Ogórek - choroby, szkodniki
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co podjada moje ogórki w doniczkach?
Też myślałem na początku, ze to zgorzel, ale czy w tej fazie siewek??? Zwykle u dyniowatych zgorzel bardziej występuje przedwschodowa.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Myślę, że porażenie zgorzelą w tej fazie też jest częste . Rośliny dyniowate bardzo szybko rosną , zwłaszcza w szklarniowych warunkach więc czas pomiędzy kiełkowaniem a fazą ze zdjęć jest krótki.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
- Dajana1200
- 50p
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Nasiona były wcześniej zaprawione. Najpierw spryskam Decisem, jak nie pomoże, to spróbuję w innej ziemi. Dziękuję !!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sty 2014, o 15:59
Re: ogórki i pomidory
Chciałam opryskać pomidory i ogórki ridomilem gold czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować ulotkę o dawkowaniu .Chciałam opryskać je małym 1 litrowym opryskiwaczem i nie mogę zrozumieć jaką dawkę w gramach mam zastosować
Trochę mi włosy stanęły na głowieKrzysztof81 pisze: Przy założeniu, że sadzisz rozsadę do gruntu na początku czerwca (temperatura nocą powinna już osiągać ok 10 stopni) to pierwszy zabieg na pomidorze i ogórku bym zrobił kilka dni po posadzeniu środkiem Amistar. Następnie po dziesięciu dniach bym zrobił środkiem Acrobat. Później po 10 dniach środkiem Infinito, a następnie po 10 dniach Curzate Cu. Po 10 dniach tylko na pomidora bym dał Signum 33, a na ogórka Miedzian lub Kocide. O tych dwóch środkach już nie przynudzałem Koniecznie należy przestrzegać karencji. Ja zawsze sobie dodaje dla pewności z 1-2 dni Dwa razy obejdziesz takim zestawem i powinno być ok. Dodam, że wszystkie środki testowałem.
PODSTAWA CZYTAĆ ETYKIETY
Ja jak zrywam pomidory raz na tydzień to pryskam :] albo wieczorem albo następnego dnia.
Przy takim pryskaniu nie liczącym się z przebiegiem pogody ani z rzeczywistym zagrożeniem ze strony patogenów i oczywiście z ogromnymi kosztami takiej ochrony rozsądniej chyba kupić pomidory w markecie bo pewnie mimo wszystko będą mniej pryskane i dużo tańsze.
U mnie w tym roku przebieg pogody nie uzasadniał do tej pory konieczności jakiegokolwiek oprysku pomidorów gruntowych przeciwko zarazie ziemniaka na pomidorze.
Odmiany pomidorów mające symbol pH są mało podatne na Phythophtora infestans.
Bardzo proszę o diagnozę, pierwszy raz uprawiam warzywa dla własnej satysfakcji.
Po pięknym początku nastały deszcze, teren bardzo mokry (zbiera się deszczówka z dachu i skarpy), ziemia to glina i skała + nawieziona warstwa ok. 15 cm urodzajki, która jednak ostatnio nie daje sobie rady z wodą- a jak nie ma deszczy, to robi się twarda skorupa i jest bardzo sucho.
O pomidorkach i ich dolegliwościach napisałam w innym wątku, a tutaj poproszę o poradę dotyczącą ogóreczków, które coś mi dopadło (myślę, że to mączniak rzekomy, ale nie znam się na tym) a było tak pięknie...od kilku lat ze sklepowych i rynkowych ogórków nie udawało mi się nic a nic ukisić- w słoju pływała skóra ogóra- a w środku błoto niemiłe, a moje ogóreczki małosolne mniam mniam Może można je jeszcze uratować?
Na kilku dostrzegłam także malutkie płaskie ślimaczki w skorupach, generalnie na inwazję ślimaków tych bezskorupowych olbrzymich posypuję niebieskie granulki.
Po pięknym początku nastały deszcze, teren bardzo mokry (zbiera się deszczówka z dachu i skarpy), ziemia to glina i skała + nawieziona warstwa ok. 15 cm urodzajki, która jednak ostatnio nie daje sobie rady z wodą- a jak nie ma deszczy, to robi się twarda skorupa i jest bardzo sucho.
