Nasiona na taśmie
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona na taśmie
Waleria ja chyba zrobię osobne taśmy a potem będę kłaść jedną z marchewka a druga z cebulą. Pomyślałam, że w marchewkę gdzieniegdzie włożę sałatę i koperek. Marchew rozwija korzeń, sałata i koper rosną do góry, więc nie powinny zbytnio konkurować o miejsce.
Gdy będę wsadzać taśmy do ziemi, na początku, w środku i na końcu położę po 2 ziarenka rzodkiewki. Ona szybko wschodzi i wskaże, gdzie są rządki.
Yvona, tylko kiedy nakrywać tę marchewkę?
Gdy będę wsadzać taśmy do ziemi, na początku, w środku i na końcu położę po 2 ziarenka rzodkiewki. Ona szybko wschodzi i wskaże, gdzie są rządki.
Yvona, tylko kiedy nakrywać tę marchewkę?
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ew#p551866
Jako, że moja przygoda z działką trwa od zeszłego roku i ten pierwszy sezon uprawy marchwi z cebulą nie przyniósł efektu, zastosuję się do rady Marka69
Jako, że moja przygoda z działką trwa od zeszłego roku i ten pierwszy sezon uprawy marchwi z cebulą nie przyniósł efektu, zastosuję się do rady Marka69
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- BozenkaA
- 1000p
Dzięki Yvona. Teraz myślę czy kupować agrowłókninę, czy robić redlinki?
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja na redlinach spróbuję z pietruszką. W tym roku miałam bardzo marną-oczywiście korzeń A jak się nie uda, to będę siać już tylko naciową
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Dorkasz, super pomysł z tymi własnoręcznie wykonanymi taśmami . Potaśmuję sobie sałatę i pietruszkę.
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
Świetna sprawa tez od wczoraj robię taśmy mam już pietruszkę i cebulkę tylko muszę się przejść na ranczo zmierzyć długość rzędu.
- BozenkaA
- 1000p
Tez myślałam o mierzeniu. Ale potem doszłam do wniosku, że przecież takie taśmy mogę ciąć. Teraz przygotowałam takie długie, by mi się mieściły na blacie stołu.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam chyba ze dwie grządki o szerokości mniejszej niż 1,5 m i jedną o kilka cm szerszą. Bibułę odrywałam dwoma palcami, bez żadnego problemu. Mierzę tylko orientacyjnie żeby wiedzieć ile tych taśm potrzebuję. A i tego nie robię z aptekarską dokładnością, tylko mniej więcej.
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
Chodzi mi o to, że robię jeden długi rząd np. 20 m i sieje w nim marchew nie robię typowych grządek.Moje ranczo ma kształt trójkąta i każdy pas ma inną długość.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Rzeczywiście fajny pomysł z domowymi taśmami, potem wiosną natłok zajęć, a taśmę na pewno szybciej się rozkłada niż drobi nasionka
Pewnie bym się już wzięła i na próbę coś pokleiła, ale moje nasionka jeszcze w sezonie zostawiłam w tunelu, w kartonie. Jak przyszłam je zabrać (kilka dni później ) to okazało się, że torebki papierowe są zszatkowane przez myszy więc muszę kupić nowe.
Pewnie bym się już wzięła i na próbę coś pokleiła, ale moje nasionka jeszcze w sezonie zostawiłam w tunelu, w kartonie. Jak przyszłam je zabrać (kilka dni później ) to okazało się, że torebki papierowe są zszatkowane przez myszy więc muszę kupić nowe.
pozdrawiam Ewa
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Się nie gniewam a burza mózgów zawsze mile widziana. Ja pisałam jako zachwycony pomysłem teoretyk, w praktyce jeszcze nie sprawdziłam, a o jeżykach z nasion nie pomyślalamWaleria pisze:" przeraża mnie nanoszenie nasionek wykałaczką. Spróbuję nanosić klej punktowo, po czym obsypać nasionkami, docisnąć lekko, po wyschnięciu nadmiar otrząsnąć"
W pierwszej chwili spodobał mi się ten pomysł, ale nie ma możliwości , by do tych punków przykleiło się tylko jedno nasionko. Widzę już te punkciki jako jeżyki, gdzie za igły służą nasionka.
Tula, nie gniewaj się. Uważam,że temat jest świetny, a my mamy tutaj burzę mózgów. Ja z Twojego pomysłu spróbuję wziąć punktowe nanoszenie kleju.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ej tam, Walerio, zaraz po uszach Napisałam, jak ja to robię, ale może Tobie będzie szło lepiej. Nie uzurpuję sobie prawa do jedynej słusznej racji Burzcie mózgi, na pewno coś dobrego z tego wyjdzie.