Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trudna sprawa.... Nie wszystkie gatunki drzew owocowych przycina sie jednakowo. O przycinaniu pisaliśmy w tej sekcji:
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=34
Spróbuj znaleźć za pomocą wyszukiwarki wpisując słowo "cięcie"- jest mnóstwo tematów.
Możesz też wklejać zdjęcia pojedynczych drzew ,a forumowicze na pewno postarają sie powiedzieć ,gdzie należy je przyciąć. Teraz nie jest odpowiedni czas na cięcie drzew owocowych, ale możesz już zebrać materiały na ten temat
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=34
Spróbuj znaleźć za pomocą wyszukiwarki wpisując słowo "cięcie"- jest mnóstwo tematów.
Możesz też wklejać zdjęcia pojedynczych drzew ,a forumowicze na pewno postarają sie powiedzieć ,gdzie należy je przyciąć. Teraz nie jest odpowiedni czas na cięcie drzew owocowych, ale możesz już zebrać materiały na ten temat
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam wrażenie,że tych drzew jest za dużo, mają zbyt ciasno. Ja bym się najpierw im dobrze przyjrzała do późnej jesieni, które mają najlepsze owoce, które najlepiej owocują, najzdrowsze, a te, które tylko robią tłok, wycięła, albo jeszcze lepiej wykarczowała. Można też zaczekać dwa lata, bo niektóre, jak np papierówka, owocuje co dwa lata.
Waleria
- Działkowiec
- 50p
- Od: 23 kwie 2008, o 10:54
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 cze 2008, o 16:28
Cięcie drzew owocowych
Cześć działkowicze. Mam ogromną prośbę, chciałabym przyciąć czereśnię, a nie wiem, kiedy zrobić to najlepiej, Na wiosnę czy po pierwszych przymrozkach. Dzięki za każdą wiadomość. Pozdrawiam słonecznie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Przenoszę do odpowiedniej sekcji. W Prośbach do Admina mówimy raczej o sprawach organizacyjnych i technicznych dot. samego forum, a nie o drzewkach w sadzie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 cze 2008, o 16:28
Dziękuję Ci za radę. Od niedawna mój wnuk dopuszcza mnie do komputera i stąd nie bardzo wiem gdzie czego szukać. Po prostu klikam w ciemno, trafiłam na forum i pomyślałam, że tu rozmawia się o wszystkim. A więc wybaczcie moje nieporadne kroki, przepraszam za gafę i przyjmę każdą krytykę. Serdecznie pozdrawiam.e
- Działkowiec
- 50p
- Od: 23 kwie 2008, o 10:54
Czytam wszystkie interesujące mnie dyskusje na forum i temat ten zainteresował mnie ,ponieważ ja również muszę wyciąćdużą ilość konarów ze śliwy.Nie wiem dlaczego uschło na niej bardzo dużo konarów ale tylko w górnych odcinkach. Na wiosnę ,kiedy rozwijały się liście widoczne były całe suche gałęzie.Ponieważ jest to najlepsza moja węgierka chciałabym ją odmłodzić.Jest ona bardzo wysoka(ok.8 m.) i jak będę wycinać to chyba od dołu.Dodam jeszcze że wypusza dużo odrostów.Proszę o podpowiedż ,czy można ją ciąć na jesieni.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Według mojej wiedzy (niestety jeszcze nie praktycznej, lecz xiążkowej) drzewa pestkowe (wiśnie, czereśnie, śliwy ale chyba też brzoskwinie i morele) tnie się po owocowaniu, czyli koniec lipca-sierpień. Tak też zrobię w tym roku. Chociaż jedną śliwę obcinałem w lutym, pozbawiłem jej kilku dużych konarów i zniosła to dobrze. Rany się goją, wypuszcza młode odrosty i ma w tym roku mnóstwo owoców.