Papryka do gruntu. Część 1
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu.
Moje Roberta i Rokita dopiero spuchły, ale jeszcze nie kiełkują, za to chilli już prawie, prawie ma liście właściwe;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wysiewacie nasiona paryki na rozsady do gruntu czy pod osłony?
Jonna
Jonna
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoją dzisiaj posiałem będą ją uprawiał w szklarni albo pod folią. Rok temu ją pikowałem i rzeczywiście po przepikowaniu rośnie szybciej i grubieje i nabiera mocniejszego zielonego kolor. Pod osłony wysadzę na początku maja albo pod koniec kwietnia zależy od przebiegu pogody. Raz wysadziłem na początku kwietnia to wcale nie rosła miała za zimno dopiero gdzieś za 2 tyg ruszyła jak juz ciepło było
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja zamierzam wsadzić w cylindry ( widziałam na forum pomidory w takich cylindrach po wodzie 5 l ), moje będą z doniczek wytnę dno i będzie cylinder . czytałam że ziemia się szybciej nagrzewa i pomidory/papryka/sałata... szybciej rosną. Będą rosły pod folią ( i od nóg i od głowy będą miały ciepło ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z papryką do gruntu to jeszcze stanowczo za wcześnie. Jak posadzi się ją a jest zimno to nie rośnie.
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
Też w to idę, myślę że to świetny sposób. Jest tylko jedno utrudnienie polegające na szybszym obsychaniu gleby w takim cylindrze (u mnie to rura pcv 100 lub 150 mm), trzeba bardziej pilnować podlewaniaesony1 pisze:Ja zamierzam wsadzić w cylindry ( widziałam na forum pomidory w takich cylindrach po wodzie 5 l ), moje będą z doniczek wytnę dno i będzie cylinder . czytałam że ziemia się szybciej nagrzewa i pomidory/papryka/sałata... szybciej rosną. Będą rosły pod folią ( i od nóg i od głowy będą miały ciepło ).
Piotr
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
tak, ale tylko w pierwszym okresie dopóki korzenie nie przerosną do gruntu, później wyobrażam sobie,że podlewać trzeba tak jak w tunelu... hmmm... jeżeli się mylę to proszę sprostować mój tok myślenia
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
czy wykiełkowane na ligninie nasionka papryki po przeniesieniu do doniczki trzeba minimalnie zakopać, ew. przypruszyć ziemią?
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
moim zdaniem należy przysypać ziemią tak 0,3 - 0,5 mm
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Nie oparłam się dziś pokusie i kupiłam w centrum ogrodniczym cztery śliczne sadzoneczki papryki (pomidory też...), przepikowałam i stoją na parapecie... myślicie że mają szansę wyżyć do maja? Moja znajoma hodowała paprykę w donicy w mieszkaniu, może te też dadzą radę? Odmiana nazywa się Sweet Banana i ma strąki podobne do Rokity, ale żółtozielone;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
mam podobny dylemat, ponieważ czytałem, że nie powinno się wsadzać do gruntu sadzonek, które mają juz zdrewniałą łodyżkę...
będę siał odmianę 'Roberta F1' i 'Rokita' , którą zamierzam wsadzić do tunelu po 15 maja. Wg info na opakowaniu należy to zrobić w I dekadze IV. wg mnie to chyba trochę za późno... jak myślicie?
będę siał odmianę 'Roberta F1' i 'Rokita' , którą zamierzam wsadzić do tunelu po 15 maja. Wg info na opakowaniu należy to zrobić w I dekadze IV. wg mnie to chyba trochę za późno... jak myślicie?
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur