Mieczyk abisyński,Acidantera(Gladiolus murielae)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Acidantera, zachwyciłam się nią...

Post »

U mnie na 5 zakwitły 4. Ilości kwiatów w pędzie nie liczyłem, ale około 10 będzie.
W przyszłym roku muszę posadzić cebule bliżej tarasu, bo wieczorami bardzo ładnie i intensywnie pachnie.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapach ma cudny ;:173
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moje już wykopane z ziemi razem z zielonymi liśćmi stoją w chłodnej piwnicy.
Kiedy liście zaschną to je obetnę a cebulki ułożę w koszyku.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jeszcze sobie stoją w tej piwnicy a właściwie na schodach piwnicznych.
Po lewej mieczyki a po prawej acidantery.
Obcinać będę w sobotę....to dzień korzenia.....cebulki powinne się dobrze przechować.
http://img230.imageshack.us/img230/5739/obrazdm.jpg
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Re: Acidanthera - mieczyk abisyński

Post »

Właśnie dziś dotarło do mnie 10 cebulek tych mieczyków więc wpiszę się do tematu, żeby nie zgubić. Chcę je posadzić w donicy i waham się czy zrobić to już i przetrzymać w domu czy poczekać aż na dworze będzie wystarczająco ciepło.
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45

Post »

Dzisiaj wystawiła swoje Acidantery na balkon, no i chyba to był błąd: :( Dzisiaj u mnie strasznie wieje i chwila moment a młodziutkie listki już są połamane. Wczoraj było tak pięknie, że wydawało mi się że już fajnie postawić na balkonie, a teraz połowa liści połamana. Strasznie mi przykro :?
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Re: Acidanthera - mieczyk abisyński

Post »

Pierwszy kwiatek dziś się otworzył. Jestem zachwycona.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Czy cebulki mieczyków w tym mieczyka abisyńskiego naprawdę trzeba wykopywać na zimę?!

Trzydzieści lat temu biorąc "praktyki" w babcinym ogródku pamiętam, że jesienią wykopywało się kartofle, buraki, marchew itd, ale żeby kłącza lub cebulki kwiatów?

Zamierzam troszkę roślin cebulowych nasadzić, ale prawdę mówiąc i pisząc nie wyobrażam sobie, aby kilka tysięcy cebulek co roku wsadzać i wykopywać!

Dzięki halszka31 za informacje, że próbowałaś z dobrym skutkiem uprawę całoroczną w gruncie.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

Mike22
Mieszkając w górach, zawsze liczyłam na głęboką,długo utrzymującą się pierzynkę śnieżną.
Zostawiałam na zimę anemony,acidanterę,montbrecję, mieczyki także, ale były dość niepokaźne i chorowite,Dlatego jednak je wykopywałam.
Przenoszę rozmaryn do domu - bo na dwoje babka wróżyła.Również agapanty są u mnie pod specjalnym nadzorem- zbyt długo były poszukiwane.
W tym roku zamierzam eksperymentować z kobeą. Ponoć może przezimować w domu, po uprzednim wykopaniu ,obcięciu i umieszczeniu jej w doniczce.
Nad lewizją i ogrodową opuncją ustawiam szklane daszki chroniące przed nadmierną wilgocią.
Czeka mnie dużo pracy z otulaniem krzewów,młodych drzewek i iglaków, jeśli tego nie zrobię zjedzą mnie sarny. Niespodziewanie naszły mój ogród już na początku września zjadając kwiaty acidantery,bugenwilli i ketmii syryjskiej :cry:
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Halszka, dzięki za odpowiedź
Z górami bywa tak, że faktycznie poducha śniegu chroni grunt przed mrozem, ale znowu okres wegetacji się skraca. Ach ten nasz klimat... szkoda, że gór nie mamy na północy, a morza na południu :wink:

Mieczyki abisyńskie i Sprekelie mam w donicach więc i tak będą zimować w bezpiecznej temperaturze. Wykopię także Callę. Mieczyki przykryje w listopadzie jakimś materiałem i .... będę czekał na wiosnę. ;:3

Ja część działki ogrodziłem siatką leśną (na dole małe oczka, na górze większe, nie przeciśnie się nawet zając). Na pozostałej jeszcze nie zagospodarowanej części utrzymuję łąkę - przed zachodem słońca często przychodzą sarny na (full) wypas. ;:137 Zieloną trawkę mają jeszcze w październiku.

Mam jeszcze prośbę. Napisałaś, że masz w swoim ogrodzie opuncje. Też planuję w dalszej przyszłości zrobić sobie w ogródku taki śródziemnomorski kącik. Jaki masz gatunek opuncji i jakie duże rośliny. Czy mogłabyś zdradzić, jak wygląda ten szklany daszek?
Jeśli masz osobny wątek ze swoim ogrodem, to możemy się tam przenieść, żeby nas tu moderator nie offtopował ;:224
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

Mike22
Nie mam swojego wątku - na forum jestem osobą mało zorganizowaną, bo jestem tutaj sporadycznie
Opuncję kupiłam w sprzedaży wysyłkowej jako opuncję ogrodową zimującą.
Pierwsze informacje o niej uzyskałam w "Twój Ogrodnik" nr 7/2007
Dalsze- właśnie na tym forum poprzez wyszukiwarkę.
Odpowiednie podłoże ,otulina z głazów, otoczaków, a na tym zwykłe szybki/daszki z odpadów szklanych tak by zminimalizować dostęp wody w jesienne szarugi i śniegowy ciężar.
No i rosną i kwitną i cieszą oko.
Pozdrawiam serdecznie
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

W zeszłym roku nie kwitły rewelacyjnie. W tym posadzone dość późno i dopiero wyrastają ale zamierzam w tym roku troszeczkę lepiej o nie zadbać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”