Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Ja dzielnie czekam na konsumpcję Mam już zawiązane kilkucentymetrowe Ateny Polki, ale jakieś takie wgłębienia dziwne im się porobiły. Romanesco na razie ma pąki.
Pierwsze zawiązane owoce są zawsze u mnie trochę niewydarzone. Potem już jest super. Też tak macie?
Pierwsze zawiązane owoce są zawsze u mnie trochę niewydarzone. Potem już jest super. Też tak macie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zebrałam dwie pierwsze cukinie , obie z przewężeniami . To norma , następne
będą równe . Mimo to smakowały dobrze .
będą równe . Mimo to smakowały dobrze .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja również zebrałem kilka sztuk zdrowych, niestety więcej ich zgniło.
Owoce, często już malutkie, najpierw robią się miękkie na końcu, potem żółkną i gniją.
Podobnie było na końcu poprzedniego sezonu i wtedy winiłem za to deszczową pogodę, w tym roku jednak prawie nie pada
Czy wiecie może czy spowodowane jest takie gnicie?
Owoce, często już malutkie, najpierw robią się miękkie na końcu, potem żółkną i gniją.
Podobnie było na końcu poprzedniego sezonu i wtedy winiłem za to deszczową pogodę, w tym roku jednak prawie nie pada
Czy wiecie może czy spowodowane jest takie gnicie?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Bioy ,nie podejrzewasz niedoboru wapnia ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na pierwszym miejscu stawiałbym niedobór wapnia i od tego bym zaczął, drugie to nadmiar azotu ale wynikowa tak czy owak podobna czyli niedobór wapnia.
Na kolejnym bym stawiał mączniaka ale to musiałyny tam rosnąć rok wczesniej zaatakowane dyniowate i pozostałości choroby w glebie atakowały by owoce.
Przewężenia owoców, to tak jak w ogórkach, niedobory składników. Albo jest ich za mało w glebie albo korzeń jeszcze za mały by się dobrać do tego co w glebie niżej. Na tydzień przed kwitnieniem możnaby je wtedy zasilic jakims wieloskładnikowym wyrównanym np zielonym kristalonem.
Na kolejnym bym stawiał mączniaka ale to musiałyny tam rosnąć rok wczesniej zaatakowane dyniowate i pozostałości choroby w glebie atakowały by owoce.
Przewężenia owoców, to tak jak w ogórkach, niedobory składników. Albo jest ich za mało w glebie albo korzeń jeszcze za mały by się dobrać do tego co w glebie niżej. Na tydzień przed kwitnieniem możnaby je wtedy zasilic jakims wieloskładnikowym wyrównanym np zielonym kristalonem.
- bioy
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie potrafię rozpoznać niedoborów cukinii.
Warzywniak wapnowałem jesienią w sporej dawce, ale faktycznie azotu może być za dużo, więc z wapnem może być problem.
Podam dolistnie kilka razy i będę obserwował.
Warzywniak wapnowałem jesienią w sporej dawce, ale faktycznie azotu może być za dużo, więc z wapnem może być problem.
Podam dolistnie kilka razy i będę obserwował.
Pozdrawiam, Jacek
bioy
I ja mam przewężenia.
Cukinia nawieziona zarówno jesienią, cały ogródek, kompostem granulowanym i granulowanym obornikiem.
Do tego nawożę malusią ilością mineralnie - rozpuszczalne w wodzie wieloskładnikowe z większą dawką fosforu i potasu.
W zeszłym roku zrobiłem sobie kuku dając większe ilości azotu.
Cukinia jako krzak była piękna ale tylko 2 razy zebrałem, za 1 dość dużo a później kilka mniejszych z 5 krzaków.
Gdzieś wyczytałem żeby z azotem uważać.
W tym roku wieloskładnikowe pod pomidory m.in. Planton P ale też się tworzą przewężenia.
Być może tak jak u pomidorów tzw sucha zgnilizna to brak wapnia przy upałach.
I ja mam przewężenia.
Cukinia nawieziona zarówno jesienią, cały ogródek, kompostem granulowanym i granulowanym obornikiem.
Do tego nawożę malusią ilością mineralnie - rozpuszczalne w wodzie wieloskładnikowe z większą dawką fosforu i potasu.
W zeszłym roku zrobiłem sobie kuku dając większe ilości azotu.
Cukinia jako krzak była piękna ale tylko 2 razy zebrałem, za 1 dość dużo a później kilka mniejszych z 5 krzaków.
Gdzieś wyczytałem żeby z azotem uważać.
W tym roku wieloskładnikowe pod pomidory m.in. Planton P ale też się tworzą przewężenia.
Być może tak jak u pomidorów tzw sucha zgnilizna to brak wapnia przy upałach.
- bioy
Za radą anulab i BobejGS uzupełniałem wapń dolistnie, co kilka dni, podlałem też Calcinitem i poprawiło się.
Do tego stopnia, że obecnie wszystkie zawiązki rosną i cukinii mam dużo, za dużo.
Dzięki za cenne rady
Do tego stopnia, że obecnie wszystkie zawiązki rosną i cukinii mam dużo, za dużo.
Dzięki za cenne rady
Pozdrawiam, Jacek
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zachęcona pozytywną opinią Witka, w tym roku i u mnie zagościła Rugosa Friulana, pierwszy owoc zerwany...chyba trochę "przeciągnięty" wkrótce degustacjaFaworyt pisze:Rugosa Friulana to świetna smakowo a jednocześnie bardzo plenna odmiana.Krzaczory/potwory powiadacie? To ja zazdroszczę Wam dobrej ziemi,na moich prawie piachach jest grzeczna. Co do twardości to oczywiście że jeśli przegapimy zbiór i owoce nawet trochę przerosną to będzie twarda jak byk. Trzeba jej non stop pilnować i zrywać młodziutkie cukinie.Jak chcę jej użyć do przetworów to deko dłużej przetrzymam na krzakach.
Kiedyś sadziłem tylko odmiany o zielonej skórce,ale odkąd zawarłem znajomość z Rugosa Friulana nie chcę innej,smak jak dla mnie bezcenny a zapiekana w piekarniku na oliwie z ziołami pyszota.
Rosną kolejne
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Też w tym roku siałam, ale z dyniowatych mi zmyło podpisy (jakiś mazak lewy) i będę po owocach szukać. Ale na razie kwiatki męskie tylko, długo się zbierały po chłodnych nocach i nie wiem czy coś im korzeni nie podgryzało... Do tuneli poszła trutka to może będzie lepiej.