Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Robiąc wino z owoców mieszanych masz mniejszy bałagan ale efekt końcowy jest określony od samego początku. Mając wina jednoowocowe możesz je mieszać w dowolnych proporcjach i w ten sposób otrzymać kilka różnych win.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja robię tak, owoce zasypuję w balonie cukrem, np. porzeczka czerwona teraz siedzi zasypana i czeka aż maliny dojrzeją, wówczas dorzucam owoce malin (które wcześniej też zasupuje cukrem w słojach, dopiero potem dodaję przegotowaną wode, dosypuje cukru, pożywkę, drożdze....w czasie fermentacji sprawdzam słodkość i dosypuje w razie co cukru, zbyt duża ilość cukry potrafi zatrzymać fermentacje. Mi oczywiscie zależy też na mocy wina, wiec tak robię. To dla mnie metoda najlepsza, kiedyś wyciskałam sok na moszcz, ale są dwie szkoły według starych podręczników ja wole zasypywać owoce.whitedame pisze:A ja wykopałam się wreszcie spod zwałów błota po oberwaniu chmury nocą z 12 na 13 lipca i czas byłby najwyższy przerobić porzeczkę zerwaną tydzień temu. Tylko że mam jej 3 kg, reszta owoców ( tzn malina, czereśnia i czarna porzeczka) na krzakach a leje non stop.
I stąd moje pytanie: czy można robić wino na raty, a jeśli tak to jak? Osobno fermentować moszcze a potem łączyć? Czy jakoś inaczej?
Mieszanie wina inaczej Janusz to kupażowanie, aby mieszać wina nie koniecznie trzeba robić wina jednoowocowe, ja czasami mieszam też swoje wieloowocowe.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Janusz a próbowałeś łączyć czerwoną porzeczkę z czarną ? To jest super kompozycjakaLo pisze:To też wiem, ale swoich wiśni i malin mam za mało, żeby dawać do wina. Próbowalem czerwoną wg przepisu rozcieńczać ale traciło aromat i smak. Rozcieńczone mniej było zbyt kwaśne. Idąc za radami portalu winiarzy domowych część moszczu rozcieńczałem a część odkwaszałem węglanem wapnia . Efekt był trochę lepszy ale też taki sobie. W tym roku zaszalałem i zrobiłem ryżowiec , w którym stosowany kwas cytrynowy i część wody zastąpiłem moszczem porzeczkowym.Teraz grzecznie czekam na pierwsze efekty.
Co do kwasowości wina:
Porzeczka czerwona nie powinna dać Tobie kwaśnego wina, najwidoczniej coś żle robisz!!! Porzeczka czerwona zawiera 1,50-2,56 % kwasów czarna dla porównania czarna 2,20-4,0 % najmniej kwasów mają dla porównania poziomki 0,5-1,75 % najwięcej żurawiny 2,10-4,10 %, no ale do rzeczy:
Nadmierna kwasowość powstaje zazwyczaj przy niewłaściwym dodaniu wody do moszczu!!! ale łatwo ją usunąć, jest na to kilka metod
1. Zmieszanie wina nadmiernie kwaśnego z winem mało kwaśnym
2, Dodanie cukru, wody, pożywki, drożdży i ponowne przefermentowanie
3. Można dodać też cukru przy winach zawierających duży procent alkoholu ( przy lekkich wianch się tego nie robi ponieważ dodanie cukru spowoduję ponowną fermentacje.
4. Wspomniany przez ciebie wglan wapnia
Ja nie mam z kwasowością nigdy problemu, a wina z czerwonych porzeczek wychodzą wyborne szczególnie te z pod ręki mojego taty
Ja wino ryżowe robiłam z dodatkiem rodzynek soku z cytryny wyszła prawie sakę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
A nastaw winny złożony z co najmniej 2 odmian to cuvee
PS.
Wolałem "mieszać", bo w tym drugim słowie można strzelić dwa byki a jak się dobrze postarać, to i trzy
Może moja odmiana czerwonych daje takie smaki, które mi nie podchodzą. W tym roku robię: porzeczka czerwona+trochę czarnej i białej +zeszłoroczne zaległości derenia z zamrażarki+ wiśnie+maliny.Taka winna ratafia
PS.
Wolałem "mieszać", bo w tym drugim słowie można strzelić dwa byki a jak się dobrze postarać, to i trzy
Może moja odmiana czerwonych daje takie smaki, które mi nie podchodzą. W tym roku robię: porzeczka czerwona+trochę czarnej i białej +zeszłoroczne zaległości derenia z zamrażarki+ wiśnie+maliny.Taka winna ratafia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
a już się bałam, że strzeliłam byka z tym kupażowaniem, na szczęście udało mi się poprawnie napisać ale masz racje w słowie tym można i 3 byki strzelić.
Dziś nastawiam 4 balon wina, natchnełam się i eksperymentuję dalej zaczynam od jagód czarnych, nad dalszym składem się zastanowię jeszcze.
A tak dla podpowiedzi z jakich owoców znanych mi można robić wina, ja oczywiście nie próbowałam ze wszystkich, bo i tak uważam że najlepsze to porzeczki, wiśnie, maliny ale korci mnie na wino pomidorowe w tym roku, surowca mam aż nad to
a wiec: do produkcji win nadają się: agrest, berberys, bez czarny, borówka czernica (jagoda czarna), borówka brusznica, brzoskwinia, czeremcha, czereśnia, dereń, melony, gruszki, głóg, jabłka, jarzębina, jeżyny, morwa, maliny, morele, pigwa, pomarańcza, porzeczki, pomidory, poziomki, rabarbar, śliwki, winogrona, wiśnie.
