Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co podjada moje ogórki w doniczkach?

Post »

Też myślałem na początku, ze to zgorzel, ale czy w tej fazie siewek??? Zwykle u dyniowatych zgorzel bardziej występuje przedwschodowa.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że porażenie zgorzelą w tej fazie też jest częste . Rośliny dyniowate bardzo szybko rosną , zwłaszcza w szklarniowych warunkach więc czas pomiędzy kiełkowaniem a fazą ze zdjęć jest krótki.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Nasiona były wcześniej zaprawione. Najpierw spryskam Decisem, jak nie pomoże, to spróbuję w innej ziemi. Dziękuję !!! ;:180
jagodzianka13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2014, o 15:59

Re: ogórki i pomidory

Post »

Chciałam opryskać pomidory i ogórki ridomilem gold czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować ulotkę o dawkowaniu .Chciałam opryskać je małym 1 litrowym opryskiwaczem i nie mogę zrozumieć jaką dawkę w gramach mam zastosować ;:219
wieshniak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 gru 2012, o 09:37

Post »

Krzysztof81 pisze: Przy założeniu, że sadzisz rozsadę do gruntu na początku czerwca (temperatura nocą powinna już osiągać ok 10 stopni) to pierwszy zabieg na pomidorze i ogórku bym zrobił kilka dni po posadzeniu środkiem Amistar. Następnie po dziesięciu dniach bym zrobił środkiem Acrobat. Później po 10 dniach środkiem Infinito, a następnie po 10 dniach Curzate Cu. Po 10 dniach tylko na pomidora bym dał Signum 33, a na ogórka Miedzian lub Kocide. O tych dwóch środkach już nie przynudzałem :D Koniecznie należy przestrzegać karencji. Ja zawsze sobie dodaje dla pewności z 1-2 dni :) Dwa razy obejdziesz takim zestawem i powinno być ok. Dodam, że wszystkie środki testowałem.

PODSTAWA CZYTAĆ ETYKIETY

Ja jak zrywam pomidory raz na tydzień to pryskam :] albo wieczorem albo następnego dnia.
Trochę mi włosy stanęły na głowie :shock:
Przy takim pryskaniu nie liczącym się z przebiegiem pogody ani z rzeczywistym zagrożeniem ze strony patogenów i oczywiście z ogromnymi kosztami takiej ochrony rozsądniej chyba kupić pomidory w markecie bo pewnie mimo wszystko będą mniej pryskane i dużo tańsze.
U mnie w tym roku przebieg pogody nie uzasadniał do tej pory konieczności jakiegokolwiek oprysku pomidorów gruntowych przeciwko zarazie ziemniaka na pomidorze.
Odmiany pomidorów mające symbol pH są mało podatne na Phythophtora infestans. :idea:
docze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2014, o 06:00

Post »

Bardzo proszę o diagnozę, pierwszy raz uprawiam warzywa dla własnej satysfakcji.
Po pięknym początku nastały deszcze, teren bardzo mokry (zbiera się deszczówka z dachu i skarpy), ziemia to glina i skała + nawieziona warstwa ok. 15 cm urodzajki, która jednak ostatnio nie daje sobie rady z wodą- a jak nie ma deszczy, to robi się twarda skorupa i jest bardzo sucho.
O pomidorkach i ich dolegliwościach napisałam w innym wątku, a tutaj poproszę o poradę dotyczącą ogóreczków, które coś mi dopadło (myślę, że to mączniak rzekomy, ale nie znam się na tym) a było tak pięknie...od kilku lat ze sklepowych i rynkowych ogórków nie udawało mi się nic a nic ukisić- w słoju pływała skóra ogóra- a w środku błoto niemiłe, a moje ogóreczki małosolne mniam mniam :) Może można je jeszcze uratować?
Na kilku dostrzegłam także malutkie płaskie ślimaczki w skorupach, generalnie na inwazję ślimaków tych bezskorupowych olbrzymich posypuję niebieskie granulki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2014, o 12:38

Re: Choroby pomidorów i ogórków

Post »

Cześć,
Chciałbym odświerzyć wątek i zadać kilka pytań.
Moje ogórki jak dotą bardzo ładnie się rozrasały i miały piękne liście były bardzo plenne. Nie było mnie 5 dni zachodzę wczoraj na działeczkę a tam wszystkie liście pożółknięte, wygląda na atak mączniaka. Ogórków bardzo mało po jednym małym na krzaku. Jak by wstrzymały wzrost. Widać nowe pędy i kwiaty.
I tu pojawia się szereg pytań:
Czemu tak późno? (w końcu już sierpień)
Czemu tak szybko? (5 dni temu nie było nawet plamki)
Czy mogę to jakoś jeszcze odratować?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Może zahamować, zastosować ekologiczny Timorex Gold24EC, a innymi, to:Curzate M72,5WP( Ekonom MC72,5; Hemi Cymi72,5 WP), Ifinito, Ridomil.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Ridomil nie jest interwencyjny.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Rzeczywiście , stosowanie go na własną odpowiedzialność ( pewnie chodzi o skuteczność).
wieshniak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 gru 2012, o 09:37

Re: Ogórek - choroby, szkodniki

Post »

cantati pisze:...to na pewno mączniak.
Może ktoś zna skuteczny środek przeciw mączniakowi rzekomemu na ogórkach gruntowych? Jestem rozczarowany miernymi skutkami oprysku Ridomilem, Acrobatem i Amistarem w tym roku. ;:223
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Poczytaj o HT ( herbatce tymiankowej ) i OW ( octanie wapnia ). Są bardzo przydatne w uprawie ogórków bo wytwarza się je z naturalnych składników i można je stosować podczas zbiorów ogórków.
Pozdrawiam Paweł
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

I ochrona praktycznie od wysadzenia systematycznie a nie metodą " na strażaka ".

Wysadziłem 80 doniczek/ 240 roślin/ w trzech rzędach długich na 5 m. Dwie odmiany Krak i Cezar . Zaprawiłem 120 słoików 0,9 l a kiszone i surowe na okrągło przez 2 miesiące dla 2 rodzin.Chronione od wysadzenia aż do likwidacji naprzemiennie HT i OW. Już pod koniec sierpnia wszyscy mieli ogórków po dziurki w nosie. :D . Likwidowałem jeszcze kwitnące, zdrowe rośliny, bo musiałem robić miejsce dla rozsady poziomek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”