O pomidorkach i ich dolegliwościach napisałam w innym wątku, a tutaj poproszę o poradę dotyczącą ogóreczków, które coś mi dopadło (myślę, że to mączniak rzekomy, ale nie znam się na tym) a było tak pięknie...od kilku lat ze sklepowych i rynkowych ogórków nie udawało mi się nic a nic ukisić- w słoju pływała skóra ogóra- a w środku błoto niemiłe, a moje ogóreczki małosolne mniam mniam Może można je jeszcze uratować?
Na kilku dostrzegłam także malutkie płaskie ślimaczki w skorupach, generalnie na inwazję ślimaków tych bezskorupowych olbrzymich posypuję niebieskie granulki.
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Cześć,
Chciałbym odświerzyć wątek i zadać kilka pytań.
Moje ogórki jak dotą bardzo ładnie się rozrasały i miały piękne liście były bardzo plenne. Nie było mnie 5 dni zachodzę wczoraj na działeczkę a tam wszystkie liście pożółknięte, wygląda na atak mączniaka. Ogórków bardzo mało po jednym małym na krzaku. Jak by wstrzymały wzrost. Widać nowe pędy i kwiaty.
I tu pojawia się szereg pytań:
Czemu tak późno? (w końcu już sierpień)
Czemu tak szybko? (5 dni temu nie było nawet plamki)
Czy mogę to jakoś jeszcze odratować?
Pozdrawiam.
Chciałbym odświerzyć wątek i zadać kilka pytań.
Moje ogórki jak dotą bardzo ładnie się rozrasały i miały piękne liście były bardzo plenne. Nie było mnie 5 dni zachodzę wczoraj na działeczkę a tam wszystkie liście pożółknięte, wygląda na atak mączniaka. Ogórków bardzo mało po jednym małym na krzaku. Jak by wstrzymały wzrost. Widać nowe pędy i kwiaty.
I tu pojawia się szereg pytań:
Czemu tak późno? (w końcu już sierpień)
Czemu tak szybko? (5 dni temu nie było nawet plamki)
Czy mogę to jakoś jeszcze odratować?
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może zahamować, zastosować ekologiczny Timorex Gold24EC, a innymi, to:Curzate M72,5WP( Ekonom MC72,5; Hemi Cymi72,5 WP), Ifinito, Ridomil.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Rzeczywiście , stosowanie go na własną odpowiedzialność ( pewnie chodzi o skuteczność).
pozdrawiam Ludwik
Re: Ogórek - choroby, szkodniki
Może ktoś zna skuteczny środek przeciw mączniakowi rzekomemu na ogórkach gruntowych? Jestem rozczarowany miernymi skutkami oprysku Ridomilem, Acrobatem i Amistarem w tym roku.cantati pisze:...to na pewno mączniak.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Poczytaj o HT ( herbatce tymiankowej ) i OW ( octanie wapnia ). Są bardzo przydatne w uprawie ogórków bo wytwarza się je z naturalnych składników i można je stosować podczas zbiorów ogórków.
Pozdrawiam Paweł
I ochrona praktycznie od wysadzenia systematycznie a nie metodą " na strażaka ".
Wysadziłem 80 doniczek/ 240 roślin/ w trzech rzędach długich na 5 m. Dwie odmiany Krak i Cezar . Zaprawiłem 120 słoików 0,9 l a kiszone i surowe na okrągło przez 2 miesiące dla 2 rodzin.Chronione od wysadzenia aż do likwidacji naprzemiennie HT i OW. Już pod koniec sierpnia wszyscy mieli ogórków po dziurki w nosie. . Likwidowałem jeszcze kwitnące, zdrowe rośliny, bo musiałem robić miejsce dla rozsady poziomek.
Wysadziłem 80 doniczek/ 240 roślin/ w trzech rzędach długich na 5 m. Dwie odmiany Krak i Cezar . Zaprawiłem 120 słoików 0,9 l a kiszone i surowe na okrągło przez 2 miesiące dla 2 rodzin.Chronione od wysadzenia aż do likwidacji naprzemiennie HT i OW. Już pod koniec sierpnia wszyscy mieli ogórków po dziurki w nosie. . Likwidowałem jeszcze kwitnące, zdrowe rośliny, bo musiałem robić miejsce dla rozsady poziomek.