Wina z suszu; Suszona śliwka, suszone jabłka, figi, daktyle.
Wina z żyta ( mi wyszedł prawie bimber, nigdy więcej nie powtórzę tego wina), ryżowe pycha
Wina miodowe - pycha !!!!Szampan- to dla mnie wyzwanie, ale chyba się odważe
A na zbliżające party szykuję Poziomkową Bowlę
Dziś nastawiam 4 balon wina, natchnełam się i eksperymentuję dalej zaczynam od jagód czarnych, nad dalszym składem się zastanowię jeszcze.
A tak dla podpowiedzi z jakich owoców znanych mi można robić wina, ja oczywiście nie próbowałam ze wszystkich, bo i tak uważam że najlepsze to porzeczki, wiśnie, maliny ale korci mnie na wino pomidorowe w tym roku, surowca mam aż nad to
a wiec: do produkcji win nadają się: agrest, berberys, bez czarny, borówka czernica (jagoda czarna), borówka brusznica, brzoskwinia, czeremcha, czereśnia, dereń, melony, gruszki, głóg, jabłka, jarzębina, jeżyny, morwa, maliny, morele, pigwa, pomarańcza, porzeczki, pomidory, poziomki, rabarbar, śliwki, winogrona, wiśnie.
Wina z suszu; Suszona śliwka, suszone jabłka, figi, daktyle.
Wina z żyta ( mi wyszedł prawie bimber, nigdy więcej nie powtórzę tego wina), ryżowe pycha
Wina miodowe - pycha !!!!Szampan- to dla mnie wyzwanie, ale chyba się odważe
A na zbliżające party szykuję Poziomkową Bowlę
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Szampana robili dawniej moi dziadkowie, tylko że mieli butelki i korki, teraz nie wiem skąd bym je wzięła.
Robili go z wina ( najlepszego ) i destylatu z wina czyli domowego brandy. Niezłe było, nawet przepis mi się zachował ( o dziwo bo Dziadziuś nie lubił zapisywać i wszystko mu siedziało w głowie).
A to moje dzisiejsze dzieło, moszcz wyciskany metodą Janusza z porzeczek czerwonych, czarnych i malin a odrobina śliwek zmiksowana w malakserze i odciśnięty sok, wytłoki zaparzone i odcedzone ( to taki nasz domowy patent jak nie mam tego pektocośtam), w sumie miałam 4 kg owoców, drożdże Burgund.
Robili go z wina ( najlepszego ) i destylatu z wina czyli domowego brandy. Niezłe było, nawet przepis mi się zachował ( o dziwo bo Dziadziuś nie lubił zapisywać i wszystko mu siedziało w głowie).
A to moje dzisiejsze dzieło, moszcz wyciskany metodą Janusza z porzeczek czerwonych, czarnych i malin a odrobina śliwek zmiksowana w malakserze i odciśnięty sok, wytłoki zaparzone i odcedzone ( to taki nasz domowy patent jak nie mam tego pektocośtam), w sumie miałam 4 kg owoców, drożdże Burgund.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Macie jakiś sprawdzony przepis na nalewkę z czarnej porzeczki ???
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
U mnie płeć piękna preferuje tylko i wyłącznie coś w rodzaju likieru z czarnej porzeczki - owoce zasypane brązowym cukrem wagowo 1:1. Stoi toto dłuuugo na parapecie przykryte gazą, czasem przemieszane, aż owoce będą prawie bez soku. Potem syrop zostaje zlany do nowego słoja i dopełniony 70% spirytem objętościowo 1:1, jakiś dodatek wanilii w kawałkach itp do środka i słój zostaje odstawiony na ok 2-3 miesiące. Potem zlanie/filtrowanie do butelek.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Morango jak robisz wino z jarzębiny? Mieszasz z innymi owocami? Surowe zasypujesz cukrem, mrozisz czy podpiekasz w piekarniku, bo różne sposoby słyszałam, a mam fajne miejsce z jarzębiną, chyba, że ptaki będą szybsze.
pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Surowe owoce jarzębiny działają przeczyszczająco, więc trzeba je podpiec. Chyba że to winko dla teściowej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9912
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Nastawiłam nalewkę z czarnej porzeczki . Dla zapachu dodałam cynamon i gożdzik .Dobrze , że tylko jeden gożdzik ,bo jak
dla mnie to psuje zapach . Jak kupię laskę wanilii to dołożę .
dla mnie to psuje zapach . Jak kupię laskę wanilii to dołożę .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4178
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kaszuby
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ojej, może lepiej bez wanilii Ja wiem, że to rzecz gustu, ale dla mnie psuje smak. Raz zrobiłam i więcej nie robię z wanilią i kardamonem. Porzeczkówka najlepsza z ... porzeczkami
Moja agrestówka jakby mniej ścięta Ma piękny kolor ale jest za mocna i jeszcze dodam sok.
Moja agrestówka jakby mniej ścięta Ma piękny kolor ale jest za mocna i jeszcze dodam sok.