![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Asia
Ja też stosuję sadzenie główek napowietrznych, z tym, że nasionka przechowuję w lodówce na dolnej półce. Sieję je wiosną, i przy okazji sadzę parę ząbków czosnku zimowego, aby mieć cebulkiWaldekM pisze:Witam!
W wielu postach pisze aby wyrywać pędy "kwiatowe" czosnku zimowego - zwiększa to główki czosnku. Ja zostawiam kilka pędów. Tak naprawdę (u mojej nieznanej odmiany) pędy te nie mają kwiatów tylko małe cebulki.
Za wcześnie też nie ma sensu wykopywać, sprawdź jak te nasionka wyglądają, niech troszeczkę dojrzeją. Potem niech poleżą do jesieni razem z czosnkiem (cała roślinka) i przeschną. Ja sieję wiosną, bo dopiero wiosną mam zaorane pole. Poza tym sadzę dużo czosnku letniego, a te czosneczki to 1 rządek przy letnim. Czosnek potrzebuje dobrej ziemi.ewikk77 pisze:U mnie przy dwóch główkach czosnku zimowego też pojawiły się nasionka, czy te "sztuki" z nasionkami też już wykopać, czy poczekać i czy już od teraz trzymać w lodówce aż do wiosny, a może ktoś próbował wysiewać je jesienią, skoro w lodówce im dobrze o może w ziemi też będzie??