Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Gorąco i wiało, ale miałam dwie godziny wolne, więc odmłodziłam ostatnią kępkę jeżówki Cherry Fluff. Wyrzuciłam zdrewniały korzeń i podzieliłam na 11 maluchów. Obraz mało efektowny, ale pokazuję, że taki zabieg doskonale się u mnie sprawdza. Połowa zakwitnie za rok, najmniejsze w kolejnym roku.

Obrazek

Halszko u syna gleba wypoczęta, bo działka nie była użytkowana przez 20 lat. W dodatku nauczona doświadczeniem, zamówiłam około 32 metry sześcienne podłoża popieczarkowego. Zmieszane z gliną sprawiło, że rośliny wystrzeliły. :shock: Nie spodziewałam się takiego efektu, więc obsadziłam skarpy dość gęsto, bo marudzili, że długo będą czekać na zakrycie ziemi przez rośliny.
Tylko jeżówki Delicious Candy małe, bo sadzone dwa miesiące temu.
Pies rządzi w domu. ;:306
Koło trzcinnika czerwony koleus, wyjątkowo żywotny. W gruncie mam dwa, świetnie rosną.
Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Moje rabaty luźniejsze, bo dużo roślin powędrowało do synów, a kolejne rozsadzone na nowe rabaty.
Martwiłam się, że Twoja chryzantema nie kwitnie, a dziś wypatrzyłam kolor. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko już się martwię, że u syna zrobi się straszny busz i szybko trzeba będzie korygować nasadzenia. ;:223
Bolek :;230 skradł serca wielu osób, jest słodki. Przed szkoleniem potrafił się bawić skacząc na człowieka, a waży 40 kg. ;:202
Dziękuję, ;:196 u siebie jakieś drobne prace wykonuję. Tyle jesienią i wiosną poprzesadzałam, że na teraz brakło. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu dziękuję, ;:196 jeszcze sporo kolorów na rabatach, a teraz marcinki i chryzantemy jeszcze będą nas cieszyć. ;:65
Pies Bolek to Cane corso. Daje synowi w kość, ;:173 bo to pies pasterski, więc musi się wybiegać. Dwa razy dziennie po 5-6 kilometrów wędrują, a w niedzielę na kilka godzin wywozi go na pobliskie łąki.
Trawnik z rolki, na razie ładny. Wokół same chwastowiska, więc pewnie długo taki idealny nie będzie. ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 chyba późnoletni ogród bardziej kwitnący, niż wiosenny. :) Wszystko za sprawą jeżówek i dalii.
Koleusy już tradycyjnie ukorzenione, zimę spędzą na parapecie. W przyszłym rok przybędą dwie nowe odmiany, już się ukorzeniają w wodzie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białemu irysowi pomyliły się pory roku.

Obrazek

Pierwszy raz zobaczyłam staśmiony kwiat jeżówki.

Obrazek

Miłego, spokojnego weekendu. ;:4
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudna ta czerwona pokrzywka.
Ja też już zaczęłam ukorzeniać. Ale mam tylko 4 odmiany.
Ale jeżówka psikus zrobiła w kwitnieniu.
Piękne dalie. Ta fioletowa bardzo mi się spodobała. I obficie kwitnie jak widać.
Marcinki już królują.
Oj jesień...piękna kolorowa i ciepła. Nie h tak jeszcze długo będzie. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzieciaki pojechały do domu, więc dla odstresowania siedzę przy komputerze. :D

Aniu dziękuję, jeszcze kilka jesiennych dni będzie ciepłych, a co później, zobaczymy.
Koleusy zawsze kupowałam, ale od kilku lat ukorzeniam te same. Najlepiej jednak sprawują się w gruncie. Mam taki niepozorny, płożący, który osiąga około metr szerokości. Bezlitośnie go ograniczam, bo zarósł by wszystko wokół. ;:173 Ukorzenia się wiele pędów, więc ma się czym żywić.

Obrazek

Irys jednak dziś stwierdził, że zakwitnie. :wink:

Obrazek

Jeżówka Vintage Wine jest niesamowita. Pierwsze zdjęcie kwiatka zrobiłam 7 lipca, nadal kwitnie i nie zamierza przestać.

Obrazek

Ukorzenionej Limelight na pniu wycięłam zawiązki kwiatów, żeby budowała korzenie. Stwierdziła, że się nie obrazi i zaczyna się bielić. :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A więc to na takie pojedyncze niteczki podzieliłaś swoje jeżówki :D Świetna sprawa. To będzie naprawdę fajnie wyglądało w przyszłym roku! Tym bardziej że rosną przy linii kroplującej. Tylko te paskudne ślimaki... Trzeba zdążyć im posypać tego i owego, zanim wezmą się za młode jeżóweczki.
Kwitnący irys o tej porze wywołuje uśmiech na twarzy. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, proszę! Soni nawet irys potrafi zakwitnąć jesienią! ;:138
A ten zadarniający koleus to coś niesamowitego. ;:219 Tylko u Ciebie może się taka sztuka udać, nawet jeśli wcale tego nie planowałaś. ;:215
Hortensji nic nie przeszkadza i pomimo ostrego przycięcia zdecydowała zakwitnąć jeszcze w tym sezonie.Mądra roślinka. :lol: Natomiast jeżówki, nie dość że piękne i zdrowe, to jeszcze nie mają zamiaru udać się na spoczynek. ;:63
Masz naprawdę dobrą rękę do kwiatów i niech tak zostanie. ;:167
Dobrego tygodnia, Soniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę jaki piękny irys ci zakwitł.

