ;:173
Może moja odmiana czerwonych daje takie smaki, które mi nie podchodzą. W tym roku robię: porzeczka czerwona+trochę czarnej i białej +zeszłoroczne zaległości derenia z zamrażarki+ wiśnie+maliny.Taka winna ratafia :D
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

;:306 a już się bałam, że strzeliłam byka z tym kupażowaniem, na szczęście udało mi się poprawnie napisać ale masz racje w słowie tym można i 3 byki strzelić.

Dziś nastawiam 4 balon wina, natchnełam się i eksperymentuję dalej zaczynam od jagód czarnych, nad dalszym składem się zastanowię jeszcze.

A tak dla podpowiedzi z jakich owoców znanych mi można robić wina, ja oczywiście nie próbowałam ze wszystkich, bo i tak uważam że najlepsze to porzeczki, wiśnie, maliny ale korci mnie na wino pomidorowe w tym roku, surowca mam aż nad to ;:306

a wiec: do produkcji win nadają się: agrest, berberys, bez czarny, borówka czernica (jagoda czarna), borówka brusznica, brzoskwinia, czeremcha, czereśnia, dereń, melony, gruszki, głóg, jabłka, jarzębina, jeżyny, morwa, maliny, morele, pigwa, pomarańcza, porzeczki, pomidory, poziomki, rabarbar, śliwki, winogrona, wiśnie.

Wina z suszu; Suszona śliwka, suszone jabłka, figi, daktyle.

Wina z żyta ( mi wyszedł prawie bimber, nigdy więcej nie powtórzę tego wina), ryżowe pycha :)
Wina miodowe - pycha !!!!
Szampan- to dla mnie wyzwanie, ale chyba się odważe

A na zbliżające party szykuję Poziomkową Bowlę :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Szampana robili dawniej moi dziadkowie, tylko że mieli butelki i korki, teraz nie wiem skąd bym je wzięła.
Robili go z wina ( najlepszego ) i destylatu z wina czyli domowego brandy. Niezłe było, nawet przepis mi się zachował ( o dziwo bo Dziadziuś nie lubił zapisywać i wszystko mu siedziało w głowie).
A to moje dzisiejsze dzieło, moszcz wyciskany metodą Janusza z porzeczek czerwonych, czarnych i malin a odrobina śliwek zmiksowana w malakserze i odciśnięty sok, wytłoki zaparzone i odcedzone ( to taki nasz domowy patent jak nie mam tego pektocośtam), w sumie miałam 4 kg owoców, drożdże Burgund.
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Macie jakiś sprawdzony przepis na nalewkę z czarnej porzeczki ???
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

U mnie płeć piękna preferuje tylko i wyłącznie coś w rodzaju likieru z czarnej porzeczki - owoce zasypane brązowym cukrem wagowo 1:1. Stoi toto dłuuugo na parapecie przykryte gazą, czasem przemieszane, aż owoce będą prawie bez soku. Potem syrop zostaje zlany do nowego słoja i dopełniony 70% spirytem objętościowo 1:1, jakiś dodatek wanilii w kawałkach itp do środka i słój zostaje odstawiony na ok 2-3 miesiące. Potem zlanie/filtrowanie do butelek.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1105
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Morango jak robisz wino z jarzębiny? Mieszasz z innymi owocami? Surowe zasypujesz cukrem, mrozisz czy podpiekasz w piekarniku, bo różne sposoby słyszałam, a mam fajne miejsce z jarzębiną, chyba, że ptaki będą szybsze.
pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Surowe owoce jarzębiny działają przeczyszczająco, więc trzeba je podpiec. Chyba że to winko dla teściowej :wink:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9912
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Nastawiłam nalewkę z czarnej porzeczki . Dla zapachu dodałam cynamon i gożdzik .Dobrze , że tylko jeden gożdzik ,bo jak
dla mnie to psuje zapach . ;:222 Jak kupię laskę wanilii to dołożę .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4178
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: kaszuby

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

Ojej, może lepiej bez wanilii 8-) Ja wiem, że to rzecz gustu, ale dla mnie psuje smak. Raz zrobiłam i więcej nie robię z wanilią i kardamonem. Porzeczkówka najlepsza z ... porzeczkami :wit
Moja agrestówka jakby mniej ścięta ;:3 Ma piękny kolor ale jest za mocna i jeszcze dodam sok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”