Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017

Post »

Kasiu wiosna u Ciebie az kipi więc miło się spaceruje.
A doniczka z siewką pomidora i Twój wpis tak mnie rozśmieszył ,że zapomniałam o co chciałam Cie zapytać ... ;:306 masz fantazję ;:138
zabezpieczenie przeciwkocie w postaci kamieni
Czarne kuleczki z lilii Flore Pleno też zbieram, a jeśli zapomnę to zbieram z podłoża już z korzonkiem.
Gdyby wszystkie lilie tak łatwo się rozmnażały, lubię je za nietypowy kształt i te piegi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jak tam ogród wygląda?
U mnie tylko mróz liznął parę listków róż
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Kasiu pięknie kwitną Twoje wiosenne roślinki. Moje serduszki nie zdążyły zakwitnąć , łodygi z pąkami złamał mróz ;:145 . Podziwiam więc Twoje.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, majówka ma się ku końcowi, to pewnie pokażesz nam świeżutkie zdjęcia swojego ogrodu. ;:108
Potrzebne ;:3 , więc niech świeci i grzeje. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Niezłą masz kolekcję szafirków! nawet nie wiedziałam, że takie są ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Denerwujące jest to jak pogoda niszczy naszą pracę . Po co te przymrozki ?? Po co te ulewy albo zima w kwietniu ?? Ponoć mamy klimat umiarkowany :roll: . Ech szkoda słów. Dobrze, że przymrozki nie zniszczyły wszystkiego ale czy to jest pocieszenie ?? Piękne kwitnienia u Ciebie widzę, oby tak dalej. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wybaczcie, ze się nie odzywam, ale jakoś sie pozbierać nie mogę. W przyszłą niedzielę komunia, wiec znowu będzie co robić. Schylać się nie mogę, bo wszystko boli. Przynajmniej noga przestała i chodzę normalnie... W czwartek zaliczyłam glebę - z krawężnika sobie spadłam ;:224 Rozpłaszczyłam się jak żaba. Wystraszyłam klienta, z którym akurat wychodziłam z urzędu celnego. Zbierał mnie z tego parkingu przerażony, że cała połamana jestem. A jeszcze trzech facetów mu na pomoc leciało. Ale dostałam takiej adrenaliny na myśl, że czterech panów będzie mnie podnosić, ze przynajmniej z ziemi szybko się pozbierałam. ;:306

Iwonko szafirki są śliczne i kocham je od chwili, kiedy po raz pierwszy je ujrzałam. Roślinki jakoś się pozbierały po przymrozkach. Druga fala na szczęście była słabsza i przeszła tylko przez część ogrodu, więc już większych strat nie spowodowała.

Karolka Twoje glicynie są przepiękne. Moja jedna ma być biała - kupiona jako sadzonka. Ale jest dość wrażliwa i poprzedniej zimy cała zmarzła i odbijała od korzenia. Druga ma być niebieska i wyhodowałam ją z nasionka. Niestety żadna z nich nie zakwitła w tym roku ;:185 Przytnę je jak radzisz. A kiedy najlepiej je ciąć?

Dominiko troszkę się nazbierało tych szafirków - wszystkich nawet nie uda się pokazać. Teraz najpiękniej kwitnie taki grubasek - Blue Spike :D

Obrazek

Grażynko ogródek dochodzi do siebie. Straty oczywiście są, ale nie wiem czy to wina tylko ostatnich wiosennych przymrozków. Wygląda na to, ze straciłam 2 lub 3 winogrona. Część roślin budzi się późno, wiec jeszcze na niektóre czekam. Lekkie kwiaty się podniosły, ale np pełne ogromne tulipany Double Beauty of Apeldoorn nie dały rady i kwitły na leżąco - niestety już przekwitają.
Obrazek

Krysiu grunt, ze zabezpieczenie działa :D Pszczółki sprawują się świetnie. Z każdym dniem przybywa zaślepionych rurek. To niesamowite - jak się wykluły, były takie maleńkie, a teraz są już dwa razy takie ;:oj A i tak są w stanie wleźć w najwęższą rurkę ;:306

Obrazek

Gosiu dwie róże musiałam ciąć przy samym gruncie i nie wiem czy coś z nich jeszcze będzie - w zeszłym roku dopiero je sadziłam i nie były zbyt duże. A tak to całkiem nieźle - np zakwitła mi ułudka wiosenna, a myslałam, że się nie przyjęła :D
Obrazek

Beato szkoda Twoich serduszek.. Moje już kwitły, kiedy przyszedł mróz. Pochyliły się, ale potem pozbierały. Ale miało to chyba wpływ na kwitnienie, bo tylko biała jeszcze ładnie wygląda.
Valentine
Obrazek

Rosea
Obrazek

Alba
Obrazek

Lucynko zdjęcia mam sprzed tygodnia. W sobotę byłam na działce, ale nawet nie miałam czasu wziąć aparatu do ręki... A roboty jeszcze tyle...

Miłko a najlepsze jest to, że ciągle odkrywam nowe odmiany ;:oj
Venus
Obrazek

Marieke
Obrazek

Shaira
Obrazek

Artist
Obrazek

Ewelinko też się właśnie zastanawiam, gdzie to globalne ocieplenie? Ale miejmy nadzieje, że już żaden mróz teraz nie wyskoczy.

Byłam już nawet na grzybach - wyskoczyłam rano na różankę ;:306 Kora była fatalnej jakości, ale jak się okazuje, miała na sobie fajną grzybnię :D
Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Kasiu glicynie się tnie na przełomie lipca, sierpnia. Zostawiamy główne przewodniki i odrosty tniemy nad 4-6 oczkiem . Wiosną przycinamy uschłe, zbyt zagęszczone i zostawiamy na bocznych gałązkach 2-6 odrostów . Im więcej tym mniejszy kwiat :)
Kasiu daruj sobie tę z nasionka, bo ona Ci zakwitnie za 100 lat, kup niebieską , taką na 70 cm za 30 zł i zakwitnie za 3 lata, jak u mnie.
Dereń Sunset nadal pięknie kwitnie , kwiatki z czasem są większe i jaśniejsze, teraz są landrynkowo-różowe :) cudne :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No aż mi ślinka kapie na widok smardzów.
Zjadłabym jajeczniczkę ze smardzami. :D
Ładnie kwitnie Ci serduszka, moją połamaną przez śniegi i podmrożoną musiałam podwiązywać i reanimować.
Ale po tych zabiegach nawet wygląda na zdjęciu przyzwoicie. ;:306
Nieprzyjemne są takie upadki, ale życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ojojoj obyś szybko doszła do siebie ;:196
My też mamy w weekend komunię.
Smardzy też kilka znalazłam, ususzyłam na kaloryferze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ach i ja smardze zjadłam z jajeczkiem -pychota .
Piękną masz kolekcję szafirków ;:333 serduszka też śliczna , moja zmarzła.
Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Kasiu, u mnie jest cieplej to już dużo kwitnie ale u Ciebie też cudne kolorki, a że kwitną później to będą dłużej :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oj zjadłabym smardzy z jajecznicą! Ale nie wysypałam nowej kory i z grzybów nici!
Mi pomroziło kwitnące tulipany w jednym miejscu. Strasznie to wyglądało i zamiast spektakularnego łanu miałam materiał kompostowy... ;:224
Zawstydziłaś mnie rurkami, bo nie uszykowałam nowych w tym roku ;:223
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”