Jeżówki wciąż pięknie kwitną.
A ten niby niepozorny koleus jest cudny. Jeszcze jak tak szybko rośnie to już całkiem fajny. Ja mam 3 odmiany. Najlepiej mi rosną w donicach na tarasie, bo z rana tam maja cień a potem słońce. Te na pełnym słońcu dalej nie sa takie juz ładne. Ale w gruncie masz rację też świetnie sobie radzą.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak ja bym chciała, żeby u mnie irysy powtarzały kwitnienie.
Widzę, że syn i synowa lubią bardziej nowoczesne nasadzenia.
Jak się sprawują u Ciebie białe zawilce? Czy to Honorine Jober?
Podobno nie rozłażą się tak jak te zwykłe rózowe.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzę ostatnie rośliny z doniczek u syna. U siebie odmłodziłam sześcioletnie, już pienne :;230 żurawki Marmalade.

Wandziu raz odważyłam się tak radykalnie odmłodzić jeżówki, a że świetnie się przyjęły, to nadal ten sposób praktykuję. Teraz nie podlewam jeżówek, mają budować korzenie, szukając wody głębiej wlanej przy sadzeniu.
Trzy irysy miały pąki, ale dwa wycięłam, niech kwitną wiosną. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Powodzenie w prowadzeniu roślin, to praca, gleba i pewnie trochę szczęścia. :wink:
Koleusy się doskonale ukorzeniają w wodzie, więc w glebie im jeszcze lepiej. W ubiegłym roku miałam płożącego w donicy, więc zwisał długimi pędami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu irysy przesadziłam w maju, więc jak się ukorzeniły, to pewnie myślały, że wiosna. :)
Koleus ma trochę mroczny kolor, ale posadzony w dwu miejscach, jednakowo szeroko się rozrósł.
Jeżówkami mogłabym zanudzać codziennie, ;:173 będą kwitły do przymrozków.
Tak wyglądają kłosy prosa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu irysy straciły orientację pory roku. ;:131 Przesadziłam w maju, więc przez pomyłkę trzy były zapączkowane.
Synowe chciały uporządkowane, rzędowe nasadzenia, choć trochę poprzeplatałam krzewami i niskimi drzewami na pniu. Niektóre rabaty jeszcze nie nadają się do pokazania, bo wokół rozgrzebane różne instalacje.
U mnie zawilce rosną na najgorszej glebie. Żadne nie budują wielu odrostów. Białe mam trzeci rok i wypuściły po dwa odrosty, około 20 cm od głównego pędu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Irys jesienią to bomba :D Nie podlewać jeżówek aby rozbudowały korzenie....twarda szkoła :wink:
Ja mam w doniczce i nie wiem co dalej...wkopać je teraz(juz przekwitaja) czy przetrzymać w domu?
Mam takie same dalie ale twoje wysokie urosły; moje nie bardzo kwitną..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, białe zawilce mają jakieś specjalne wymagania, cycóś, ;:218 bo u mnie np. w ogóle nie zechciały się zadomowić, a różowe zarówno o pojedynczych i pełnych kwiatach świetnie sobie radzą. ;:333
Jeżówki, marcinki, różyczki tudzież wszelkie inne kwiecie jeszcze nie myślą o pójściu spać, jeszcze fantastycznie zdobią ogród! ;:138
U mnie nadal susza. ;:oj Takiej jeszcze nigdy nie było. Wylewam hektolitry wody, by roślinki mi nie umierały, a są coraz bliżej takiej sytuacji. :oops:
Dobrego weekendu, Soniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ładna cynia ,u mnie już przekwitły bo wcześnie wysiałam...
Marcinki,zawilce to już zwiastuny jesieni,która jest równie piękna i fotogeniczna! ;:333 Dzisiaj ochłodzenie mam nadzieję,że żaden deszcz nie przeszkodzi w ogrodniczych poczynaniach :wink:
Miłego weekendu Soniu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, kwitnący jesienią irys to prawdziwy fenomen ;:oj
Białe kwiaty na tle barw jesiennych tworzą wyjątkowo przyjemne zestawienie ;:215
Odważnie postępujesz z jeżówkami. Jak myślisz czy już za późno na ich dzielenie? Wiem, że inne byliny właśnie teraz się dzieli i przesadza, ale jeżówki wydają się delikatne ;:7
Dobrego tygodnia ze słoneczkiem ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to za piękne liście , chyba jakiegoś drzewa? między jeżówką a szałwią z ostnicą.
Te ślepaczkowe dalie to siejesz ? Czy sadzisz ?
Bardzo ładne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”